Prezervativul

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4534

Voteaza & Distribuie

Descriere

Prezervativul este o metoda de contraceptie inventata in secolul XVII. Initial era fabricat din intestine animale. Nici popularitatea nici eficienta nu era prea ridicata in acele vremuri, folosindu-se in principal pentru protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala, in special pentru sifilis, o boala ingrozitoare in acele timpuri.

Initial prezervativele nu aveau atatea forme si texturi ca in prezent. Legendarul Casanova confectiona prezervative din materiale textile, iar in Constantinopol femeile foloseau ca metoda contraceptiva o solutie din nisip de mare inmuiat in suc de lamaie, pe care o introduceau in vagin.

Acum 4000 de ani, femeile din China consumau mercur pentru a se proteja de sarcini nedorite. Dute de ani mai tarziu, femeile din India foloseau ca metoda de contraceptie semintele de morcov. Mai mult, femeile recurgeau la diverse metode de provocare a avortului. O practica folosita de femeile care doreau sa-si intrerupa sarcina era ingerarea anumitor otravuri: solutii de mercur, arsenic sau alte substante toxice.

Medicul ginecolog Soranus recomanda femeilor sa bea apa folosita de fierari pentru a raci metalul pentru prevenirea sarcinilor. Unele ierburi folosite in scop de avort aveau insa efect mortal pentru femeile care au optat pentru aceasta metoda. In ciuda faptului ca folosirea metodelor contraceptive era o pratica frecent intalnita in antichitate, in perioada moderna timpurie a Europei crestine, oamenii au dovedit inconstienta, ignoranta si falsa informare.

Dezinteresul fata de contraceptie si lipsa documentarii a continuat pana la inceputul secolului 20. Europa moderna a incurajat anumite metode coercitive in ideea de repopulare a continentului in urma catastrofei demografice declansata la inceputul anului 1348, in perioada epidemiei catastrofale de ciuma.

In prezent prezervativul este o metoda de contraceptie foarte raspandita, reprezentand singura cale de protectie impotriva bolilor venerice.