Caderea parului (alopecia, calvitia)

Detalii

CategoriiSanatate
Taguripar
Ultima actualizareVineri 3 februarie 2023
Vizualizari1218

Voteaza & Distribuie

Descriere

Caderea parului (alopecia, calvitia) este un fenomen al carui frecventa creste progresiv cu varsta si poate debuta inca de la 18 ani. Daca la varsta de 30 ani afectiunea e prezenta la 1 din 3 barbati, spre 50 de ani aproximativ 50% dintre ei prezinta semne de calvitie.

Femeile sunt afectate intr-un procent mult mai redus (2-3%), insa utilizarea manevrelor agresive de colorare si coafare repetata a parului conduce la modificari ingrijoratoare, progresiv cu varsta. Pe langa mostenirea genetica, acest proces e generat de multe ori o serie de modificari hormonale sau afectiuni subiacente, precum si de anumite terapii cu consecinte asupra starii de sanatate a parului si,nu in ultimul rand stressul,obiceiurile alimentare incorecte sau curele de slabire agresive. Pierderea zilnica a catorva zeci de fire de par este fiziologica si nu trebuie sa ne ingrijoram decat atunci cand aceasta bariera este depasita sau calitatea firului se deterioreaza, devine friabil, isi pierde stralucirea si se detaseaza cu usurinta de pe scalp.

Principalele tipuri de alopecie sunt urmatoarele:

  1. Alopecia androgenogenetica este cel mai comun tip de pierdere difuza a parului scalpului, afecteaza in grade variate 80% dintre barbatii si 60% dintre femeile ajunse la varsta de 60 ani. Are ca substrat o mostenire poligenica, cu numerosi receptori pentru androgeni la nivelul radacinii firului de par, precum si o activitate crescuta a unei enzime numite 5-alfa-reductaza, ceea ce va conduce la o sensibilitate crescuta la acesti hormoni.
  2. Alopecia indusa de hormonii androgeni la femeie se defineste ca entitate separata prin pierderea parului cauzata de modificari endocrine, cu o crestere a cantitatii de androgeni circulante. Sursa acestor hormoni o reprezinta ovarul polichistic, posibile tumori secretante de androgeni, modificari al secretiei suprarenalei.
  3. Efluviul telogen (o pierdere relative brusca a parului prin intrarea prematura in faza catagena si apoi telogena). Apare in boli tiroidiene, deficienta de fier, carente datorate dietelor, tratamente cu beta-blocante, cimetidina, hipolipemiante, retinoizi si antiinflamatoare nesteroidiene.
  4. Dermatita seboreica a scalpului, infectiile cu fungi, psoriazisul si orice alte inflamatii ale pielii capului pot conduce la o pierdere difuza si reversibila a parului.
  5. Alopecia areata - exista o serie de afectiuni dermatologice, endocrinologice in care se pierde parul numai pe portiuni rotund-ovalare strict delimitate. Aceasta piedere poate fi reversibila, asociata adesea bolilor autoimune (vitiligo, diabet, tiroidita autoimuna, atopie), dar si o consecinta a unui stress fizic sau emotional puternic.
  6. Pierderea ireversibila a parului presupune deteriorarea permanenta a foliculului (radacina), cu consecinte psihice si estetice extrem de importante. Pacientii cu afectiuni de tipul lupus eritematos, lichen plan, sclerodermie, tumori, infectii bacteriene (foliculita decalvanta a scalpului) sau unele infectii fungice se pot confrunta cu astfel de pirderi permanente limitate sau difuze ale pilozitatii.

Este important ca pacientii care se confrunta cu o cadere a parului sa stie ca prezentarea timpurie la medicul dermatolog pentru evaluarea completa a starii de sanatate si instituirea rapida a tratamentului corespunzator, creste semnificativ sansele de oprire a evolutiei alopeciei si recresterea parului. Cu cat parul este mai recent cazut, cu atat sansele ca foliculul sa fie viabil si, cu tratament corespunzator, parul sa creasca, este mai mare.