Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

UE contra seminţele tradiţionale

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Thursday, 23 May 2013

 

România este principala victimă a cruciadei UE contra seminţelor tradiţionale

 

Autor: Viorela Pitulice

 

Adio roşie cu gust, rămas bun gogoşar!

 

 

Soiurile tradiţionale ar putea dispărea de pe piaţă, dacă UE interzice vânzarea seminţelor tradiţionale. Certificările sunt prea scumpe pentru gospodăriile ţărăneşti.

 

Dacă intenţia UE de a interzice vânzarea de soiuri tradiţionale necertificate se va transpune în practică, România va fi cea mai afectată ţară din Europa, pentru că nu mai puţin de patru milioane de ţărani ar putea să dispară de pe piaţă. Afectaţi vor fi însă şi consumatorii, pentru că nu vor mai găsi la tarabe roşii gustoase şi sănătoase, crescute pe sol natural şi nu forţate cu substanţe chimice cum sunt cele din import. În plus, există riscul ca piaţa locală să fie invadă de roşii de import, fără gust

 

08rosii_arhiva_evz_42a4d94031.jpg

 

şi culoare, care stau şi câteva luni prin depozite. Ca să-şi poată vinde produsele, ţăranii ar trebui să-şi certifice seminţele tradiţionale, transmise de sute de ani din generaţie în generaţie. Un lucru aproape imposibil, dacă ne gândim că înregistrarea unui singur soi în Catalogul Oficial costă peste 12.000 de euro.

 

În zonele de deal, fiecare familie are 4-5 seminţe transmise de generaţii întregi.

 

De unde să aibă oamenii atâţia bani să le înregistreze'', se întreabă Nicolae Lalu, un mic producător de seminţe tradiţionale, membru al asociaţiei Eco - Ruralis, care promovează agricultura tradiţională. Lalu nici nu vrea să se gândească cât l-ar costa pe el, de exemplu, să înregistreze cele 45 de soiuri de roşii pe care le multiplică anual, 24 de soiuri de fasole şi 12 soiuri de ardei.

 

Ce soiuri vor dispărea de pe piaţa locală

 

Interzicerea la vânzare a seminţelor necatalogate sau neomologate'', cum le spune Lalu ar putea să ducă la dispariţia de pe piaţă a unor soiuri cunoscute cum ar fi roşiile Inimă de bou'', roşiile sârbeşti sau varza de Buzău, a ardeiului kapia tradiţional în două muchii sau a iutelui bucureştean. Iar lista nu se opreşte aici. Pe de altă parte, nu se ştie nici ce se va întâmpla cu Banca de Gene de la Suceva, care deţine o colecţie impresionantă de seminţe tradiţionale. O astfel de bancă are şi asociaţia Eco-Ruralis care distribuie celor interesaţi seminţe de dovleac, mărar, castraveţi sau roşii.

 

Poziţia UE

 

Oficialii de la Bruxelles consideră că seminţele vechi, rare sau tradiţionale nu prezintă suficientă puritate a materialului genetic, calitate şi siguranţă pentru consumatori'', motiv pentru care trebuie să se conformeze cerinţelor industriei biotehnologice. Producătorii nici nu vor să audă de proiect şi suspectează oarece'' interese ale unor companii.

 

 

 

http://www.evz.ro/de...l#ixzz2U9Pv0tlH

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Oficialii de la Bruxelles consideră că seminţele vechi, rare sau tradiţionale nu prezintă suficientă puritate a materialului genetic, calitate şi siguranţă pentru consumatori'', motiv pentru care trebuie să se conformeze cerinţelor industriei biotehnologice.

 

 

Ce schema vor sa traga pe romani bruxelezii si nu numai!!! Daca romanii dau acea rezerva de seminte sint ca si morti, EU vrea sa stearga si de pe harta cuvantul Romania si nu stie unde sa inceapa actiunea. Prima ar fi identitatea ca nu va fi nimic sa lege neamul de glie, nici macar o ceapa degerata ca totul vine de undeva de afara. Pamantul vandut sau dat strainilor va schimba si culoarea politica!

 

Semintele precis le vrea Charles de UK/GB ca are ferme organice din care scoate miliarde si diversitatea n-ar strica sa mai scoata de ceva zestre si stra-nepotilor.

 

Acum sa arete romanii ca au coloana vertebrala!!! se opun dusmanilor sau ca si pan-acum ...

 

Puritate genetica vor ei de la romani dar vor sa-i fraiereasca cu contrariul sa creada naivii ca n-au seminte de calitate!!!

In comunism lumea intreaga cumpara material de sadit si seminte din Romania si au fost excelente ca au revenit mereu clientii.

 

Rosii ca pe poza nici n-am vazut in realitate dar arata foarte apetisant si unic, oare in care parte al RO se gasesc, mai este un soi langa Arad, o raritate cum am auzit pentru care stau la rand in piata oamenii, nu erau copti inca ultima oara am trecut pe acolo, pe vremea asta.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×