Peleții din rumeguș - o sursă din ce în ce mai populară pentru încălzire

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguripeleti
Ultima actualizareLuni 3 septembrie 2018
Vizualizari1115

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atunci când mulți oameni se gândesc la aprovizionarea cu combustibil alternativ, tendința naturală este de a lua în considerare energia solară sau eoliană pentru a genera electricitate. O sursă alternativă de combustibil căreia i se acordă din ce în ce mai multă atenție este arderea peleților din rumeguș.

Sobele cu lemn tradiționale ard bușteni și bucăți de lemn care au fost strânse din copaci căzuți sau din copaci care au fost tăiați în scopuri de ardere. Peleții din rumeguș sunt considerați "ecologici" datorită faptului că aceștia sunt fabricați din deșeuri de rumeguș proveniți din fabrici de cherestea, din producția de mobilier și din alte industrii ale lemnului. Peleții în sine sunt un deșeu secundar al acestor industrii. Atâta timp cât există materiale pentru a-i produce, peleții vor continua să fie considerați o sursă de combustibil "regenerabilă".

Procesul de fabricație constă în preluarea acestor materii prime și expunerea acestora la căldură și presiune extremă. Căldura și presiunea determină rumegușul să fie "lipit" împreună prin excreția secrețiilor naturale din interiorul lemnului numit lignină. Lignina acționează ca agent de legare, care ține rumegușul împreună. Produsul finit este, în mod obișnuit, un pelet în stare de ardere, care variază în dimensiuni.

Peleții finiți sunt apoi ambalați în saci pentru a fi vânduți mai departe. Costul peleților fabricați continuă să fie mult mai mic decât combustibilii tradiționali fosili, în special în ultimii ani, când consumatorii au observat că prețurile la gaze și petrol au crescut. Nu numai că sunt mai economici decât combustibilii fosili, dar sunt mult mai buni pentru mediul înconjurător. De exemplu, în magazinul online www.tomibena.com, prețul unui sac de 15 kg de peleți din rumeguș este de 18.49 lei. Acești peleți au diametrul de 6 mm și o lungime de 20- 45 mm și o putere calorică de 4.9 kWh/ kg.

Peleții, ard mai eficient decât lemnul natural. Având dimensiunea uniformă, permit o dozare și o mecanizare mai precisă a sistemelor de alimentare cu combustibil. Acest lucru permite ca, condițiile de ardere să fie păstrate în condiții optime și să fie mult mai eficiente. În general, peleții reprezintă o alternativă solidă la arderea buștenilor pentru a încălzi o încăpere datorită prețului ieftin, comodității și aspectului puțin mai "verde". Peleții din rumeguș înlocuiesc încet bucățile de lemn din șeminee, centrale și sobe în întreaga țară dar și în lume, iar în următorii ani cu siguranță că vor crește și mai mult în popularitate.