Sari la conținut
Forum Roportal
  • intrări
    197
  • comentarii
    9
  • citiri
    12006

Atentie la conducerea motocicletei in conditii atmosferice dificile

enrique00a

164 citiri

Conducerea unui vehicul pe doua roti pe timp de noapte, ceata sau in conditii de trafic infernal de la orele de varf sunt, fara doar si poate, cele mai mari provocari carora orice conducator al unei motocicletei ar trebui sa ii faca fata. 
Sa presupunem, insa, ca detii o motocicleta destul de veche, iar buna functionare a acesteia depinde in mare masura de schimbul pieselor moto si accesoriilor, precum cablu ambreiaj nou sau, de ce nu, chiar pedala schimbatorului de viteze. Ce vei face? Achizitia pieselor moto noi nu a fost nicicand mai simplu de realizat! 

 

Prezentam asadar cateva trucuri care sa te ajute sa mergi intotdeauna la siguranta inca din primele momente in care pornesti la drum.
Constientizarea si anticiparea pericolelor
 

O prima abilitate a riderului este anticiparea pericolelor si, implicit, capacitatea de a efectua manevre de evitare a obstacolelor.

Anticiparea este cea mai buna metoda pentru a evita o situatie periculoasa. Ca atare, daca ai abilitatea de a recunoaste o situatie periculoasa, te poti pregati din timp cu cel mai eficient plan de evitare a pericolelor. Atentia distributiva, indreptata asupra a tot ceea ce se petrece in jur, este calitatea de baza a unui motociclit iscusit. La observarea oricarui pericol eminent, obligatia ta ca motociclist este de a reduce viteza si de a planifica situatiile optime menite sa evite neprevazutul.

De exemplu, daca in intersectie se apropie mai multe masini, iar una dintre ele nu acorda prioritate vehiculelor care au acest drept, este cazul sa reactionezi din pripa pentru a nu deveni victima unui accident rutier.

Atunci cand stabilesti planul de bataie pentru situatii neprevazute, trebuie sa iei in calcul, atat evitarea pericolului, cat si pericolele auxiliare care pot aparea din cauza evitarii situatiei initiale. De exemplu, trebuie sa anticipezi cat de aproape este masina din spate atunci cand franezi brusc.
Conducerea pe timp de noapte
 

Pe timp de noapte, conducerea oricarui tip de autovehicul si, mai cu seama, a motocicletei, este dificila, in principal din cauza campului vizual redus comparativ cu cel din timpul zilei. De aceea, riscul de a fi lovit sau de a lovi un obstacol creste foarte mult, deoarece nu poti fi vazut clar. 

Pentru a ajunge in cele mai bune conditii la destinatie, se impune sa respecti o serie de reguli de baza, cum ar fi:

  • sa conduci cu viteza mai mica decat cea cu care te deplasezi pe timpul zilei;
  • sa pastrezi o distanta mai mare fata de vehiculele din fata si din spate. In felul acesta, vei avea mai mult timp de reactie. O distanta de 3-4 secunde iti asigura o conducere safe;
  • semnalizeaza din timp si franeaza mai inainte decat o faci de obicei;
  • nu depasi decat daca este necesar si nu inainte de a te asigura temenic daca pe sensul opus se afla vreun biciclist, vreo caruta sau vreun pieton;
  • asigura-te ca poti fi identificat usor de catre toti ceilalti participanti la trafic: mentine in permanenta farurile si reflectorizante sterse de murdarie, semnalizarile in perfecta stare de functionare;
  • poarta imbracaminte de culori vii, deschise, sau o vesta reflectorizanta;
  • priveste cu atentie animalele care pot sari in cale din santurile de pe maginea drumului.
  • Pe timp de noapte vei circula de fiecare data cu faza scurta atunci cand din sens opus se apropie un alt autovehicul!

×