Ateismul vs crestinismul

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7338

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ateismul a fost si va ramane un subiect de mare interes pentru societatea civilizata. Ateismul este non-credinta in principiul sau doctrina lui Dumnezeu, fiind un concept sau o credinta formata pe experientele fiintelor umane.

Istoria ateismului dateaza de la perioada preistorica. Aproximativ 22% din populatia lumii este compusa din atei. Ateismul a fost una dintre cele mai controversate filosofii ale evolutiei umane. Aceasta credinta variaza in functie de persoana, loc, experiente si sistemele de valori din intreaga lume.

Oameni celebri in istorie ca si Clement Atlee, Karl Marx, Percy Shelley, etc. au fost atei. Chiar si celebritati contemporane precum Woody Allen sau Stephen Hawking sunt intr-o anumita masura atei. Desi o filosofie foarte rara, ateismul a starnit un spirit de cercetare printre oameni. Se crede pe scara larga ca valori precum rationalismul, atitudinea stiintifica, credinta in rationament, etc. au aparut de la principiile ateiste. Astazi, ateismul se dezvolta alaturi de alte credinte ca parte integranta a societatii noastre.

Ateismul vs crestinismul a fost in centrul diverselor teme legate de credinta si convingerile oamenilor. Convingerile religioase sau lipsa acestora au fost intotdeauna in centrul dezbaterilor si discutiilor. Intelectualii si oamenii de stiinta au elaborat teorii diferite despre religie, credinta si convingeri.

Fiecare om trebuie sa creada intr-o putere care detine controlul decisiv, astfel incat in cele din urma raul sa fie pedepsit iar binele sa triumfe. Dar oamenii au tendinta sa-si puna credinta si convingerile in lucruri diferite. Unii au ales sa creada intr-un singur Dumnezeu, in rai si iad, in timp ce altii isi cladesc credinta pe o putere superioara lor care controleaza universul si faptele lor le hotaraste soarta. Dezbaterea dintre ateism si crestinism poate fi una ce nu se termina niciodata.

Ce este crestinismul?

Crestinismul este o religie ce dateaza de mai mult de 2000 de ani. Aceasta se bazeaza pe viata si invataturile lui Isus Hristos. Nu este numai o religie, ci si un set de convingeri, un mod de viata, avand o puternica comunitate de credinciosi.

Crestinismul spune ca exista doar un singur Dumnezeu si nimeni altcineva inaintea Lui. Iar Isus este fiul lui Dumnezeu, trimis pe pamant in forma umana pentru a salva oamenii de la pacat. El a dat legi si legamintele pe care credinciosii trebuie sa le respecte. Invataturile lui Isus sunt de fapt un ghid pentru a credinciosi cu privire la modul de a duce o viata buna. Dumnezeu este creatorul universului, in acest sens El a existat inainte de universul insusi.

Spre deosebire de oameni care au o existenta fizica si spirituala, Dumnezeu exista intr-o sfera in afara universului fizic, fiind total spiritual. Exista, de asemenea, taina Sfintei Treimi, trei Dumnezei intr-unul singur. Sfanta Treime cuprinde Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Ele sunt forme diferite ale lui Dumnezeu, care ajuta oamenii. Apoi, exista cele sapte sacramente, darurile si roadele Duhului Sfant, cele sapte pacate de moarte si a altor credinte ale pacatului si a raului. Crestinismmul promoveaza, de asemenea, viata vesnica dupa moarte.

Ce este ateismul?

Ateismul este, in principiu, doctrina conform cereia nu exista Dumnezeu. Diferenta dintre ateism si crestinism este ca un ateu este o persoana care nu crede in existenta lui Dumnezeu. Ateismul este logic si cauta un motiv pentru orice si explicatii vizavi de fiecare putere care guverneaza universul. Ateii pot fi spirituali, dar nu sunt religiosi. Ei nu vor sa creada intr-un Dumnezeu nevazut. Ateii asociaza atat binele cat si raul cu fiintele umane si actiunile lor. Acestia isi aprofundeaza convingerile in potentialul uman pentru a-si atinge scopul, vointele umane, rationamentul logic, valori ca dragostea, adevarul si munca grea.

O metoda stiintifica, spun ei, este raspunsul final la toate adevarurile din lume. Ateii nu cred in urmarea unei anumite convingeri religioase sau a unor legi stabilite, ci se ghideaza dupa ceea ce ei cred ca este corect pentru a trai o viata fericita si linistita. Multi oameni au presupus ca ateismul in sine este un alt fel de religie, dar acesta este doar un mit. .

Religie vs ateism este, de asemenea, un subiect discutabil. In general, ateii nu cred in existenta lui Dumnezeu si nici intr-o alta religie. Exista oameni cu numeroase religii si credinte in toata lumea. Preocuparea principala aici este definitia lui "Dumnezeu". Atat credinciosii cat si ateii au atribuit un inteles propriu lui Dumnezeu. Exista multe religii in lume, si fie ca se da crezare acestei puteri divine supreme a universului sau nu, fiecare om are propria sa experienta si credinta in suflet.

Fiecare individ este liber sa-si aleaga propriile credinte si convingeri religioase. Ceea ce conteaza e sa fii o fiinta buna. Nu putem judeca care credinta este dreapta sau care este gresita atata timp cat aceasta ne ofera puterea de a desfasura o viata decenta, dezinteresata si satisfacatoare. Ateism vs crestinism poate fi un subiect de lunga durata, dezbatut la scara langa, dar in cele din urma credinta este o alegere individuala.