Anemia in sarcina: de ce apare, ce trebuie sa faci

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricopii, sanatate, sarcina
Ultima actualizareLuni 24 iulie 2023
Vizualizari254

Voteaza & Distribuie

Descriere

Anemia in sarcina este o problema de sanatate des intalnita, care poate afecta atat mama, cat si fatul. Acest articol detaliaza cauzele, simptomele si tratamentul anemiei in timpul sarcinii, pentru a-ti oferi informatiile esentiale in vederea mentinerii unei stari de sanatate optime. Ce este anemia Anemia este reprezentata de scaderea numarului de celule rosii din sange sau a nivelului de hemoglobina din acestea. Hemoglobina are rolul de a transporta oxigenul de la plamani la tesuturile si organele din corp, iar scaderea acesteia poate duce la o oxigenare insuficienta. Anemia in sarcina apare din cauza schimbarilor majore prin care trece organismul mamei in aceasta perioada, inclusiv cresterea volumului sangvin si a necesarului de nutrienti [1].

Diagnosticul si tratamentul adecvat al anemiei in sarcina sunt esentiale pentru a preveni complicatiile. Anemia netratata poate creste riscul de nastere prematura, greutate mica la nastere, probleme de dezvoltare si chiar moarte intrauterina. Prin urmare, este important ca femeile gravide sa efectueze teste regulate de sange pentru a detecta anemia si sa primeasca suplimente adecvate de fier si vitamine [2].

Cauzele anemiei in sarcina


Deficitul de fier este cea mai frecventa cauza a anemiei in sarcina, afectand aproximativ 50% din femeile gravide din intreaga lume. Necesarul de fier creste semnificativ in timpul sarcinii, deoarece fatul si placenta necesita acest mineral pentru a-si forma propriile depozite de fier si pentru cresterea volumului sanguin al mamei. Alimentatia saraca in fier, absorbtia redusa a acestuia sau pierderile de sange pot contribui la aparitia deficitului [3].

O alta cauza frecventa a anemiei in sarcina este carenta de vitamina B12 si acid folic, ambele esentiale pentru producerea de globule rosii sanatoase. Anumite afectiuni cronice precum boli renale, boli autoimune, infectii sau inflamatii pot duce la reducerea productiei de globule rosii in maduva osoasa, contribuind astfel la aparitia anemiei in sarcina. Anemia in sarcina poate fi cauzata si de boli genetice ale hemoglobinei, cum ar fi talasemia sau anemia falciforma. Aceste afectiuni pot provoca o forma mai severa de anemie in timpul sarcinii si pot necesita monitorizare si tratament specializat [4].

Simptomele anemiei in sarcina


Simptomele anemiei in sarcina pot varia de la usoare pana la severe, iar gravitatea lor depinde de nivelul de hemoglobina din sangele mamei. Unul dintre cele mai frecvente simptome ale anemiei in sarcina este reprezentat de oboseala si slabiciunea constanta, chiar si in cazul unui somn suficient. Anemia in sarcina poate provoca, de asemenea, palpitatii si tahicardie, datorita batailor rapide si neregulate ale inimii. Acestea sunt simptome comune ale anemiei, deoarece inima incearca sa compenseze lipsa de oxigen din sange, pompand mai mult sange in organism [5]. Dificultatile de respiratie sau senzatia de lipsa de aer, chiar si in repaus, sunt un alt simptom comun al anemiei in sarcina. Ele pot fi însoțite de ameteala, deoarece creierul nu primeste suficient oxigen [2].

Diagnosticul anemiei in sarcina


Diagnosticul anemiei in sarcina este esential pentru a asigura o monitorizare adecvata a evolutiei acesteia si pentru a preveni complicatii ale mamei si fatului. Diagnosticul se realizeaza prin intermediul unor teste de sange, precum hemograma completa. Odata ce anemia este diagnosticata, este important sa se identifice cauza acesteia. Evaluarea concentrațiilor serice de fier, vitamina B12 si acid folic poate ajuta la identificarea cauzelor care pot fi tratate prin suplimentarea acestor substante [6].

Tratamentul anemiei in sarcina


Tratamentul anemiei in sarcina se realizeaza prin suplimentarea cu fier, vitamine si minerale, monitorizarea si ajustarea tratamentului si educatia in ceea ce priveste alimentatia.

Suplimentele pentru gravide, in special suplimentele de fier sunt cele mai importante in tratamentul anemiei in sarcina, deoarece deficitul de fier este cea mai frecventa cauza a acestei afectiuni. Doza si forma de administrare se stabilesc in functie de severitatea anemiei si de recomandarea medicului. Pe langa suplimentele de fier, gravidele cu anemie pot avea nevoie de suplimente cu vitamina B12, acid folic si vitamina C, care contribuie la producerea de globule rosii sanatoase si la absorbtia fierului. Alimentatia bogata in aceste vitamine si minerale este, de asemenea, esentiala [7].

Este important ca femeile insarcinate sa fie monitorizate in mod regulat pentru a evalua evolutia anemiei si eficienta tratamentului. In functie de rezultatele analizelor, dozele de suplimente pot fi ajustate, iar in cazurile severe, poate fi necesara administrarea de fier intravenos sau transfuzia de sange.

Informarea pacientelor despre importanta unei diete echilibrate si bogate in nutrientii necesari pentru prevenirea si tratarea anemiei in sarcina este esentiala. Consumul de alimente bogate in fier, precum carnea rosie, leguminoasele si cerealele integrale, si combinarea acestora cu alimente bogate in vitamina C, precum fructele si legumele proaspete, pot imbunatati absorbtia fierului [8].

Prevenirea anemiei in sarcina


Prevenirea anemiei in sarcina este esentiala pentru mentinerea sanatatii mamei si a fatului. Adoptarea unei alimentatii echilibrate si bogate in nutrienti este primordiala. Fierul, acidul folic si vitamina B12 sunt esentiale pentru mentinerea unui nivel adecvat de hemoglobina. Consumul de carne rosie, leguminoase, fructe uscate, cereale integrale si verdeturi cu frunze intunecate poate ajuta la mentinerea acestui nivel.

In unele cazuri, medicii recomanda administrarea de suplimente de fier si acid folic pe parcursul sarcinii, pentru a preveni anemia. Acestea sunt recomandate mai ales pentru femeile cu antecedente de anemie sau cu sarcini multiple [9].

Monitorizarea regulata a nivelului de hemoglobina este esentiala pentru controlul anemiei in sarcina. Testele de sange ar trebui sa faca parte din rutina de ingrijire prenatala, astfel incat sa se poata interveni rapid in cazul unei scaderi a nivelului de hemoglobina.

Educatia si informarea gravidei cu privire la semnele, simptomele si factorii de risc ai anemiei in sarcina pot contribui la prevenirea acesteia. Respectarea recomandarilor medicale si a unei alimentatii adecvate poate face diferenta in mentinerea sanatatii mamei si a copilului [5].

In concluzie, anemia in sarcina este o problema des intalnita, cu cauze diverse si simptome care pot afecta atat mama, cat si fatul. Este esential sa te informezi despre diagnosticul, tratamentul si prevenirea acestei afectiuni pentru a te bucura de o sarcina usoara si un bebelus sanatos.

Bibliografie
1. “Am I at Risk for Anemia during Pregnancy?” Healthline, 4 Jan. 2021, healthline.com/health/pregnancy/iron-deficiency-anemia, accesat la 8.05.2023;
2. “Anemia and Pregnancy.” hematology.org, hematology.org/education/patients/anemia/pregnancy#:~:text=Many%20women%20lack%20the%20sufficient, accesat la 8.05.2023;
3. “Anemia during Pregnancy: Symptoms, Risks & Prevention.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/23112-anemia-during-pregnancy, accesat la 8.05.2023;
4. “Anemia in Pregnancy | Cedars-Sinai.” Cedars-Sinai.org, 2020, cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/a/anemia-in-pregnancy.html, accesat la 8.05.2023;
5. FRIEL.LARA. “Anemia in Pregnancy.” MSD Manual Professional Edition, MSD Manuals, 2019, msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/pregnancy-complicated-by-disease/anemia-in-pregnancy, accesat la 8.05.2023;
6. Mayo Clinic. “Prevent Iron Deficiency Anemia during Pregnancy.” Mayo Clinic, 2017, mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/anemia-during-pregnancy/art-20114455, accesat la 8.05.2023;
7. SIFAKIS, S., and G. PHARMAKIDES. “Anemia in Pregnancy.” Annals of the New York Academy of Sciences, vol. 900, no. 1, 25 Jan. 2006, pp. 125–136, doi.org/10.1111/j.1749-6632.2000.tb06223.x, accesat la 8.05.2023;
8. UCSF Health. “Anemia and Pregnancy.” Ucsfhealth.org, UCSF Health, 14 Mar. 2019, ucsfhealth.org/education/anemia-and-pregnancy, accesat la 8.05.2023;
9. Uscher, Jen. “Anemia in Pregnancy: Causes, Symptoms, and Treatment.” WebMD, 12 June 2020, webmd.com/baby/guide/anemia-in-pregnancy, accesat la 8.05.2023.