Eruptia super-vulcanilor poate fi prevazuta cu decenii inainte

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5271

Voteaza & Distribuie

Descriere

Super-vulcanii planetari, intre care si cel aflat in stare de somnolenta in regiunea unde astazi se intinde Parcul National Yellowstone din SUA, constituie o amenintare latenta. Eruptia lor este un eveniment de temut si se crede ca exploziile multiple ale acestor monstri geologici, precum si cantitatea enorma de materie vulcanica si cenusa ejectate ar putea aduce sfarsitul unei omeniri luate prin surprindere.




super vulcan Parcul National Yellowstone


super vulcan Parcul National Yellowstone, SUA




Cenusa vulcanica s gazele degajate de ei ar putea duce la o schimbare brusca a climei, cel mai probabil ar declansa o noua era glaciara. Potrivit unor cercetatori, eruptiile acestor super-vulcani pot fi prevestite cu decenii inainte. Analizarea unor cristale de stanca din insula greceasca Santorini, sugereaza ca eruptiile super-vulcanilor sunt precedate de acumularea rapida a magmei, fenomen care poate fi detectat de instrumentele moderne de observatie.


Vulcanologii se refera la eruptia celor mai mari vulcani ai planetei ca la „eruptii de formare a caldeirelor", deoarece cantitatile de magma ejectata sunt atat de mari, incat ceea ce ramane in urma este o depresiune masiva pe suprafata pamantului, ca un crater. Astfel de super-vulcani pot ramane adormiti timp de sute de mii de ani inainte de a erupe. Pana acum, se credea ca datele seismice si alti indicii ar putea anunta iminenta unei astfel de eruptii catastrofale cu cateva luni inainte, insa noi studii sugereaza ca evenimentele ar putea fi anticipate cu mult mai mult timp inainte.



„Cand se trezesc vulcanii si cand magma incepe sa se acumuleze spre suprafata, sfaramand roca in drumul sau, se trimit niste semnale de natura seismica, se deformeaza suprafata, crescand si emisia de gaze spre suprafata, iar toate acestea pot fi detectate",



afirma profesorul Tim Druitt de la Universitatea Blaise Pascal din Franta, un vulcanolog cu experienta. Comentand despre evenimentele care duc la astfel de acumulari rapide de magma, profesorul Druitt contrazice conceptia clasica, potrivit careia in timpul perioadei de repaus a vulcanului, intinsa pe mii de ani, magma se aduna lent, la cativa kilometri sub vulcan, pentru a exploda la un moment dat.



„Problema pe care o examinam noi este ce se intampla in adancime inainte de aceste eruptii de formare a caldeirelor. Ceea ce aflam acum este ca apare o faza de accelerare a acumularii de magma intr-un interval de cateva decenii, un timp surprinzator de scurt in comparatie cu miile de ani de repaus de dinaintea eruptiei",



explica cercetatorul francez.


Semne de alarma

Locuri unde se afla super-vulcani, capabili sa lase in urma caldeire si devastari masive ale ecosistemului planetar, sunt raspandite peste tot in lume. Totii super-vulcanii se afla, in prezent, in faza inerta, dar in afara de cel din Parcul National Yellowstone, cei mai susceptibili sa-si „dea drumul" sunt super-vulcanii de la Campi Flegrei, din Italia, Santorini si insulele adiacente, precum si cel aflat in inima Europei, sub lacul vulcanic de la Laacher See, in muntii Eifel, la numai 24 de kilometri distanta de Koblenz si 48 de Bonn.


Acesta din urma n-a mai erupt de peste 12 000 de ani. Eruptia celui din insula Santorini, de acum 3600 de ani, este cunoscuta drept „eruptia minoica", pentru ca s-a produs la momentul de apogeu al civilizatiei minoice din Creta, provocandu-i pieirea. Anticiparea unui astfel de eveniment catastrofal cu decenii inainte de a se produce ar putea fi vitala pentru omenire.


Profesorul Tim Druitt sugereaza ca toti super-vulcanii, chiar si cei aflati in locuri izolate de pe glob, sa fie monitorizati in permanenta cu ajutorul instrumentelor de observatie ultrasensibile existente acum. David Pyle, un vulcanolog de la Universitatea Oxford, confirma ideea ca magma se acumuleaza la cativa kilometri distanta de suprafata inainte de eruptia super-vulcanilor, cu putin timp inainte de explozie. Semnele pot fi interceptate la timp, cu mult inainte de acumularea accelerata.



„Provocarea din fata vulcanologilor este sa descifreze ce anume provoaca aceasta miscare accelerata, sa inteleaga de unde provine magma topita si sa fie capabili sa recunoasca semnele de alarma inainte de initierea fazei pre-eruptive a super-vulcanilor",



comenteaza David Pyle.