Lansarea filmului documentar si vernisajul expozitiei documentare la Timisoara in cadrul proiectului Attention neighbour!

Detalii

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 5 ani si 7 luni
Vizualizari
524

Voteaza & Distribuie

Descriere

VERNISAJ despre proiectul: "Attention neighbour! Romanian-hungarian cultural cross-border meetings"
+
LANSAREA filmului documentar "Szervusz Kati, Buna Nicu" la Timisoara

La data de 2 septembrie ora 19.00 va avea loc la Centrul Cultural German (Str. A. Pacha Nr.2) deschiderea expozitiei documentare despre proiectul "Attention neighbour! Romanian-hungarian cultural cross-border meetings" si lansarea filmului documentar care a fost realizat in perioada 11 - 20 aprilie 2008 in cadrul proiectului. Acest proiect a fost implementat impreuna cu partenrul nostru din Szeged, Hóra Szinház, finantat din fondurile Programului de Vecinatate Romania-Ungaria, Componenta PHARE CBC Ro-Hu 2005. Vor prezenta Silke Krummel directoarei Centrulul Cultural german si Zsóri Károly manager de proiect.
Titlul filmului documentar este "Szervusz Kati, Buna Nicu" , in care este prezentat aventura unui reportere care doreste sa gaseasca podul ce leaga cele doua localitati Cenad si Magyarcsanád, ea initial crezand ca cele doua localitati sunt de fapt una singura. Dar pe parcursul filmului isi da seama ca de fapt ele sunt doua localitati diferite, despartite de granita, dar care au fost odata legate de un pod, pe care conducerea celor doua localitati doresc sa reconstrueasca din fonduri europene.

Activitati principale realizate in cadrul proiectului:
ATELIER DE TEATRU PENTRU PROFESORI SI INVATATORI, In cadrul acestui program, 20 de profesori, respectiv invatatori din Ungaria si Romania, s-au intalnit pentru a participa la un atelier de teatru condus de Szász-Mihálykó Mária specialista din domeniul teatral, cu o vasta experienta in activitatile cu scolarii. Plecand de la ideea dezvoltarii unor piese de teatru impreuna cu elevi, referenta a antrenat profesori si invatatori in diverse forme de pedagogie teatrala si artistica. Participantii au stabilit relatii bune intre ei in timpul atelierului, ceeace a facilitat colaborarea ulterioara.

Atelierul s-a desfasurat pe parcursul a doua weekenduri, ambele fiind organizate in Timisoara: 7-10 februarie respectiv 22-24 februarie 2008, in sala festiva a Liceului Lenau. Trainerul atelierului, doamna Szász-Mihálykó Mária, vicepresedinte al Asociatiei Dramapedagogiilor Maghiari din Romania, presedintele Asociatiei Culturale "Vitéz Lelkek" din Odorheiu-Seciuesc, profesor din 1973, cerceteaza din 1980 domeniul dramapedagogiei, fiind organizatoarea festivalului de Teatru pentru Tineret.

ATELIER PRACTIC DE FILM DOCUMENTAR
10 studenti (5 din Ungaria si 5 din Romania) vor participa alaturi de o echipa de profesionisti la un training profesional in domeniul filmului documentar. In prima saptamana, va avea loc o introducere in tehnici de filmare in orasul Mako (Ungaria). La sfarsitul primei saptamani, vor incepe filmarile si interviurile cu protagonistii locali, a doua parte a seminarului desfasurandu-se in orasul Sannicolau Mare (Romania) sub conducerea lui Erika Kocsor.