Mensa - despre oameni inteligenti

Mensa - despre oameni inteligenti

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4120

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru a reusi sa identifice si sa organizeze oamenii care au un coeficient destul de inalt de inteligenta, in Oxford, in anul 1946, s-a fondat o societate numita "Mensa". Exista un procent de 2% din populatia care raspunde criteriului de admitere in Mensa. Dupa calcularea rezultatului dintr-un test de inteligenta aprobat de aceasta asociatie, persoana primeste calitatea de membru.

Obiectivele acestei societati sunt:

  • observarea si folosirea inteligentei in avantajul umanitatii;
  • se incurajeaza cercetarea inteligentei in mai multe planuri: utilitate, natura inteligentei si caracteristicile sale;
  • membrii organizatiei sunt stimulati atat intelectual, cat si social.

Aceasta organizatie, Mensa, nu are niciun fel de substrat politic, religios sau idelogic. E finantata in special prin contributiile membrilor sai care nu accepta sponsorizari. Este normal ca membrii acestei asociatii sa fie din toate domeniile si clasele sociale. Se intalnesc la Mensa de la soferi de tir, profesori cu multe doctorate, programatori, oameni de stiinta si chiar oameni care traiesc din ajutor social.

Cei mai tineri dintre "mensani" sunt Oscar Wrigley, care la numai doi ani si cinci luni a atins un IQ de peste 160 si Elise Tan Roberts, admis cu un IQ de 154 la doi ani si patru luni.

Momentan, Mensa are in jur de 100.000 de membri in peste 100 de tari din lume. Este o organizatie impartita in filiale nationale, iar fiecare are propriile reguli care sunt stabilite de mebrii lor. Sunt trei tipuri de astfel de filiale: nationale, provizorii si emergente. Le diferentiaza atat numarul de membri, cat si gradul de organizare. Cele mai importante sunt ogranizatiile nationale din tarile anglo-saxone:

* Marea Britanie -23.500 membri
* SUA - 56.000 membri

In Romania, acum un an, in august, erau inscrisi 115 membri. Comparativ cu noiembrie 2004, numarul a crescut foarte mult, atunci fiind numai 7 membri activi. Se pare ca romanii nu sunt tentati sa isi verifice IQ-ul. Pentru a face parte din organizatia Mensa trebuie sa ai un rezultat de peste 131 drept IQ. Din Mensa Romania fac parte elevi, studenti, muncitori, doctori, ingineri, economisti. De asemenea, un test Mensa cu un coeficient pe masura isi gaseste un loc minunat in CV, iar in strainatate au ajuns sa fie foarte apreciati si cautati acesti oameni.