Castelul Peles

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstructii celebre, Romania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14480

Voteaza & Distribuie

Descriere

Castelul Peles se afla, pe buna dreptate, printre cele mai frumoase castele din Romania. Construit la Sinaia, intre anii 1873 si 1914, din initiativa regelui Carol I, Pelesul a fost resedinta de vara a regilor Romaniei. Prin valoarea sa cultural-artistica si istorica, Castelul Peles este inclus intre cele mai importante cladiri istorice din tara, dar si printre cele mai reprezentative edificii de acest tip din Europa secolului al XIX-lea.

Castelul Peles

Castelul Peles


Istoria Castelului Peles
Ideea construirii unui castel i-a venit Regelui Carol I in 1866, cand viziteaza pentru prima data Sinaia si este marcat de frumusetea zonei in care este amplasata. La acea vreme, Sinaia nu era un oras dezvoltat ca acum, ci un sat mic de munte ce se numea Podul Neagului. Regele decide construirea unui castel la Piatra Arsa, unde cumpara terenul in 1872 si un an mai tarziu sunt demarate lucrarile de construire. Demersul nu a fost lipsit de piedici, ba din contra, constructorii confruntandu-se cu alunecarile de teren si cu izvoarele de apa din subteran care impiedicau ridicarea zidurilor.


Regele Carol I

Regele Carol I la Castelul Peles

Lucrarile au fost supravegheate in permanenta de Carol I. Sub piatra de temelie a castelului, regele ingroapa cateva zeci de monede de aur cu chipul acestuia.

Constructia castelului a durat din 1873 pana in 1914. Creatorii sai au fost arhitectii Johannes Schultz si Karel Liman, iar decoratori au fost desemnati J. D. Heymann din Hamburg, August Bembe din Mainz si Berhard Ludwig din Viena, faimosi la acea vreme.

Zece ani mai tarziu, are loc inaugurarea oficiala a Castelului Peles, pozitionat strategic pe Valea Prahovei. Intrucat la Predeal era granita cu Austro-Ungaria, dupa unirea regatului cu Transilvania, castelul era asezat, de fapt, in mijlocul tarii.


Castelul Peles

Castelul Peles, resedinta de vara a familiei regale

Castelul devine resedinta de vara a familiei regale, care locuia la Sinaia din mai pana tarziu in noiembrie. Edificiul capata din ce in mai mare importanta, devenind loc de desfasurare a unora dintre cele mai importante intalniri si adunari, precum Consiliile de Coroana, dar si loc de primire a multora dintre personalitatile marcante ale vremii, printre care muzicieni, scriitori sau alte capete incoronate ale Europei. Cea mai importanta vizita a unei figuri regale la Peles a fost cea a Imparatului Franz Joseph, care s-a aratat incantat de zona montana si de frumusetea castelului.

Pana in 1914, cand se incheie definitiv lucrarile, Pelesul este, treptat, transformat si extins. In apropierea castelului au mai fost construite Pelisorul, Corpul de Garda, Grajdurile, Casa de vanatoare, Uzina electrica si Vila Sipot. Edificiul a beneficiat de dotari moderne pentru perioada respectiva. A avut de la inceput incalzire centrala, tavan mobil de sticla actionat de un motor electric si a fost complet electrificat gratie uzinei electrice. Pelesul a fost, in fapt, primul castel electrificat din Europa.

Pe langa importanta politica, Pelesul are si o importanta istorica deosebita. Este locul unde s-au nascut Carol al II-lea, fiul regelui Ferdinand I, in 1893, si in 1921, fiul lui Carol al II-lea, Mihai. Nunta Principesei Ileana, sora regelui Carol al II-lea, este organizata la Peles si, doi ani mai tarziu, in 1923, se aniverseaza 50 de ani de la inceperea lucrarilor de constructie a castelului.


Castelul Peles

Castelul Peles iarna


Castelul a fost resedinta familiei regale romane dar si muzeu in acelasi timp, putand fi vizitat de turisti. In 1948 este confiscat de regimul comunist si este redeschis circuitului turistic in 1953. Intre 1975 si 1990, a fost declarat ca apartinand zonei de interes protocolar si, astfel, inchis accesului public.

Se spune ca sotii Ceausescu ar fi dorit sa-si stabileasca o resedinta de protocol la Peles insa muzeografii ar fi impiedicat acest lucru, cunoscand stilul presedintelui de atunci de a demola si reamenaja, afirmand ca interiorul edificiului este afectat de o ciuperca periculoasa pentru om. Realitatea era ca structura de lemn a castelului era afectata de o ciuperca, astfel ca au fost demarate lucrarile de restaurare. Dupa Revolutia in 1989, Pelesul si Pelisorul au reintrat in circuitul turistic, iar in 2006, statul roman a retrocedat castelul Regelui Mihai. Pelesul este in continuare deschis spre vizitare de catre turisti, desi se afla in proprietatea Casei Regale de Romania.

Interior – decoratiuni si stil
Interiorul Castelului Peles este grandios, fiind decorat in stiluri diferite, in functie de destinatia salilor sau a camerelor. Holul de Onoare este decorat cu lambriuri din lemn de nuc, iar plafonul este realizat din sticla pentru a permite admirarea stelelor pe timp de noapte. Cand vremea permitea, plafonul era dat la o parte, fiind actionat de un motor electric, astfel ca invitatii familiei regale erau incantati de privelistea spre cerul instelat.

Alte sali importante pentru circuitul turistic sunt Salile de Arme, Sala de muzica, Sala Florentina, Sala Maura, Sala de Teatru, Sala de Concerte, Apartamentul Imperial, amenajat special pentru vizita Imparatului Franz Joseph, Salile de Consilii, Cabinetul de Lucru, Sufrageria, Salonul Turcesc si Dormitorul Regal.

Incaperile erau decorate cu elemente din lemn de tei aurit, piese de mobilier primite de la maharajahul de Kapurtala, fantana de marmura de Carrara, piese de argint, vase turcesti si persane, candelabru de cristal de Boemia. Loja regala din sala de teatru este decorata in stil Ludovic al XIV-lea. Vitraliile au fost aduse din Elvetia si Germania.

Potential turistic si acces
Castelul Peles se afla pe locul al doilea dupa Bran in ceea ce priveste numarul de turisti care ii calca pragul. Obiectivul turistic aduna peste 250 000 de turisti anual din Romania, dar si din alte parti ale globului precum SUA, Australia, Noua Zeelanda sau Japonia.


Castelul Peles la Sinaia

Castelul Peles la Sinaia


Pentru cei care doresc sa ajunga la castel cu masina, accesul se realizeaza de pe drumul european E60 (DN1). Pelesul se afla la 44 de kilometri de Brasov si la 122 de kilometri de Bucuresti. Este posibil si accesul cu trenul, cu oprire in statia Sinaia.