Potrivit calculele lui Eratostene, 11 iunie 1184 i.C. este ziua in care Troia a fost jefuita si incendiata. Razboiul troian s-a purtat, potrivit legendei, intre orasul Troia din Asia Mica si armatele Greciei, in urma rapirii Elenei din Sparta de catre Paris din Troia.
Razboiul este o parte centrala a mitologiei grecesti si a fost povestit intr-un ciclu de poeme epice, din care doar doua, Iliada si Odisea, au supravietuit. Iliada descrie un episod care a avut loc spre sfarsitul razboiului, iar Odiseea descrie calatoria catre casa a unuia dintre liderii grecilor. Alte parti ale povestii, cat si alte versiuni, au fost elaborate ulterior de alti poeti greci si de poetul roman Vergiliu in opera sa Eneida.
Vechii greci considerau ca evenimentele pe care le-a relatat Homer sunt adevarate. Ei credeau ca acest razboi a avut loc in secolul XIII sau XII i.C. si ca Troia era situata in apropierea stramtorii Dardanele, aflata in zilele noastre in nord-vestul Turciei. In timpurile moderne, atat razboiul cat si orasul erau considerate a fi mitologice. Totusi, in 1870, arheologul german Heinrich Schliemann a excavat un sit in acea zona, despre care s-a considerat ca este vorba de locul unde se gasea Troia, multi arheologi fiind de acord cu acest lucru.
Nu exista nici o dovada ca Troia lui Homer a existat si cu atat mai putin ca evenimentele din razboiul troian s-au petrecut vreodata. Multi istorici considera ca povestile lui Homer sunt o combinatie de mai multe povesti despre asediile si expeditiile facute de greci in epoca bronzului si in perioada lui Micene si nu descriu evenimente adevarate. Cei care cred ca povestile referitoare la razboiul troian sunt derivate dintr-un conflict real, considera ca acesta a avut loc intre anii 1200 i.C. si 1300 i. C.