Istoria este un subiect pe care foarte mulți dintre noi îl evită, dat fiind că ne amintim de cursurile de la școală, unde accentul era pus, în special, pe anii în care au domnit diverși regi sau regine. În realitate, însă, istoria poate fi considerată un portal spre trecut, care ne ajută să înțelegem o mulțime de situații și momente care au dus la construirea lumii moderne, așa cum o vedem în zilele noastre. Cărțile de istorie pentru publicul larg întruchipează o imagine foarte clară asupra formării diverselor societăți (cum au apărut și au funcționat), astfel încât să putem înțelege mai bine prezentul și felul în care tehnologia, oamenii și sistemele guvernamentale funcționează. De ce să citești cărți de istorie?
Te ajută să înțelegi mai bine cum s-au comportat oamenii și societățile în trecut
Războiul poate fi analizat și înțeles mai ales pe timp de pace, pentru a putea fi obiectivi. Datele prezentate în multiplele carti de istorie furnizează informații care ne pot ajuta să creăm teorii cu privire la evenimentele istorice.
Cărțile de istorie îți oferă informații cu privire la propria identitate
De fapt, acesta este principalul motiv pentru care istoria este predată în școli. Astfel, poți învăța cum au apărut diverse țări și cum s-au dezvoltat civilizațiile de-a lungul timpului.
Istoria te învață cum să înțelegi problemele actuale ale societății
Altfel spus, citind cărți de istorie ajungi să îți pui o mulțime de întrebări legate de ce lucrurile sunt așa și nu altfel. Ca de exemplu, de ce au fost războaiele importante în Europa, în secolul al XX-lea? Cum și-a câștigat Hitler puterea? etc.
Istoria te ajută să înțelegi schimbările
Ca în orice alt domeniu în plină schimbare, cumva trebuie să te întorci la origine și să cauți factorii pentru care lucrurile s-au schimbat. Doar așa vei înțelege și raționamentul din spatele acestora.
Istoria te ajută să fii un cetățean mai informat
Practic, istoria ne învață cine suntem noi, ca și colectivitate. Înțelegând acest aspect, vei putea să descoperi factorii cheie ai societăților democratice pentru a avea un rol activ în dezbaterile publice, de orice natură.
O carte de istorie extrem de interesantă este Nebunie si glorie. America, Rusia si Razboiul Politic 1945-2020, scrisă de Tim Weiner. În această carte, Weiner dezvăluie culisele războaielor pentru putere dintre America și Rusia, prin sabotaj, dezinformare și diplomație. Dacă America a câștigat Războiul Rece, Trump a ajuns președinte al SUA grație lui Vladimir Putin.
O carte de actualitate, mai ales în zilele noastre este și Portile Europei. O istorie a Ucrainei, de Serhii Plokhy. Aceasta este o lectură esențială pentru persoanele care vor să înțeleagă relațiile dintre Rusia și Ucraina și motivele pentru care au existat atât de multe conflicte diplomatice, iar acum militare.
Pentru copiii care vor să descopere istoria României, o bună opțiune este cartea Carol I, al cărui autor este Adrian Cioroianu. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani pot învăța informații legate de traseul suveranului, după abdicarea forțată a lui Alexandru Ioan Cuza și până la rolul țării noastre în Marele Război.
Acestea, dar și multe alte titluri istorice, le poți găsi online, pe Librex.ro.