Sari la conținut
Forum Roportal
Bagherra

Predictii despre viitorul omenirii

Postări Recomandate

Tesla a fost un GENIU!

Care mai de care vrea sa para atotcunoscator si de multe ori cand e incoltit recurge la sarcasme si cinism.

 

Te superi tu prea ușor, fiindcă înlăuntrul tău nici tu nu suporți opiniile/convingerile altora. ;) Doar că egocentrismul generalizat din societate, cum bine ai observat, te face să te crezi mai presus de ceilalți.

 

Puțin spus geniu... chiar magician. Cred că e și părerea tipilor ăstora. Că aia sigur nu dau doi bani pe Einstein, ratatul.

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Parerea mea desigur.Acuma luati-ma la pietre ca asta e obiceiul pe Ropo.Cum zici ceva imediat te gandesti ca mai bine nu ziceai nimic!Care mai de care cu teorii si lectii in toate domeniile,sfaturi in toate pt toti,impungeri verbale de toate culorile posibile,uneori ajungandu-se la injuraturi si nervi care de fapt scot in evidenta reala persona din spatele prezentei ei pe forum!

Care mai de care vrea sa para atotcunoscator si de multe ori cand e incoltit recurge la sarcasme si cinism.

 

Esti prea sensibil. Learn not to give a shit about anything. In realitate ma refer...

Editat de Naeema

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Esti prea sensibil. Learn not to give a shit about anything. In realitate ma refer...

Nu pot!Asa sunt si nu cred ca ar fi corect pt mine sa incerc sa fiu altfel decat fac si simt.

Te superi tu prea ușor, fiindcă înlăuntrul tău nici tu nu suporți opiniile/convingerile altora. ;) Doar că egocentrismul generalizat din societate, cum bine ai observat, te face să te crezi mai presus de ceilalți.

 

Puțin spus geniu... chiar magician. Cred că e și părerea tipilor ăstora. Că aia sigur nu dau doi bani pe Einstein, ratatul.

Cred ca este uman sa ma supar uneori ca n-oi fi vreun Cyborg sau Terminator :) Dar in adevar NU ma pun deloc deasupra altora pt ca nu sunt deloc asa ,dimpotriva toata viata mea lumea a profitat de pe urma mea si a faptului ca am lasat mereu de la mine atatea ce altii nu ar fi facut deloc.Singura data cand ma simt ofensat si suparat si cand cred ca am dreptul sa fiu deasupra altora este cand vad cum alti artisti colegi de breasla capata comenzi mari si bune si realmente nu au talent deloc,iar eu raman pe dinafara!Nu e vorba de ego aici,pt ca la atatia le place arta mea si totusi sunt ocolit incat uneori ma gandesc ca ar trebui sa incerc sa pictez cat mai mediocru posibil ca sa primesc marile comenzi dar NU pot!Nu pot sa ma mint pe mine insumi si sa concep a pune in practica o astfel de idee tampita.In astfel de situatie recunosc ca ma simt mai presus de altii.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Hai să revenim un pic la celebra ecuație pe care Einstein a pus-o pe tapet în 1905, când a lansat teoria relativității speciale.

Din capul locului e bine să ținem cont de faptul că aceasta teorie e numită specială fiindcă se aplică numai în cazuri speciale, anume atunci când obiectele se deplasează cu viteză constantă. Pentru cazul când obiectele accelerează sau frânează, Einstein și-a reformulat teoria. această extindere a relativității speciale, va fi unoscută ulterior sub numele de teoria relativității generale, tocmai pentru că are un grad mai mare de generalitate. Deci:

(1) E=mc2 (Albert Einstein 1905)

 

 


 

 

Termenul m din ecuație nu reprezintă masa de repaus, ci reprezintă masa relativistă a uni corp aflat în stare de mișcare față de un sistem de de referință inerțial:   e9a1d63888f99cc81c139c6ecc44da1f.png,

 
 

 

Înlocuind în (1), formula devine: 

(2)

 

   image325.gif

 

 

unde

  • m este masa corpului în mișcare,
  • mo este masa de repaus,
  • 41c18ee77b8b1899f9e2c44fa73c966e.png este factorul Lorentz, notat cu litera greacă gamma,
  • iar 08163b03d3a58471d7f88fc4e581a282.png este viteza luminii în vid ( aproximativ 300.000 km/s).
 

 

 De aici putem deduce imediat că:

I. Într-un sistem de referință în care un corp este în repaus, adică v=0, energia corpului este egală cu produsul dintre masa de repaus și viteza luminii la pătrat.

II. . Într-un sistem de referință în care un corp se deplasează cu viteza v, diferită de 0, energia corpului este egală cu produsul dintre masa de repaus, viteza luminii la pătrat și factorul Lorentz.

Printre altele, două lucruri ar rezulta de aici într-o primă instanță. Primul ar fi că o schimbare a energiei unui corp ar conduce imediat la o schimbare corespunzătoare a masei sale de repaus. Al doilea ar fi că nicio cantitate de energie n-ar fi suficientă pentru a accelera un corp de masă m la viteza luminii. Și asta pentru că pe măsură ce viteza corpului s-ar apropia de viteza luminii, masa acestuia ar crește îngrozitor tinzând către infinit.

Au trecut ani de când Einstein a lansat celebra ecuație și a devenit un lucru comun să spunem despre aceasta că reprezintă echivalența dintre masă și energie. S-au scris multe pagini despre interpretările filosofice ale echivalenței masă-energie. 

Una dintre ele este a celor care, precum Eddington, consideră că distincția dintre masă și energie este artificială. Noi tratăm masa și energia ca fiind proprietăți distincte ale unui sistem fizic pentru că tradițional ne-am obișnuit să le măsurăm cu unități de măsură diferite, însă ”Este foarte probabil ca masa și energia să fie două moduri prin care măsurăm același lucru”.

Altă interpretare asemănătoare cu prima însă puțin mai nuanțată (Einstein, Infeld etc.) este că n-ar mai trebui să privim lumea ca fiind alcătuită din două tipuri distincte, materie și energie, ci dintr-un singur tip de material fundamental. Sau așa cum spunea Zahar: ”Elementul sau materialul fundamental al fizicii este un soi de nu știu ce pe care-l numim fie materie fie energie.

Altă interpretare este a celor care, precum Russel și Pauli, consideră că masa e numai o formă de energie. Russel conchidea ”Lumea consistă numai din energie”, iar Pauli spunea:”Luând în considerare de ceea ce întâlnim pe măsură ce încercăm să pătrundem în tainele materiei, ce ne mai rămâne din vechile idei de materie și substanță? Răspunsul este energie.
  • Like 1
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ți-a trebuit ceva vreme să te documentezi pe Wikipedia. ;)

Problema e mai simplă de-atât: pe scurt și pe înțeles spus, completările la teoria relativității au fost făcute pentru a "potrivi" rezultatele acesteia cu rezultatele fizicii clasice, newtoniene, la viteze mici și câmpuri gravitaționale slabe, așa-zis nerelativiste. Ce atâta gargară wikipedică pentru nimic?

Care-i relevanța față de tema de discuție? Schimbă ceva din ceea ce s-a spus? Dimpotrivă, demonstrează ce-am spus eu și anume că pentru a accelera o masă dată la viteze mari (nici nu încerc să spun la viteza luminii) e nevoie de cantități uriașe de energie, acestea nefiind constante, ci crescând odată cu viteza corpului, care conform cu ecuația lui Einstein face ca masa că crească proporțional. Piedica împotriva străbaterii Cosmosului FIZIC cu mijloace fizice. Și cum altele încă nu există, ci doar se presupun a exista în romanele SF sau mințile înfierbântate ale ufologilor, cred că ipoteza extraterestră e cam lipsită de ... substrat.

 

Ca să nu par atât de rău, totuși, ar mai putea exista o posibilitate: aceea a răspândirii graduale cu viteze subluminice a unei civilizații avansate străvechi (să zicem, apărute acum 1 miliard de ani) pe sisteme stelare învecinate. Din aproape în aproape, colonizând PRESUPUSE planete locuibile, vor fi ajuns, PROBABIL, și pe Pământ. Totuși, dificultățile unor astfel de călătorii interstelare, care ar dura generații la viteze subluminice, ar fi aproape insurmontabile, chiar și pentru o civilizație avansată. (Ca o paranteză, cam multe PRESUPUNERI).

S. Hawking chiar a "sfătuit" terranii să purceadă într-o astfel de întreprindere, fiindcă viitorul speciei noastre ar fi "în stele", nu pe Pământ, unde ne așteaptă autodistrugerea. N-o să contest gândirea Marelui OM, deși am mari rezerve în capacitățile omenirii, nu atât dpdv tehnologic, cât dpdv al factorului uman.

Să facem, totuși, o socoteală: cel mai apropiat sistem cu planete PRESUPUS locuibile (Gliese) se află la cca. 20 ani-lumină.

Călătorind cu viteze subluminice cam acestea ar fi duratele călătoriilor până la Gliese:

- Voyager 1 - cca. 18 km/s - cca. 333333 ani. Și să nu uităm că, deocamdată, pământenii nu pot obține acea viteză decât folosind imensele câmpuri gravitaționale ale giganților Sistemului Solar, cum s-a procedat cu Voyager 1 și 2.

- 1% din viteza luminii, 3.000 km/s - 3000 de ani

- 10% din viteza luminii, 30.000 km/s - 300 de ani

Și asta doar pentru 20 de ani-lumină. Închipuiți-vă că distanța medie dintre două civilizații avansate ar fi de mii de ani-lumină... ceea ce ar corespunde PRESUPUNERILOR savanților (vezi ecuația lui Drake, atât de iubită).

Dar e greu de crezut că se vor atinge într-un viitor chiar și îndepărtat 10% din c. Mai plauzibil ar fi până în 1%...

Noi ne-am civilizat "mai serios" de vreo 6000 de ani și mai avem nițel până la autodistrugere pe Terra noastră... Ce să mai spunem de duratele de sute de mii de ani sau chiar mai mult ale presupuselor călătorii înterstelare? Ar rezista specia umană unor asemenea provocări? Oare o eventuală civilizație extraterestră ar rezista? Personal, sunt sceptic.

Editat de Passepartout

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ți-a trebuit ceva vreme să te documentezi pe Wikipedia. ;)

 

Nu. M-am documentat cu ceva ani în urmă despre aceste probleme și nu de pe Wikipedia. Mi-a trebuit ceva vreme să găsesc răgazul necesar pentru a scrie, apoi pentru a redacta, astfel încât să dau cât de cât o acuratețe textului. Gândește-te că sunt unii, ca și tine probabil, care au puțin timp liber și atunci când intră pe net o fac în speranța de petrece clipe plăcute și de a comunica.  Chiar dacă pentru unii e greu de conceput, există destui oameni care în general citesc materiale și cărți despre problemele care îi interesează și nu numai articolele de pe wiki. 

 

Relevanța față de tema în discuție, ar fi că nu ești singurul care și-a spart capul, să spunem, cu astfel de probleme. Chiar am subliniat explicit că, dpdv al relativității speciale, nu poți accelera un corp cu masă m diferită de zero până și dincolo de viteza luminii. 

Însă, chiar plecând de la teoria relativității, nu poți trage concluzia că n-ar exista civilizații extraterestre capabile de a parcurge distanțe care nouă ni se par azi de neparcurs sau că noi, pe viitor, n-am putea la rândul nostru parcurge astfel de distanțe. 

Nu trebuie plecat de la premisa greșită că parcurgerea unor distanțe cosmice s-ar face exclusiv prin accelerare dincolo de viteza luminii. Pot exista și alte metode, chiar dacă, deocamdată, greu de pus în practică de noi.

Editat de Vriies
  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Chiar dacă pentru unii e greu de conceput, există destui oameni care în general citesc materiale și cărți despre problemele care îi interesează și nu numai articolele de pe wiki. 

 

...nu poți trage concluzia că n-ar exista civilizații extraterestre capabile de a parcurge distanțe care nouă ni se par azi de neparcurs sau că noi, pe viitor, n-am putea la rândul nostru parcurge astfel de distanțe. 

Nu trebuie plecat de la premisa greșită că parcurgerea unor distanțe cosmice s-ar face exclusiv prin accelerare dincolo de viteza luminii. Pot exista și alte metode, chiar dacă, deocamdată, greu de pus în practică de noi.

 

Mă bucură să aud că ai interes pentru știință, deși, din păcate, pare că o ignori.

 

Ar exista, am putea, pot exista... ignori știința și proverbul înțelept "nu tot ce zboară se mănâncă". Deocamdată, pe baza legilor fizice ce le cunoaștem, îndeosebi pe ecuația celebră a lui Einstein ( ce să facem, atât avem!) și fără a crede că tot ce zboară se mănâncă, putem liniștiți trage concluzia că e greu de crezut că zburdă ET pe cerurile noastre. Nici pe-aproape (vezi fenomenul OZN) și nici măcar în Cosmos (vezi programul SETI). Asta e, e dezarmant, dar n-avem ce face. Și, cu toate acestea, sunt aproape sigur că în imensitatea Universului există viață. Ceea ce nu mă exaltă, ci mă face... realist.

Editat de Passepartout

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

@  pass

 Stiu  ca  esti  specialist  in  fake-uri

Ce  zici  imaginea  de  mai  jos  e  un  fake?  E  vorba  de  ``  balonul  ala  meteorologic  ``  prabusit  la  Roswell

post-319545-0-64971600-1436013433_thumb.jpg

Editat de Canaris

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu vrei să ne mutăm pe un topic despre minuni de-astea?

Aici se vorbește despre "Predicții despre...".

Ironia ta "fină" e o provocare, că nu prea înțeleg? Am declarat undeva că sunt specialist în ceva? Aaa, probabil că ai vizionat topicul unde un membru și-a pozat târtăreața, poză în care apărea și ceva "ciudat", uitând să spună că chiar el a pus acea ciudățenie acolo...

Despre timbrul tău (că aia nu e fotografie), ce să zic? Din câte sunt eu documentat (și, am spus-o, n-a fost carte despre UFO să n-o citesc), nu au fost făcute poze presupusului obiect ce s-ar fi prăbușit la Roswell. "Dovezile" au fost oferite exclusiv pe cale verbală, de cei câțiva martori. Ulterior, mult mai târziu, au apărut și poze, și autopsii... fake-uri dovedite.

 

 

Și fiindcă tot ai adus vorba... Ți-am citit un comentariu pe un topic(mea culpa că nu mai știu care), în care susții că ufologia e o știință. Fals! Este o pseudoștiință. Evident, mulți ufologi resping aceasta.

În sprijinul a ceea ce am afirmat să notăm că ufologia:

- nu este acceptată de mediul academic, pe bună dreptate, fiincă:

- se pretinde a folosi metode și principii științifice, dar nu aderă la o metodologie științifică adecvată, fiind lipsită de documente justificative, plauzibilitate, falsificabilitate.

În ciuda susținerii existenței așa-ziselor "dovezi fizice"... nu există niciuna.

Editat de Passepartout
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mă bucură să aud că ai interes pentru știință, deși, din păcate, pare că o ignori.

 

Ar exista, am putea, pot exista... ignori știința și proverbul înțelept "nu tot ce zboară se mănâncă". 

 

 

Pai si tu dai dovada de aceeasi ignorare a stiintei cand comiti exact aceeasi exprimare ipotetica la cateva cuvinte mai incolo:

 

" sunt aproape sigur că în imensitatea Universului există viață. "

 

 

 

 

 

Ceea ce arata cat de frumos te contrazici de la o fraza la alta.

 

:doh: 

Editat de tadayo
  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×