Cofeina, ideala pentru combaterea cancerului de piele

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriFitness
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3233

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cine nu asteapta vara sa faca plaja? Fara indoiala un bronz uniform si natural e placut ochilor. Insa nu trebuie sa uitam de consecintele expunerii excesive la soare! Cea mai mare amenintare pentru sanatate o reprezinta cancerul de piele, de care trebuie sa ne ferim cu totii. Cercetatorii americani au studiat problema in sine si au demonstrat ca produsele ce contin cofeina, precum cafeaua sau ceaiul, cosumate regulat, tin la distanta cancerul de piele. Aceste experimente sunt intarite zilnic de cercetarile din sfera dermatologiei.
Consumul de cafea si ceai e recomandat de specialisti

Unul din factorii care favorizeaza degradarea ADN-ului il constituie expunerea la soare. In urma acesteia ADN-ul din celulele pielii e supus unor transformari, celule care ulterior devin canceroase. Profesorul Paul Nghiem de la Universitatea de dermatologie Washington din Seattle a demonstrat ca alimentandu-ne cu produse ce contin cofeina scadem riscul aparitiei cancerului de piele. Surse de cofeina precum cafeaua, boabele de cacao, nucile de cola si frunzele de ceai, trebuie sa ni le procuram in gospodarie daca ne place sa facem plaja. Cafeaua si ceaiul sunt comune deja in meniul zilnic, asa ca daca nu le consumi, specialistii te indeamna sa o faci.

Echipa doctorului Nghiem a facut un studiu de caz in ce priveste aceasta problema, testand in laborator efectele pe care cofeina le rasfrange asupra celulelor pielii in urma expunerii exagerate la soare. S-a dovedit ca in cazul celulelor afectate de razele ultraviolete, cofeina a oprit evolutia asa numitei proteine ATR-Chk care omoara celule. Inmultirea celulelor infestate de razele UV e intretinuta de aceasta proteina si astfel celulele sunt expuse procesului de malignizare. Aici intervine efectul benefic al cofeinei, care blocheaza inmultirea celulelor canceroase si le elimina pe cele infectate de ultraviolete.

In acest sens, cafeaua si ceaiul sunt cele mai recomandate datorita continutului ridicat de cofeina, care s-a dovedit a fi o arma in lupta impotriva cancerului de piele. In medie, in continutul unei cesti de cafea regasim 140 de mg de cofeina iar intr-o cana de ceai 40 mg. Pe langa aceasta, cofeina iti va „ascuti" gandirea, iti va da energie, oboseala va fi diminuata si te vei putea concentra mult mai usor.