Categoria cărților de parenting s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, datorită interesului tot mai multor proaspeți părinți de a descoperi care sunt „secretele” unei relații armonioase cu copiii lor. Mai mult decât atât, adulții și-au dat seama că, pentru a înțelege mai bine nevoile emoționale ale propriilor copii, este esențial să învețe să și le recunoască și să le gestioneze pe ale lor. Pe lângă astfel de aspecte ce țin de sfera vieții psiho-emoționale, cărțile de parenting care se publică în zilele noastre tratează și teme mai practice, de interes pentru părinții sau viitorii părinți de pretutindeni: de la alimentație, până la jocuri și timpul petrecut în fața calculatorului.
După cum putem observa, subiectele, modurile de abordare și perspectivele sunt atât de numeroase și atât de diversificate, încât este, fără doar și poate, imposibil să parcurgem toate cărțile de parenting care ne atrag atenția. Putem, însă, să le selectăm pe cele care ni se potrivesc cel mai bine sau care răspund unei nevoi, unei probleme pe care o întâmpinăm la un moment dat. Și mai putem să fim la curent cu cele mai importante lecții din cărțile de parenting, astfel încât să le punem în aplicare în viața noastră și în relația cu copiii noștri.
Acestea fiind spuse, iată 3 lucruri esențiale pe care le putem descoperi în cărțile de parenting:
Nu există părinte perfect
Iar acest lucru nu-l spunem noi, ci Isabelle Filliozat, autoarea cărții Nu există părinte perfect. Tot ea adaugă că, de fapt, copiii nu au nevoie de părinți perfecți, ci de părinți blânzi, calzi, prezenți în mod conștient în viața lor, în ciuda greșelilor pe care le fac și ei, inevitabil, la rândul lor. Pentru a învăța cum să fii un adult mai blând cu tine, ca mai apoi să devii un părinte și mai blând, îți recomandăm cartea autoarei și psihoterapeutei franceze Isabelle Filliozat.
Inteligența emoțională se cultivă încă din copilărie
Dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor este un proces pe atât de complex și pe important precum îmbogățirea cunoștințelor generale. Cu alte cuvinte, pentru a se dezvolta armonios, un copil nu are nevoie doar de un set de cunoștințe solide, care să-l ajute să se descurce în viață, ci și de un set de abilități și aptitudini prin care, până la urmă, să înțeleagă viața și să-i înțeleagă pe cei cu care va interacționa. Dacă vrei să-ți ajuți copilul să-și valorifice inteligența emoțională, îți recomandăm să citești Inteligența emoțională în educația copiilor, scrisă de Maurice J. Elias, Steven E. Tobias, Brian S. Friedlander.
Fiecare copil are propriul limbaj al iubirii
Potrivit cunoscutului autor Gary Chapman, copiii, la fel ca adulții, au 5 limbaje ale iubirii: timpul dăruit, cuvintele de încurajare, cadourile, serviciile, mângâierile fizice. Limbajul iubirii este, practic, modul prin care îi poți transmite copilului tău faptul că îi ești alături, că îl admiri, că îl prețuiești. Atenție, însă: trebuie s-o faci pe înțelesul lui, adică adaptându-te la limbajul său de iubire. Altfel, există riscul să nu înțeleagă prea bine ce dorești să-i transmiți, lucru ce poate duce la neînțelegeri în relația dintre voi doi.
Simți că timpul pe care i-l dăruiești este cea mai sinceră dovadă de iubire de care copilul tău are nevoie pentru a se simți în siguranță, pentru a se simți prețuit? Încearcă să-i dăruiești în fiecare zi timp din timpul tău, chiar dacă limbajul tău de iubire este reprezentat mai degrabă de cadouri. Transmite-i copilului tău că îl iubești, în limbajul lui, și te va crede. Mai important, o va simți cu adevărat.
Pentru mai multe lecții valoroase, îți sugerăm să arunci o privire pe categoria cărților de parenting de pe deajoaca.ro. S-ar putea să găsești câteva cărți pe care să ți le dorești în bibliotecă!