Alcoorexia, o noua dereglare alimentara

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriFitness
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2122

Voteaza & Distribuie

Descriere

Alcoorexia, o noua tulburare alimentaraUna din cele mai noi dereglari alimentare este alcoorexia (drunkorexia in original). Aceasta tulburare de alimentatie isi lasa amprenta asupra femeilor si atrage un interes din ce in ce mai mare.


Cercetatorii britanici sunt cei care au tras semnale de alarma asupra acestei afectiuni. Alcoorexia presupune eliminarea unor mese din meniu pentru a reduce numarul de calorii consumate. In schimb, alcoolul e cel care inlocuieste aceste calorii economisite prin saritul peste mese.


Multe femei prefera acest interschimb din dorinta de a consuma cantitatea de alcool ravnita. Insa e o preferinta cu grave consecinte asupra sanatatii.


Acest flagel a fost denumit de catre specialisti alcoorexie, o combinatie intre "alcoolism" si "anorexie".


Dietele pe "puncte" (fiecarui aliment ii corespunde un anumit punctaj) accelereaza raspandirea acestui fenomen. In scopul limitarii punctelor cumulate pe parcursul unei zile, unele persoane inlocuiesc mancarea cu alcoolul.



Alcoorexia are o larga raspandire in Statele Unite, iar in prezent a afectat si Marea Britanie.



De riscul major al acestei tulburari alimentare care rezulta din consumul excesiv de alcool si infometare ne avertizeaza multi specialisti. Seful sectiei de tulburari de alimentatie din cadrul Institutului de psihiatrie din Londra, Janet Treasure, declara urmatoarele: "Persoanele devin dependente, un lucru extrem de nociv. Fenomenul este intalnit mai ales la persoanele bulimice decat la cele anorexice, insa aici ne confruntam cu o combinatie de calorii goale, fara valoare nutritiva, si comportament riscant care apare in timpul starii de ebrietate".


Alcoorexia, o noua dereglare in alimentatieTineti cont de faptul ca un gram de alcool are mai multe calorii decat aceeasi cantitate de carbohidrati sau proteine. Astfel, 150 de ml de vin alb poate sa contina intre 150 si 170 de calorii. Deci putem echivala din punct de vedere caloric un pahar mare de vin (250 ml) cu un pranz mediu usor.


Servind un cocktail facut din 50 de ml de votca si o bautura tonica hipocalorica ne alegem cu 100 de calorii, iar in cazul unei halbe de bere ne punem in carca cca 250 de calorii.



Specialistii in nutritie avertizeaza asupra pericolului generat de substitutia caloriilor din alimente cu cele din alcool. Acestia infirma acesta metoda ca fiind o alegere potrivita pentru pastrarea greutatii optime. Mai mult decat atat, avertizeaza asupra riscului de dependenta alcoolica.



Doar o alimentatie echilibrata bazata pe sport si consum moderat de alcool tine la departare aceasta afectiune tot mai des intalnita.