Dragostea cucerește orașul la Divan Film Festival 2017

Detalii

CategoriiCultura
TaguriSerbia
Ultima actualizareMarti 8 august 2017
Vizualizari1082

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dragostea cucerește orașul la Divan Film Festival 2017

Balkan Love, tema celei de-a opta ediții a Divan Film Festival, reunește în programul evenimentului cele mai noi și uimitoare povești de dragoste urbane din Balcani. Din selecție fac parte și filme nerecomandate minorilor sub 16 ani.
Ediția 2017 a Divan Film Festival, care va avea loc în perioada 18 – 26 august, la Craiova (Cinema Inspire și Centrul Vechi) și în Port Cultural Cetate, vine cu un număr record de 18 filme, din care 15 vor fi proiectate în premieră națională. Printre acestea, se numără și patru producții a căror acțiune se desfășoară pe fundalul zgomos al orașelor balcanice, de la periferii până în magazine de lux sau cluburi exclusiviste.
Unul dintre acestea este Humidity/ Vlaznost (r. Nikola Ljuca, Serbia/Grecia/Olanda, 2016), un film nerecomandat minorilor sub 16 ani. Prezentat în secțiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin din 2017, Humidity spune povestea unui cuplu a cărui existență rutinieră e dată peste cap de o dispariție inexplicabilă. Petar încearcă să treacă peste lipsa Minei cum știe el mai bine. Drogurile și relațiile de-o noapte sunt parte integrantă a acestui proces de coping, care are drept fundal lumina difuză a cluburilor de noapte din Belgrad sau intimitatea relativă a aparamentelor altora. Film nerecomandat minorilor sub 16 ani.
Tot în Belgrad și tot în cluburile de noapte se petrece și cea mai mare parte din Afterparty/ Afterparti (r. Luka Bursac, Serbia, 2017), doar că de data aceasta protagonistul nu face parte din high life-ul sârb, ci își dorește cu orice preț să își depășească statutul, acela de simplu barman. Mai mult decât bogat, Marko își dorește să fie celebru. Pentru asta e pregătit să facă orice, chiar și să joace într-o producție românească pentru adulți.
Trailer disponibil aici.
Alte iubiri, alte orașe. În cazul lungmetrajului There Where Atilla Passes.../ Là où Atilla passe ... (r. Onur Karaman, Canada, 2016) orașul e Montréal, în timp ce iubirea are rădăcini lungi, care se întind până în Turcia. În acest coming of age sensibil și poetic, Atilla își găsește perechea, își acceptă trecutul și se regăsește pe sine.
Filmul-șoc al ediției 2017 rămâne însă Transmania(Croația, 2016). În realizarea acestui omnibus, fiecare din cei 15 co-regizori a putut viziona doar ultimul minut al segmentului anterior. Rezultatul este șocant, o constantă fiind practicile sexuale de nişă în decor urban. De la banalitatea apartamentului propriu, la promiscuitatea clubului cu dublă întrebuințare, unde se produc filme pornografice cu amatori, dragostea (fizică, dar nu numai) e omniprezentă.
Trailer disponibil aici.


O altă noutate a acestei ediții a Divan Film Festival o reprezintă și numărul record de filme regizate de femei. Cele șase regizoare ale căror producții fac parte din selecția festivalului sunt Mirjana Karanovic, actriță-cult în Serbia și nu numai (A Good Wife/Dobra zena, Serbia, 2016), Evangelia Kranioti, regizoarea picturalului documentar Exotica, Erotica, Etc. (Franța, Grecia, 2015), Hana Jusic (Quit Staring at My Plate/Ne gledaj mi u pijat, coproducție Croația-Danemarca, 2016), Teona Strugar Mitevska (When the Day Had No Name, coproducție Macedonia-Belgia, 2017), Tamara Drakulic, autoarea etericului Wind/ Vetar (Serbia, 2016) și Čejen Černić (The Mystery of Green Hill/ Uzbuna na Zelenom Vrhu, Croaţia, 2017). În plus, filmele din selecția Divan Film Festival se bucură de un parcurs festivalier remarcabil, totalizând 26 de nominalizări și 37 de premii obținute la festivaluri internaționale de prestigiu, printre care se numără Berlin, Veneția, Rotterdam, Locarno, Sundance sau Sarajevo.
Programul Divan Film Festival poate fi accesat aici.
Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august în Craiova (Centrul Vechi și Cinema Inspire), iar în perioada 21 – 26 august în Port Cultural Cetate din județul Dolj. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.

În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.

Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Național al Cinematografiei, Consiliului Județean Dolj, Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.

Sponsori: Selgros şi Dr. Oetker


Eveniment susținut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Forbes, Zile și Nopți, Cațavencii, art7.fm, noizz.ro, Ziarul Metropolis, Life.ro, Festivalier.ro, AaRC.ro, dinfilme.ro, urban.ro, FILM.