Zombi in Irlanda medievala?

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3455

Voteaza & Distribuie

Descriere



Zombi


zombi



Zombi in Irlanda Evului Mediu pare o idee desprinsa direct dintr-un scenariu dintr-un film horror, insa aceasta posibilitate apare acum ca o expresie a spaimei care bantuia Irlanda secolului al VIII-lea.



O echipa de arheologi din Irlanda a facut niste excavatii in Kilteasheen, langa Loch Key, intr-o perioada intinsa intre anii 2005 si 2009 si au dat peste schelete intr-un vechi cimitir cu pietre imense, infipte in gura, ca intr-un ritual ciudat si obscur. Potrivit unei traditii locale, cei raposati erau banuiti ca s-ar putea ridica din mormant „flamanzi" si ca sa nu mai faca acest lucru si sa-i terorizeze pe cei vii, li s-au bagat pietrele in gura, pentru a se istovi de foame.


Echipa de arheologi, condusa de dr. Chris Read, de la Institutul de Tehnologie din Sligo, Irlanda, si Thomas Finan, de la Universitatea din St. Louis, SUA, a recuperat in cadrul proiectului un numar de 137 de schelete. Se crede ca in zona ar mai fi circa 3000 de oseminte.


Descoperirea inmormantarilor „horror" a debutat cu doua schelete a doi barbati, primul avusese intre 40 si 60 de ani la momentul mortii, iar cel de-al doilea intre 20 si 30 de ani. Cei doi au fost asezati unul langa altul, si fiecare avea in gura o piatra de marimea unei mingi de baseball.



„Unul dintre ei a fost asezat cu fata in sus. O piatra mare, neagra, i-a fost adancita in mod deliberat in gura. Celalalt era intors intr-o parte si ava o piatra mai mare, infipta in gura in mod atat de violent, incat falcile i-au fost dislocate",



afirma Chris Read. Initial, el si colegii sai au crezut ca descoperisera morminte legate de epidemia de ciuma din Irlanda medievala, dar aceste pietre din gura unor schelete sugereaza ritualuri facute pentru a incerca oprirea iesirii mortilor din mormant si transformarea lor in „zombi" sau vampiri. In acea perioada se credea ca ciuma ii transforma pe unii in „morti-vii" sau in vampiri si strigoi, ca ciumatii isi sfasiau lintoliul dupa moarte, insa temerile privind vampirismul nu au aparut in Europa decat dupa 1500 si aceasta teorie a „cazut".


Irlandezii se temeau, mai degraba, de „mortii-vii", personajele filmelor de groaza de astazi, „zombi", iar cei doi ingropati cu pietre in gura ar fi putut fi considerati potential periculosi pentru comunitate, fiind fosti criminali, violatori sau, pur si simplu, dusmanii de moarte ai cuiva. Acesta din urma s-ar fi putut sa se teama pentru viata lui sau a familiei. Este posibil si ca raposatii sa fi fost indivizi morti subit, in urma unei boli ciudate, sau sa fi fost victimele unor omoruri.


Cercetatorii irlandezi au mai gasit si alte morminte cu schelete ale caror guri au fost astupate cu pietre si au dedus ca temerile legate de „zombi" erau destul de raspandite in Irlanda secolului VIII. Morminte ocupate de „suspectii de serviciu" sunt concentrate in special in zona comitatului Roscommon.


Convingerea ca zombi se pot reintoarce din mormant, printre cei vii, are radacinile in ritualurile din Haiti, unde se practica ritualurile voodoo si vrajitoria. Superstitia este atat de puternica in insula caraibiana, incat rudele celor morti inca le mai dezmembreaza cadavrele pentru a impiedica revenirea lor printre cei vii sub forma unor zombi.


Potrivit traditiei locale, superstitiilor locale, un zombi se ridica din mormant intr-o stare de transa hipnotica, este capabil sa raspunda unor stimuli, insa nu este constient. In Haiti se spune ca unii vrajitori locali ii folosesc pentru munci sau pentru crime macabre si ritualuri de pe urma carora si oamenii obisnuiti pot fi transformati in zombi.


In cazul din Irlanda, pietrele bagate in gura mortilor arata ca traditia locala considera gura drept „principala poarta a sufletului" si ca, in unele cazuri, sufletul putea reveni in trupul mort pentru a-l reanima, sau ca un spirit malefic putea intra in trupul mortului, prin gura, readucandu-l la viata. O intalnire cu un asemenea zombi nu era deloc prilej de sarbatoare cu multa bere (o alta traditie irlandeza) si pentru a evita situatia, bolovanul dintre falci era pavaza cea mai sigura.