Comploturi jalnice, ratate ca in desenele animate

Detalii

CategoriiPolitica
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12919

Voteaza & Distribuie

Descriere

Comploturile presupun o mare capacitate logistica din partea initiatorilor ei si planificarea din timp a fazelor lor pentru ca intregul efort sa se incheie cu succes. Din fericire, unele puciuri au dat impresia ca erau secvente dintr-un film de comedie, avand efecte nebanuite si intorcandu-se impotriva celor care le-au lansat. Lucrurile tind sa mearga prost in special cand acestea sunt declansate de „omul de incredere" al liderului desemnat.


1. Complotul lui Oufkir



Mohamed Oufkir


Mohamed Oufkir



Nenorocirea dictatorilor este ca au nevoie de „oameni de incredere" pentru a reusi sa-si impuna regimul, si, de multe ori, acesti oameni din umbra ajung sa se considere candidatii ideali pentru locul ocupat de Boss. Asa s-a intamplat si cu Mohamed Oufkir, care, in anii ’60, a fost consilierul si mana dreapta a regelui Hassan al II-lea al Marocului. A facut o multime de treburi murdare pentru regele lui si a aranjat sa „dispara" atatia oameni incat francezii l-au judecat pentru crima.



Prin anii ’70, Oufkir s-a saturat de locul sau din umbra si s-a decis pentru o schimbare de regim, in maniera veche si testata: lichidarea suveranului. Cand regele Marocului a revenit de la conferinta in Franta, Oufkir a trimis 3 avioane de vanatoare care sa doboare Beoingul regelui, deasupra Mediteranei. Numai ca, la fel ca in comediile bufe, pilotii avioanelor de vanatoare au descoperit ca munitia de la bord era doar de manevra. Atunci unul dintre ei a avut ideea geniala de a intra cu aparatul sau in Boeingul regal. A ratat. Atunci regele insusi li s-a adresat prin radio anuntandu-i ca „tiranul este mort", adica el murise. Pilotii s-au intors la baza cu sentimentul misiunii indeplinite, doar pentru a fi impuscati de Oufkir personal. Ajuns la Rabat, suveranul marocan s-a rafuit cu intreaga garnitura de complotisti. Oufkir l-a scutit de neplaceri, optand tot pentru vechea metoda de iesire din cadru. Cine trage sabia, de sabie va muri…


2. Operatiunea Cainele Rosu



David Duke


David Duke



O alta „caricatura de lovitura de stat" s-a petrecut in 1979, cand politicianul rasist, David Duke, i-a prezentat pe prietenii sai, membri ai KKK, neonazistilor canadieni. Cele doua grupari s-au decis sa… invadeze impreuna o tara, Republica Dominicana, si sa instaleze acolo un guvern marioneta. De partea lor era si fostul premier dominican, precum si elemente provenite din randul oficialilor sud-africani.



„Supergrupul" rasist parea gata de actiune in 1981. Pentru marea invazie au cumparat o singura ambarcatiune si au ancorat-o in portul New Orleans cu un drapel cu zvastica nazista. Primul echipaj angajat s-a speriat la vederea drapelului, iar al doilea i-a dat pe toti pe mana FBI-ului. Si atunci Duke si liderii operatiunii au avut parte de ultima revelatie: din grupul de invazie, alcatuit din 9 persoane, 3 erau agenti FBI sub acoperire. Presa a denumit marele fiasco rasist drept „Bayou of Pigs" – Cloaca Porcilor, amintind de alt fiasco, cel de la Bay of Pigs, Cuba, desi initiatorii sai denumisera operatiunea „Red Dog".


3. Complot impotriva lui Bonaparte



Claude Francois de Malet


Claude Francois de Malet



In 1812, un fost soldat, Claude Francois de Malet, a avut ideea „stralucita" de a-l rasturna de la putere pe Napoleon Bonaparte. Pentru el n-a contat ca nu avea niciun sprijin, sau ca atunci cand i-a venit ideea traia intr-un sanatoriu de bolnavi mintali. A reusit sa convinga vreo cativa monarhisti sa i se alature. Planul sau era foarte simplu: trebuia sa convinga Franta ca Bonaparte murise pe campul de lupta din Rusia.



Imbracat in uniforma de general, de Malet i-a ordonat unui colonel din Garda Nationala sa-i aresteze pe toti ofiterii de pe lista prezentata de el. Culmea, a fost luat in serios. Alte documente false l-au transformat pe colonel in general de brigada care, la randu-i, i-a pus la dispozitie lui de Malet cateva regimente. Era cat pe ce sa preia controlul asupra trupelor din regiunea Parisului, cand un ochi de expert – ministrul politiei, Fouche, ducele de Otranto - i-a examinat documentele false. In plus, tocmai primise o depesa de la Bonaparte. Intr-un timp uluitor de scurt, de Malet si colaboratorii sai, inclusiv colonelul avansat la gradul de general, au fost judecati sumar si executati. Se spune ca afland tarasenia, Bonaparte ar fi ras copios.