Daca oamenii ar fi de doua ori mai inteligenti?

Daca oamenii ar fi de doua ori mai inteligenti?

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2847

Voteaza & Distribuie

DescriereIQ dublu


IQ dubluDaca in loc de un IQ mediu de 100, care ar fi cel curent, oamenii ar putea avea un IQ de 200 (niciun test de inteligenta nu este programat sa identifice un asemenea nivel de inteligenta), se estimeaza ca aproximativ 1 persoana din 10 miliarde ar avea un asemenea IQ. Adica, la o populatie actuala de 7 miliarde, n-ar fi nimeni pe glob cu acest scor. Sau daca l-ar avea, s-ar ingriji sa nu iasa in evidenta.Conform unor opinii, fizicianul de geniu din secolul al XVII-lea, Isaac Newton, descoperitorul fortei gravitatiei, si autorul multor inovatii, ar fi avut un IQ de 200. Evident, Newton n-a facut niciodata un asemenea test de inteligenta, insa a fost identificat ca un geniu cu un asemenea IQ de o seama de psihologi si neorologi. Daca ignoranta este „un blestem", cat de bine ar fi pentru omenire ca omul de rand sa aiba o minte stralucita, cu o capacitate intelectuala dubla? Daca ar fi cate-un Newton la fiecare colt de strada, cat de avansata ar fi omenirea astazi? La aceste intrebari incearca sa raspunda neuro-psihiatria.„Cand mecanismele cerebrale care sustin inteligenta vor fi intelese, atunci este posibil – in teorie – sa fie modificate pentru marirea IQ-ului",afirma Richard Haier, neurolog si profesor emerit al Universitatii Ivine, din California, implicat in studii asupra inteligentei. El sustine ca,„pentru prima data in istoria omenirii",ideea ca nivelul de inteligenta ar putea fi crescut in laborator devine fezabila. Haier crede ca o inteligenta mai ridicata, fapt care se traduce prin abilitatea de a invata mai repede si a-ti aminti mai multe, ar fi extrem de avantajoasa pe plan individual.„Existenta intr-o lume cu un IQ mai mare ar fi mult mai interesanta pentru majoritatea indivizilor. Oamenii ar putea fi mult mai implicati in activitati intelectuale, ar putea aprecia mai mult anumite lucruri socotite acum neproductive, si ar putea intelege viata mult mai bine",considera Richard Haier. Un IQ general de 200 ne-ar permite sa ne implicam in activitati si cariere care ne-ar interesa cel mai mult, nu doar in cele de care am fi capabili mintal. Am putea invata limbi straine in cateva saptamani, sau sa devenim neurochirurgi in cateva luni, cu posibilitatea perfectionarii continue in tehnica de operare.
copil cu IQ ridicat


copil cu un IQ ridicatAr fi cam ca in block-busterul Limitless, cand personajul lui Bradley Cooper devine super-inteligent intr-un timp foarte scurt, in urma consumarii unui preparat revolutionar. Dar fara efecte secundare nedorite, fara amenintarea intrarii in regres mintal, ca si personajul trist din Flori pentru Algernon. O omenire cu un IQ de 200 ar fi compusa din indivizi mult mai sanatosi, cu o durata mai mare de viata, pentru ca ar intelege mai usor ce tip de comportament (si dieta zilnica) ar putea conduce la dobandirea acestor atribute.Deprinderi sociale

Societatea nu ar beneficia chiar asa de mult de pe urma unui nivel ridicat de inteligenta manifestat in masa, afirma unii cercetatori. Desi oamenilor le place sa explice problemele sociale prin consecinta ignorantei si prostiei omenesti, savantii sustin ca inlaturarea acestor factori nu ar duce la instaurarea unei societati traind intr-o armonie perfecta, acea Utopia visata si de Thomas Morus, pentru ca un nivel mai ridicat de inteligenta nu inseamna neaparat si cresterea abilitatii de a coopera.„Inteligenta este independenta de personalitate sau emotii, asa ca puteti gasi oameni foarte inteligenti, dar care sunt si nebuni de legat",aminteste Haier. El apreciaza ca si in cazul cand„toata lumea ar avea un IQ de 200"s-ar intalni exact aceeasi plaja de personalitati ca acum, iar pentru ca acesta-i factorul determinant a calitatii societatii,„nu inseamna neaparat ca am trai intr-o lume mai buna."Cu toate ca nivelul criminalitatii stradale ar scadea masiv intr-o societate de Einsteini si Newtoni, ar creste delictele cu grad inalt de sofisticare, cele din sfera bancara, economica, iar„ticalosii corporatisti ar fi de zece ori mai destepti ca acum",noteaza Earl Hunt, profesor emerit al facultatii de psihologie a Universitatii Washington. Unii cercetatori cred ca o societate locuita de 7 miliarde de genii si-ar rezolva rapid problema resurselor si ar scadea tensiunile internationale si cele existente in structura sociala.