Vor domina barbatii viitorul?

Detalii

CategoriiSocial
TaguriChina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2701

Voteaza & Distribuie

Descriere



dezechilibru demografic


dezechilibru demografic



Barbatii au toate sansele de a depasi cu mult numarul femeilor, la scara globala, mai ales ca exista destule „traditii" locale, in tari cu o populatie numeroasa, precum India si China, unde odata stabilit sexul fatului, parintii prefera sa recurga la avort pentru a nu avea fete. Acestea sunt percepute drept mai putin „valoroase" pe scara sociala si drept urmare, exista riscul aparitiei unor natiuni de… burlaci.



Specialistii atrag atentia ca aceste tari ar putea deveni foarte volatile, acolo instalandu-se o concurenta nemiloasa pentru gasirea de sotii. Este fenomenul descris de expertul francez in problemele populatiei, Christophe Guimoto, drept „masculinizare demografica alarmanta", ca urmare a avorturilor rezultate din selectia sexului.


Numai in India sunt avortati, anual, peste 500 000 de fetusi de sex feminin, iar in China, limita impusa de stat asupra familiilor, de a avea un singur copil, a hotarat lucrurile in favoarea baietilor. Proportia dintre baieti si fete, asigurata natural, este de 104-106 baieti al fiecare 100 de fete, insa aceasta proportie a fost modificata drastic prin interventia discriminatorie pe baza de sex.


Ca urmare acestui lucru, majoritatea expertilor sunt de acord ca lipsa de femei, peste 50 de ani, va avea un impact devastator asupra societatii omenesti. Exista unele voci care sustin ca tari precum China si India vor adopta politici foarte agresive pentru a gasi femei in tarile din jur. Nu sunt excluse secvente de genul „rapirea din serai", dar la scara mult mai mare si cu consecinte mult mai dramatice.


Problema dezechilibrului demografic nu ramane localizata doar in Asia de sud-est, ci ea migreaza pana in Caucazul de sud, unde in Azerbaidjan, Georgia si Armenia, numarul de baieti nou-nascuti il depaseste pe cel al fetelor. Acelasi fenomen a fost identificat si in Serbia si Bosnia. Alarma la aceasta problema globala a fost data in 1990, cand un articol scris de economistul indian, laureat al premiului Nobel, Amartya Sen, le-a fost oferit cititorilor cu titlul: „Lipsesc mai mult de 100 de milioane de femei".


Sen nu se referea doar la tara sa, ci analiza si tendintele globale, inca de pe atunci alarmante. Demografii afirma ca bilantul actual ar fi de mai mult de 160 de milioane de femei lipsa, ele fiind eliminate prin preferinta familiilor pentru baieti, prin scaderea fertilitatii si prin existenta mijloacelor ieftine de determinare a sexului fetusului, prin sonograme. Chiar daca situatia ar reveni la normal in China si India, aceste tari se vor confrunta cu o criza demografica foarte grava in urmatoarele decenii.



„Nu numai ca barbatii vor trebui sa se casatoreasca la o varsta mai inaintata, dar dezechilibrul crescand in ceea ce priveste numarul de fete si baieti va condamna un mare numar de barbati la burlacie, o schimbare majora in tari unde aproape toata lumea se casatoreste",



comenteaza situatia Poonam Muttreja, directorul unui ONG din India, Population Foundation. Cum se va manifesta acest dezechilibru si criza generata din el, este un subiect discutat cu intensitate in cadrul comunitatii stiintifice. Aproape toata lumea este de acord ca situatia este greu de cuantificat.


Unii prevad scenarii catastrofale, cu natiuni in care surplusul de barbati duce la multiplicarea atacurilor cu conotatii sexuale, violente si stari de conflict. Un semnal de alarma foarte distinct l-au tras politologii Valerie Hudson si Andeea den Boer, care au scris intr-un articol de specialitate ca datorita dezechilibrului demografic, natiunile asiatice, cu prea multi barbati, vor reprezenta o amenintare militara grava la adresa Occidentului.



„Astfel de societati, cu dezechilibre mari in proportia dintre barbati si femei sunt guvernabile doar prin regimuri dictatoriale, capabile sa elimine violentele de acasa prin exportul lor in exterior, prin colonizare si razboi",



afirma Hudson si den Boer. Si alti cercetatori sunt de acord ca societatile in care numarul de barbati il depaseste foarte mult pe cei al femeilor sunt instabile si violente, „locuri unde nu-i deloc placut sa traiesti".