Consiliul Europei

Detalii

CategoriiPolitica
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari22042

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1946, este intemeiat Consiliul Europei, in urma unui discurs tinut de Winston Churchill, la Universitatea din Zurich. Consiliul Europei este o organizatie internationala avand 46 de state-membre din regiunea europeana. Poate obtine statutul de membru orice stat european care accepta principiul suprematiei legii si care garanteaza cetatenilor lui drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Unul dintre principalele succese ale Consiliului a fost Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care reprezinta baza Curtii Europene a Drepturilor Omului (C.E.D.O.). Sediul Consiliului Europei se afla la Strasbourg, la granita franco-germana. Initial intrunindu-se la Palatul Universitar din Strasbourg, in prezent Consiliul se reuneste la Palatul Europei, aflat in centrul orasului.

Consiliul Europei nu trebuie confundat cu Consiliul Uniunii Europene sau cu Consiliul European, pentru ca institutia despre care facem vorbire este o organizatie separata, nefiind parte a Uniunii Europene. Consiliul Europei a fost fondat in urma unui discurs tinut de Winston Churchill la Universitatea din Zurich, la data de 19 septembrie 1946. Acest discurs cerea, in lumina evenimentelor celui de-al doilea razboi mondial, intemeierea unor „State Unite ale Europei", asemenea Statelor Unite ale Americii.

Consiliul a fost intemeiat in mod oficial la 5 mai 1949, prin intermediul Tratatului de la Londra, cand cei zece membri initiali au semnat statutul de la Westminster. Acest tratat este in prezent cunoscut drept Statutul Consiliului Europei. Articolul 1 (a) al Statutului afirma: „Telul Consiliului Europei este de a obtine o mai mare unitate intre membrele sale, in scopul salvgardarii si al realizarii idealurilor si a principiilor care reprezinta mostenirea lor comuna, cat si de a facilita progresul lor economic si social."

Consiliul se concentreaza pe urmatoarele activitati: protectia democratiei si a suprematiei legii; protectia drepturilor omului, mai ales a drepturilor sociale, prin Carta sociala europeana, a drepturilor lingvistice, prin Carta europeana pentru limbi regionale sau minoritare; promovarea identitatii si diversitatii culturale in Europa; solutionarea problemelor pe care le infrunta societatea europeana, referitoare la discriminare, xenofobie, degradarea mediului, SIDA, droguri si crima organizata; incurajarea stabilitatii democratice prin intermediul reformelor.

Institutiile Consiliului Europei sunt: Secretariatul, Comitetul de Ministri, Adunarea Parlamentara, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Comisarul pentru drepturile omului. Exista de asemenea o Comisie pentru democratie prin intermediul legii, cunoscuta mai bine sub denumirea de Comisia de la Venetia. In 1955, Consiliul Europei a creat celebrul drapel european, cu cele 12 stele aurite asezate in cerc pe un fond albastru.

Imnul european instituit tot de Consiliul Europei in 1972 este bazat pe Oda Bucuriei, ce face parte din Simfonia a IX-a a lui Ludwig van Beethoven. In 1964, ziua intemeierii sale oficiale (5 mai 1949), a devenit Ziua Europei. Intre timp, ziua Europei a fost mutata pe 9 mai. Pentru a evita confuzia cu Uniunea Europeana, care utilizeaza acelasi drapel, deseori Consiliul foloseste o versiune modificata, ce prezinta un „e" stilizat in centrul stelelor de pe drapel.

In prezent, Consiliul Europei are 46 de state-membre, incluzand aproape toate statele europene. La intemeierea sa oficiala, din 5 mai 1949, Consiliul avea zece membri: Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda si Suedia. Romania a fost admisa in Consiliul Europei la 7 octombrie 1993.