Cum sa procedam in caz de cutremur?

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5425

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cutremurele au prostul obicei de a nu putea fi prevenite. Nu exista niciun model viabil de prevenire a cutremurelor, iar prorocii apocalipsei seismice, care indica o anumita data pentru producerea „in mod cert" a unui seism distrugator, sunt niste escroci banali, ori sunt avizi de publicitate, indiferent de natura ei.


In Japonia, cutremurele au loc in fiecare zi, populatia fiind deja obisnuita cu ele si le „tolereaza", cu conditia sa nu depaseasca o anumita magnitudine. De altfel, masurile anti-seismice luate in Japonia in ceea ce priveste siguranta cladirilor este proverbiala. Dar nici niponii nu sunt feriti de catastrofe.




cutremur


cum se procedeaza la cutremur



In caz ca un cutremur va surprinde intr-o cladire, exista masuri de baza, convenite printr-un consens international al expertilor in domeniu. Astfel, cel mai bine este sa va aruncati la podea, sa va adapostiti sub un birou solid sau o masa si sa asteptati pana la incetarea oscilatiilor seismice. Unii experti recomanda sa va asezati langa o canapea sau pat. In caz ca tavanul cedeaza, sunt sanse mari ca astfel sa fiti feriti, patul sau canapeaua preluand „socul" si creandu-se un spatiu in care puteti ramane neatins.



Daca nu exista un pat sau o canapea, refugiati-va la colturile camerei, lasandu-va jos, si va acoperiti capul cu mainile. In nici un caz nu incercati sa va rostogoliti pe podea spre iesire. Multe cazuri de raniri s-au inregistrat si din cauza cioburilor de sticla sparta de pe podea. Daca cutremurul v-a surprins afara, deplasati-va intr-o zona deschisa, fara cladiri prin apropiere.


Evitati cablurile electrice, copacii, semnele de circulatie, cladirile si nu va asumati riscul de a interveni intr-o cladire avariata, in calitate de salvator. Nu aveti calificarea si nici echipamentul necesar. O cladire avariata se poate surpa oricand in urma unor replici seismice. Uneori, acestea rivalizeaza in magnitudine cu seismul initial.


Daca sunteti in masina la declansarea cutremurului, trageti pe dreapta, frana de mana trasa. Evitati orice pasaj suspendat, podurile, cablurile electrice cazute. Daca unul dintre acestea cade peste masina, asteptati in interior pana la interventia unei echipe de electricieni. In cazul ca va aflati intr-un cinematograf, sala de concerte sau stadion, ramaneti pe loc si protejati-va capul si ceafa cu mainile. Nu incercati sa parasiti sala (stadionul) decat dupa ce cutremurul inceteaza.


Daca sunteti pe plaja la declansarea seismului, aruncati-va pe sol, estimati-i durata. Daca depaseste 20 de secunde, imediat dupa incetarea miscarii seismice, fugiti pe un teren mai ridicat, cat mai departe de plaja, de preferat sa va opriti la circa 3 kilometri distanta de tarm, existand riscul declansarii unui val seismic. Este indicat sa va puneti imediat in miscare si sa mergeti pe jos. Traficul pe sosele s-ar putea sa fie extrem de aglomerat si sa se creeze ambuteiaje. Nu ati vrea ca un tsunami sa va surprinda in masina.


Daca va aflati in aval fata de un baraj, parasiti zona susceptibila a fi inundata. De obicei, barajele sunt construite dupa reguli care impun ca structura sa fie foarte rezistenta si impotriva seismelor, insa niciun baraj nu este invulnerabil la miscarile scoartei. Prima masura luata in caz de cutremur este sa nu va miscati din loc, dar sa incercati sa va protejati capul si ceafa cum puteti mai bine.


Cutremurele se declanseaza fara preaviz, pe neasteptate, iar unele sunt atat de violente, incat nu se poate merge sau inainta taras in timpul zguduiturilor scoartei. Studii referitoare la ranirile intamplate in timpul cutremurelor arata ca mai multi oameni sunt loviti de obiecte in cadere (televizoare, lampi, rafturi de carti), decat isi pierd viata in cladirile afectate de cutremur.


Unele legende urbane pretind ca locul cel mai sigur dintr-o cladire, in caz de seism, ar fi sub canatul usii. Nu-i chiar asa. Se pare ca aceasta convingere a fost indusa publicului de imaginea devastarilor provocate in California de un cutremur puternic, cand singurul lucru ramas in picioare dintr-o casa a fost canatul unei usi. Poate ca asa a fost cazul cladirilor de acum 100 de ani, insa proiectele cladirilor moderne nu transforma pragurile usilor in locuri sigure. Sfaturile de baza mentioneaza ca este cel mai bine sa va adapostiti sub o masa si sa asteptati incetarea cutremurului.