Lipsa activitatii fizice si alimentatia nesanatoasa - principalele cauze de imbolnavire!

Lipsa activitatii fizice si alimentatia nesanatoasa - principalele cauze de imbolnavire!

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1158

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cati dintre noi stiu, oare, ca lipsa activitatii fizice si alimentatia sunt principalele cauze de imbolnavire, in tara noastra?

Activitatea fizica este necesara nu numai pentru mentinerea muschilor si al oaselor, dar si pentru o buna functionare a inimii, a creierului, a vaselor de sange, a articulatiilor si nu in ultimul rand, al sistemului imunitar.

Dintre multe lucruri care conspira sa ne faca viata scurta si mizerabila (iertati termenul, este folosit pentru un efect de constientizare sigur!), sunt: fumatul, alimentatia nepotrivita, stresul si lipsa activitatii fizice. In tarile apusene, 10-15% din totalul deceselor pot fi atribuite lipsei activitatii fizice.

Zilnic suntem setati sa facem anumite activitati care, cu siguranta, nu ne fac o placere deosebita, cum ar fi: spalatul pe dinti, curatenia prin casa, aprovizionarea casei, spalatul hainelor, gatitul, ingrijirea personala, uneori si mersul la serviciu, dar le facem pe toate, stiind ca in felul acesta vom avea dinti sanatosi, confort, hrana, o igiena buna si un trai asigurat si, daca se poate, si bun.

Dupa un timp, aceste activitati sunt in rutina noastra zilnica, o parte integrata si acceptata a existentei noastre zilnice. Haideti sa privim si activitatea fizica cu aceiasi ochi. Foloasele ei vor fi mai mari decat ne putem imagina, caci le vom simti o viata intreaga!

Sanatatea a fost numita "un miraj". O putem atinge, dar niciodata nu o putem detine in totalitate. Sanatatea nu este ceva ce poti poseda, ci este un proces, o cale de a fi.

Niciodata nu putem spune: "sunt absolut sanatos!", ci putem fi mereu in mers, in inaintare, cautand sa atingem o tinta care, in sine, e de neatins. Iar paralela cu viata spirituala este evidenta. Nu vom putea sa o atingem in totalitate pana ce nu vom ajunge in vesnicie. Si ce pacat ar fi daca am neglija tocmai aceatsa trasatura a sanatatii!

Spunea cineva ca ramanem tineri atata timp cat suntem dispusi sa invatam, sa ne adaptam la obiceiuri noi si…sa suportam sa fim contrazisi! Foarte frumos, nu-i asa?

Va indemn si ma indemn si pe mine odata cu voi sa ne adaptam la nou, sa adaptam obiceiuri noi, iar asta presupune – in cazul de fata – , sa ne adaptam la exercitiu fizic, sa introducem in rutina noastra, pe landa somn, mancat, privit la tv etc. si mersul la sala, sau miscarea zilnica. Putem sa incepem treptat, fixandu-ne ca de 4 ori pe saptamana sa ne acordam 1 ora din timpul avut pentru a face miscare. Ca mergem la sala, la piscina, ca ne plimbam pe jos sau alergam, ca stam pe covorul din fata tv-ului si facem exercitii fizice…orice doriti voi, cum doriti voi, dar sa respectam aceste DOAR 4 ore/saptamana.

Este mult? Nu, nu este si rezultatele le veti simti dupa primele ore. Fizicul vostru va fi revitalizat, iar psihicul va ‘dansa’ de bucurie, se va simti reconfortat si restartat spre cele ce urmeaza in vietile noastre.

Va provoc la exercitiu fizic, va provoc la miscare, va provoc sa aveti grija de sanatatea voastra!

Multumesc, Dr. Emil Radulescu, pentru cartea scrisa: "Alimentatia inteligenta". O carte ce ar face bine sa se aseze in bibliotecile fiecaruia dintre noi, sau mai bine zis, sa fie citita de fiecare, spre invatare si educare personala…in mod de viata sanatos…mod de alimentatie sanatos.

Sursa articol http://lavi-enrose.com/miscarea-fizica-esentiala-intr-o-buna-stare-generala/Lavinia Ceuta - nutritionist