Google, interesat de Bletchley Park din Londra

Detalii

CategoriiIT
TaguriGoogle
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2318

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bletcheley Park nu este vreo oaza de verdeata in inima Londrei si nici parc de distractii pe tematica istoriei calculatorului modern si criptologiei. In anii sumbri ai celui de-al doilea razboi mondial, cand supravietuirea Marii Britanii a depins, practic, de decriptarea mesajelor fortelor naziste, in cladirea cu aspect de conac victorian din Buckinghamshire, s-a jucat partida victoriei aliatilor. In cladire si in subsolul ei, in anexele construite pe langa ea a functionat corpul de „spargatori de coduri" ai Marii Britanii, oameni care, in cele din urma, au reusit sa afle continutul mesajelor cifrate aproape in acelasi timp cu destinatarii lor: comandanti de divizii de blindate, unitati de aviatie sau submarine.




Bletcheley Park


Bletcheley Park, Londra




Au facut-o la Bletchley Park, descifrand mesajele cu ajutorul stramosului calculatorului modern, asa numitul Colossus, cu ajutorul unitatilor de calcul care functionau legate in serie, numite „Bombe", precum si cu ajutorul unui dispozitiv german de criptare, numit Enigma. Faptul ca un exemplar al aparatului german se afla la Bletshley Park (a fost capturat printr-o actiune indrazneata a spionajului britanic si partizanilor polonezi) a constituit unul dintre cele mai bine pazite secrete ale celui de-al doilea razboi mondial.




Colossus


Colossus, stramosul calculatorului modern




De fapt, intregul Bletchley Park era un secret. Timp de aproape 50 de ani de la sfarsitul razboiului, cladirea din Buckinghamshire a zacut in uitare, neglijata si detestata de cei din jur pentru aspectul ei mohorat, sumbru. Din motive de securitate nationala, valul secretului a fost mentinut la Bletchley Park, iar speculatorii imobiliari nu s-au putut apropia de ea. Orice tentativa de a „pune mana" pe cladire si acareturi se lovea de atmosfera inghetata a lumii serviciilor secrete, pricepute la urzeli din umbra.


Doar in ultimii 20 de ani povestea spargerii codurilor germane a ajuns sub ochii publicului, la fel si existenta Enigmei la Bletchley Park. Se crede ca lucrurile petrecute acolo au scurtat cel de-al doilea razboi mondial cu cel putin doi ani. In ultimii ani, a existat un plan de demolare a cladirii si construire a unui mall, insa cei care voiau mentinerea vestigiilor acestei parti discrete de istorie britanica au primit un ajutor neasteptat.


Google a oferit fondurile necesare pentru cumpararea titlului de proprietate a cladirii si anexelor si se fac demersuri pentru restaurarea ei si a faimosului Bloc C., unde au duduit vechile computere care au inaugurat, de fapt, era calculatoarelor electronice. De ce acest interes subit (si concret) al gigantului american, aflat la capatul celalalt al lumii fata de Bletchley Park?




Alan Turing


Alan Turing, creator Colossus



In mod firesc, Google s-a orientat spre viitor, insa, in acest caz, interesul sau pentru trecut poate fi explicat prin faptul ca fara geniile care au construit Colossus si „Bombele" din Bletchley Park – unul dintre acesti oameni fiind Alan Turing – nu ar fi existat nici computerul modern, nici Internetul si nici Google, cu baza in cladirea numita Googleplex, in nordul Californiei.



Initiativa recuperarii cladirii Bletchley Park si restaurarii ei a aparut acum un an, cand un tweet a retinut atentia lui Simon Meacham, unul dintre managerii de la Google, britanic. Comentariul facut lua in discutie lucrarile lui Alan Turing si autoarea este Sue Black, un expert in computere din Londra, care milita pentru pastrarea cladirii istorice. Ea a declansat si o campanie in acest sens. Hartiile lui Turing, intre care si o lucrare din 1936, despre „numere computationale", precum si una in care matematicianul de geniu descria o masinarie automata, capabila sa descifreze si sa manipuleze simboluri de pe o banda magnetica, prin intermediul unor algoritmi, erau de vanzare. Toate acestea ar fi putut fi pierdute.



„Nu cred ca ar fi o exagerare sa spun ca fara Alan Turing, Google nici n-ar exista in forma pe care o stim",



afirma Peter Barron, seful departamentului de relatii externe al Google Europe, Orientul Mijlociu si Africa. Dupa ce a aflat de documente, Meacham s-a adresat conducerii Google spunand:



„As avea nevoie de 100 000 de dolari, pana luni, va rog."



Dupa ce a explicat pentru ce are nevoie de bani, a obtinut fondurile, iar implicarea gigantului american a fost singura sansa pentru pastrarea intacta a acestei bucati de istorie a computerelor si codurilor secrete. Google (si alte organizatii) vor cheltui circa 2 milioane de lire sterline pentru renovarea Blocului C din Bletchley Park.