Tot ce trebuie sa stii despre cafeaua Robusta: scurt istoric, provenienta, aroma

Detalii

CategoriiAlimentatie
Taguricafea
Ultima actualizareVineri 26 noiembrie 2021
Vizualizari553

Voteaza & Distribuie

Descriere

Indiferent ca esti iubitor de cafea de ceva ani sau novice in arta de savurare a uneia dintre cele mai populare si apreciate bauturi din intreaga lume, este esential sa te informezi cu privire la sortimentele de cafea pe care le consumi. In acest mod, vei intelege mestesugul din spatele cafelei si vei sti care este cea care ti se potriveste cel mai bine.

Da, ai citit bine: obtinerea unei cafele de calitate poate fi considerata un mestesug adevarat, tinand cont de complexitatea intregului proces: de la recoltarea si selectarea boabelor, pana la transformarea lor in pulbere (in cazul cafelei solubile).

Pentru inceput, trebuie sa stii ca tipul boabelor influenteaza aroma bauturii finale. Cafeaua se obtine din boabe Robusta, Arabica sau dintr-un mix format din cele doua. In cele ce urmeaza iti prezentam cele mai importante lucruri bine de stiut despre cafeaua Robusta: cand a aparut, din ce regiuni provin boabele si care este aroma specifica acestei bauturi populare la nivel global.

Scurt istoric al cafelei Robusta


Descoperita spre finalul secolului al XIX-lea, cafeaua Robusta provine din Africa Centrala si de Vest, insa in prezent se cultiva si in alte regiuni, precum Brazilia si Indonezia. Astazi, Vietnamul este principalul producator de cafea Robusta din intreaga lume. In zilele noastre, cafeaua Robusta reprezinta aproximativ 40% din productia mondiala de cafea, procentul de 60% fiind detinut de Arabica.

Aceasta creste la altitudini de pana la 600 de metri, spre deosebire de Arabica, regasita la altitudini mult mai mari. De altfel, Robusta s-a adaptat la temperaturi ridicate, de aproximativ 30-40 de grade Celsius, si rezista foarte bine la razele soarelui. Faptul ca poate fi recoltata mai usor este un factor care influenteaza pretul produsului final: cafeaua Robusta are un pret mai accesibil decat Arabica.

Aroma cafelei Robusta

In comparatie cu Arabica, Robusta se remarca printr-o aroma intensa, puternica - acest lucru se datoreaza faptului ca are un continut dublu sau chiar mai mare de cafeina. Prin urmare, daca preferi cafeaua puternica, ar fi bine sa te asiguri ca sortimentul ales are la baza boabe Robusta. In schimb, daca preferi o cafea mai putin tare, te-ai putea orienta catre sortimente care imbina boabele Arabica si boabele Robusta.

Principalele tipuri de cafea care au la baza boabe

Robusta Boabele Robusta sunt folosite mai ales pentru producerea cafelei solubile, o bautura aromata si usor de preparat. Pentru a pregati o astfel de cafea, tot ce trebuie sa faci este sa amesteci 1-2 lingurite de cafea solubila cu apa calda, nu care fierbe, iar in functie de preferinte, sa adaugi zahar si lapte (acesta poate fi si vegetal).

Gustul cafelei NESCAFÉ Brasero, una dintre cele mai populare cafele solubile din Romania si nu numai, este dat de calitatea boabelor Robusta - cultivate din surse sustenabile si prajite la cele mai inalte standarde.

Dincolo de aroma intensa, acest tip de cafea se remarca si prin versatilitate, astfel ca poti sa prepari o cafea racoritoare folosind 1-2 lingurite de cafea solubila NESCAFÉ Brasero. Printre tipurile de cafele fresh pe care iti recomandam sa le incerci se numara frappé-ul, iced americano, iced café au lait, iced latte macchiato, espresso shaken (cunoscut sub denumirea de freddo).

Aromata, intensa, usor de preparat si accesibila ca pret, cafeaua solubila produsa din boabe Robusta este alegerea perfecta daca iti doresti sa savurezi o bautura de calitate, fara sa fie necesar sa investesti prea mult timp si efort in pregatirea ei.