Cele mai mari dezastre naturale din istorie

Cele mai mari dezastre naturale din istorie

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe, China
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari15873

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dezastrele naturale violente au devastat omenirea secole de-a rand (inainte sa devina blockbustere), primul, si cel mai distrugator intamplandu-se acum 65 de milioane de ani. Un asteroid s-a ciocnit atunci cu Pamantul si cea mai mare parte a formelor de viata de pe planeta au disparut in furtuna de foc rezultata, careia i s-au adaugat numeroase eruptii vulcanice, tsunami, schimbari climatice catastrofale.

Principalele victime ale acestui episod de o violenta planetara au fost dinozaurii. In alte cazuri, petrecute cu secole in urma, nu s-a putut stabili un bilant al dezastrului, insa datorita catastrofelor unele civilizatii au fost cu totul rase de pe fata pamantului, cum a disparut intreaga civilizatie minoica (in jurul anului 1500 i.d.H.) din cauza unei eruptii vulcanice submarine si a valului seismic care a urmat.

Cele mai cumplite dezastre naturale declansate vreodata au facut peste 10 milioane de victime.

Inundatiile din regiunea centrala a Chinei

Intre iulie si august 1931, cand s-a revarsat raul Yangtze, s-au declansat o serie de inundatii masive. Ca rezultat al dezastrului, se estimeaza ca au murit inecati, de foame sau boli 3,7 milioane de oameni. Alti 51 de milioane au fost afectati de revarsarile de ape.

Inundatiile din regiunea centrala a Chinei

Inundatii fluviul Yangtze din centrul ChineiInundatiile declansate de Fluviul Galben si cutremurul din Shaanxi{title}

Inundatiile declansate de Fluviul Galben

Printre cele mai catastrofale inundatii retinute de istorie sunt si cele din septembrie 1887, tot in China, cauzate de revarsarea Fluviului Galben. Provincia Henan a fost devastata, 11 orase mari si sute de sate au fost distruse, lasand zeci de milioane de persoane fara adapost, iar numarul mortilor este estimat intre 900 000 si 2 milioane.

Inundatiile declansate de Fluviul Galben

Inundatii declansate de Fluviul Galben din China

Cutremurul din Shaanxi

Declansat la 23 ianuarie 1556, cel mai cumplit cutremur inregistrat de analele Chinei Imperiale a devastat provincia Shaanxi, din nordul tarii. A avut magnitudinea (estimata) de 8 grade pe scara Richter si a provocat moartea a 830 000 de oameni. Populatia provinciei a fost redusa cu 60%.

Cutremurul din Shaanxi

Cutremurul din Shaanxi, nordul ChineiCiclonul Bhola si ciclonul India{title}

Ciclonul Bhola

Cel mai devastator ciclon declansat vreodata, Bhola, a lovit Pakistanul de Est (in prezent, regiunea apartine Bangladeshului) si Bengalul de Vest (India) la 12 noiembrie 1970, inundand insulele Deltei Gangelui. Aproximativ 500 000 de oameni si-au gasit moartea.

Ciclonul Bhola

Ciclonul Bhola, ce a devastat Pakistanul de Est si Bengalul de Vest

Ciclonul India

La data de 25 noiembrie 1839, ceea ce avea sa fie cunoscut sub numele de ciclonul India a lovit satul pescaresc Coringa, din Andhra Pradesh. Ciclonul a declansat formarea unui val de 12 metri inaltime care a distrus satul si a scufundat majoritatea navelor aflate in regiune. Aproximativ 20 000 de oameni s-au inecat, insa bilantul victimelor ciclonului s-a ridicat la 300 000 de morti.

Ciclonul India

Ciclonul India, ce a lovit satul Coringa din Andhra PradeshCutremurul din Antiohia si cel de la Alep, cel mai mare oras din Siria{title}

Cutremurul din Antiohia

Seismul s-a produs in primavara anului 526 A.D., afectand grav Siria si Antiohia. Ca rezultat al cutremurului, si-au pierdut viata intre 250 000 si 300 000 de persoane. Dupa cutremur, incendii puternice au distrus mare parte din orasele deja afectate.

Cutremurul din Antiohia

Cutremurul din Antiohia

Cutremurul de la Alep, cel mai mare oras din Siria, 11 octombrie 1138

Pe baza datelor geologice, expertii de astazi au stabilit ca seismul a avut o magnitudine de 8,5 grade pe scara Richter. Documentele istorice sugereaza ca au murit circa 230 000 de oameni, iar Alepul a suferit distrugeri de mare amploare. Orasul se afla in nordul Siriei, o regiune pe falia de la Marea Moarta.

Cutremurul de la Alep

Cutremurul de la Alep, cel mai mare oras din SiriaTsunami-ul din Oceanul Indian si cutremurul din Haiyuan{title}

Cutremurul din Oceanul Indian si tsunami

In data de 26 decembrie 2004, s-a declansat un cutremur submarin cu magnitudinea de 9,3 grade pe scara Richter, cu epicentrul localizat in largul coatelor Sumatrei. Seismul a provocat un tsunami devastator, care a maturat coastele mai multor tari din sudul si sud-estul Asiei. Numarul de victime a fost intre 225 000 si 230 210.

tsunami Oceanul Indian

tsunami Oceanul Indian

Cutremurul din Haiyuan

Un seism cu magnitudinea de 8,5 grade pe scara Richter a lovit China in 16 decembrie 1920. Potrivit Catalogului Mondial al Cutremurelor Devastatoare (intocmit de Institutul de Seismologie din Japonia), acest seism a provocat moartea a 235 502 oameni.

Cutremurul din Haiyuan

Cutremurul din Haiyuan, China