Cum raspunzi persoanelor toxice din viata ta?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriPsiholog, psihologie
Ultima actualizareMiercuri 10 octombrie 2018
Vizualizari1180

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cand esti tinta unor comentarii ostile nu prea te gandesti la motivele care l-au determinat pe cel din fata ta sa se comporte asa. Incasezi atacul si te doare. Cei care fac comentarii toxice o fac fie pentru a se simti ei bine, fie din ignoranta, fie pentru ca nu te pot suporta, poate sunt gelosi, poate pur si simplu au avut o zi proasta sau poate vor sa fie amuzanti.

De cele mai multe ori oamenii sunt doar curiosi si nu au diplomatia si finetea de a obtine informatia dorita. Apuca sa spuna lucuri negandite, “umbla gura fara ei”. Complimentele nesincere si spuse cu sarcasm, rautate sau cele echivoce – una calda – una rece – exprima sentimente ostile.

Uneori nici nu avem nevoie de interlocutori. Ne facem singuri afirmatii denigratoare care spuse suficient de des se fixeaza si raman parte din noi. Mai mult, daca spui lucuri urate despre tine, te comporti de asa maniera incat si cei din jur iti vor urma exemplul. Inseamna ca e ceva adevar acolo din moment ce tu care te cunosti cel mai bine gandesti asa.

Ofensele verbale din situatiile care se incheie cu “Hai c-am glumit” reflecta dorinte din subconstient si te pun pe tine in defensiva. Si te mai simti si vinovat ca nu ai simtul umorului…
O persoana toxica poate fi prezenta in oricare domeniu al vietii tale. Ea vede doar partea rea la tine si te otraveste.

Ce poti sa faci? Sugestiile unui psiholog poate te vor ajuta:
  • Respira…….trage aer pe gura 2 sec. retine apoi aerul 3 sec. si gandeste-te la persoana toxica si la ceea ce tocmai ti-a spus, incearca sa gasesti ceva amuzant ca replica, expira apoi cu toata forta eliminand odata cu aerul gandul la cel din fata ta.
  • Oglindeste comportamentul toxic pentru ca celalalt sa constientizeze si sa simta pe pielea lui acelasi tratament.
  • Confrunta direct persoana si spune-i ca te deranjeaza ce auzi.
  • Foloseste fantezia in situatiile in care chiar nu poti riposta si imagineaza-ti lucuri amuzante care i s-ar putea intampla celui care te-a agresat si care l-ar pune in posturi caraghioase.
  • Deconecteaza-te pur si simplu de persoana toxica. Rupe orice legatura.

NU recurge NICIODATA la violenta impotriva ta sau a interlocutorului. Fii atent ce faci cu furia ta. Constientizeaza clar pe cine esti furios. Devii tu insuti o persoana toxica daca directionezi furia in afara persoanei sursa. Vei constata, de cele mai multe ori ca nu e vorba de propria persoana si nu mai e nevoie sa reversi asupra ta toxinele pe care le simti pentru altcineva. Nu va mai fi nevoie sa maninci prea mult, sa fumezi, sa bei prea mult, sa te droghezi…..

Incheie relatiile toxice. Constientizeaza si confrunta-ti furia. Descarc-o! Scrie o scrisoare, tine un jurnal, scapa de toate obiectele pe care le ai de la persoana toxica.
Cea mai buna razbunare e succesul. Dar oamenii se pot schimba!

Articol furnizat de:
Cabinet psihologic Carmen Alina Rosu
0748092032