Ce este sindromul metabolic?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriFitness
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1552

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sindromul metabolic este caracterizat de un grup de factori de risc:* Obezitatea abdominala (tesut excesiv de grasime pe si in jurul abdomenului)

* Dislipidemie (tulburari ale grasimilor din sange - trigliceride mari, colesterol HDL scazut si colesterol LDL crescut)

* Cresterea tensiunii arteriale

* Rezistenta la insulina sau intoleranta la glucoza (organismul nu poate utiliza insulina sau zaharul din sange in mod corespunzator)

* Statusul protrombotic (de ex: fibrinogen crescut sau inhibitor de plasminogen)

* Statusul proinflamator (de exemplu, cresterea proteinei C - reactiva in sange)Persoanele cu sindrom metabolic au un risc crescut de boli cardiace coronariene, boli legate de acumularea placilor in peretii arterelor (de exemplu, accidentele vasculare cerebrale si boala vasculara periferica) si diabet zaharat de tip 2. Sindromul metabolic a devenit tot mai frecvente in Romania: 50% dintre pacienti au colesterolul ridicat, 40% au hipertensiune arteriala, iar 30% se lupta cu glicemia marita. Din aceasta cauza, rata mortalitatii datorata afectiunilor cardiovasculare este de 61% din totalul deceselor in Romania, fata de 37% in Uniunea Europeana.Factorii de risc dominanti pentru acest sindrom par a fi obezitatea abdominala si rezistenta la insulina. Rezistenta la insulina este o tulburare metabolica generalizata, in care organismul nu poate utiliza insulina in mod eficient. Din acest motiv, sindromul metabolic este numit si sindromul de rezistenta la insulina.Alte afectiuni asociate cu sindromul includ inactivitate fizica, imbatranirea, dezechilibrul hormonal si predispozitia genetica.Unii oameni sunt predispusi genetic la rezistenta la insulina. Factorii dobanditi, cum ar fi excesul de grasime si inactivitatea fizica, pot provoca rezistenta la insulina si sindromul metabolic la aceste persoane. Majoritatea persoanelor cu rezistenta la insulina au obezitate abdominala. Mecanismele biologice la nivel molecular intre rezistenta la insulina si a factorilor de risc metabolici nu sunt pe deplin intelese si par a fi complexe.