Creta - Civilizatia minoica

Creta - Civilizatia minoica

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7359

Voteaza & Distribuie

Descriere

Civilizatia minoica - o civilizatie a Epocii de BronzPalatul din Knossos De cand descopririle arheologice au dezgropat primele ruine ale palatelor minoniene din Knossos, acum 100 de ani, cauzele decaderii civilizatiei minoniene au reprezentat intotdeauna un subiect controversat si disputat intre oamenii de stiinta. Civilizatia minoica a fost o civilizatie a Epocii de Bronz ce a aparut in Creta si a inflorit acum 5000 de ani, pana cand a fost distrusa in 1450 i.Hr. Minonienii erau oameni misteriosi, educati, razboinici si negustori, artisti si marinari experimentati. Imperiul lor maritim era vast.


Au fost primii din Europa care au folosit un limbaj scris, ce a fost prima oara descifrat acum cativa ani. Ei au fost o civlizatie diferita de cea greceasca, ce au dominat Marea Mediterana, mai ales ca nu erau amenintati de forte externe din Grecia sau alte parti. Ca din senin insa, cand era la apogeul puterii, civilizatia minoica a fost distrusa si a disparut pentru totdeauna, lasand in urma marturii importante ale maretiei ei. Cauzele disparitiei civilizatiei sunt inca un mister pentru arheologii din ziua de azi, multi dintre ei asociaza acest sfarsit cu o eruptie a vulcanului Santorini.


Civilizatia minoica - poate fi Creta sau Santorini orasul pierdut al Atlantidei?

Oameni de stiinta si arheologi asociaza Creta Minoniana cu Atlantida, datorita descrierilor lui Platon care se potrivesc cu descoperirile facute despre civilizatia minoica, eoarece Platon este cel care a scris povestea Atlantidei. Multi oameni cred ca Atlantida este localizata in Grecia, poate Creta sau Santorini sau chiar la Gibraltar.


Civilizatia minoica - eruptia vulcanului Santorinii si disparitia civilizatiei

Vulcanul SantoriniUndeva intre istorie si mit exista doua evenimente de mare importanta ce au coplesit pamanturile Greciei: disparitia civilizatiei minoice si eruptia vulcanului Santorini cu 3,500 de ani un urma. De cand Evans a descoperit Palatul Regelui Minos din Creta, arheologii si oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca o legatura intre cele doua evenimente.


Teoria cea mai raspandita despre disparitia minonienilor afirma ca aceasta a avut loc in urma eruptiei vulcanului Santorini. La inceput s-a crezut ca aceasta a avut loc in 1,450 i.Hr. atunci cand civilizatia a pierit, dar noi descoperiri si teorii contrazic acest lucru, spunand ca eruptia a avut loc intre 1627 si 1600 i.Hr. Pana in ziua de azi, oamenii de stiinta cauta sa reconstituiasca succesiunea de evenimente ce a dus la distrugerea Insulei Thera (Santorini) si a devastat civilizatia minoica. Cenusa vulcanica a acoperit orasul Akotiri in Thera si a ajuns pana pe maluri cretane. A dus aceasta la disparitia minonienilor?


Civilizatia minoica - distrusa de tsunami?

Cu putin timp in urma noi descoperiri in Palaikastro, in Creta, au aratat alte cauze posibile ale disparitiei civilizatiei. Arheologul Stuart Dunn a sugerat ca cenusa vulcanica de la Santorini a ajuns in Creta dupa cateva zile, dar nu ar fi putut cauza aceasta disparitie. La examinarea solului s-a ajuns la descoperirea unor microorganisme si specii a caror existenta in acele zone este inexplicabila. Expertii au descoperit in colectia de ceramica si piatra, bucati sau praf de cenusa vulcanica. Au descoperit de asemenea foraminifere, oraganisme marine foarte mici, ce se afla de obicei pe fundul mari si pe alge coraline, nicidecum pe pamant uscat.


La mai multi kilometrii departare de la Palaikastro, in Amnissos, un port in Knossos, oamenii de stiinta au examinat alte descoperiri ce continea cenusa, specii marine, piatra ponce si scoici. Ei si-au dat seama ca acestea se puteau gasi aici numai in urma unor masive inundatii ce ar fi putut fi aduse de un tsunami. Valurile provocate de Vulcanul Santorini au calatorit pana in Creta, distrugand plantatiile, recoltele si comertul, cauzand astfel decaderea civilizatiei minoniene. Porturile minoniene au fost distruse de valuri inalte de tsunami si nu au mai fost niciodata reconstruite. In urma unor cercetari mai detaliate s-a ajuns la concluzia ca insula nu a fost lovita doar de un tsunami, ci de mai multe, la fiecare 30 de minute. Minonienii nu se asteptau la aceasta soarta. Aceste valuri ar fi distrus complet malurile de nord si est ale Cretei. Creta este o insula mare. Palate si asezari din interiorul insulei au ramas intacte, precum si cele din sudul si vestul insulei.


Civilizatia minoica - invazia micenienilor

Arheologii cred ca in urma tsunamilor civilzatia minoica a fost foarte afectata si o mare din flota ei a fost distrusa. Prosperitatea si securitatea minonienilor a depins mult de flota lor. Deoarece principala lor sursa de aparare a fost distrusa, minonienii au devenit o prada usoara pentru micenieni, ce au venit pe insula din Grecia. Minonienii nu au disparut peste noapte. In Palaikastro arheologii au descoperit statui si monumente distruse, iar in partea vestica, aproape de Chania, au fost gasite morminte si arme ce nu apartineau minonienilor. Civilizatia minoica ar fi disparut cu adevarat abia la 150 de ani de la eruptia vulcanica.


Chiar daca nu o sa stim niciodata daca scrierile lui Platon sunt doar alegorii sau daca Atlantida a existat sau nu, studiile facute ne dau raspunsuri realistice despre decaderea uneia dintre cele mai importante civilizatii europene.