Expozitie de infografie - Paul Chis

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 7 ani si 5 luni
Vizualizari
435

Voteaza & Distribuie

Descriere
Expozitie de infografie a artistului PAUL CHISLocatia: IULIUS Mall, Str. Demetriade nr. 1, pe simezele Axa Art.


Vernisaj: Cafeneaua Mezzo (etaj), Iulius Mall in data de 10.10 ora 20 (vineri)
PAUL CHIS - ARTISTUL IN ACTUALITATE
Societatea moderna, ca si toate societatile anterioare isi exercita influenta si asupra orientarii artei, modeland gandirea artistului si conceptia lui despre lume. Artistii nu pot ramane straini de epoca lor, ci participa la spiritul, la preocuparile ei; ii adopta structurile mentale. In mod inevitabil, o reflecta in tot ceea ce le angajeaza convingerile si felul de a fi, deci in primul rand in operele lor.


Socotit mult timp in viata culturala si artistica drept unul dintre copiii teribili ai urbei, Paul Chis ne propune acum o noua expozitie, care dovedeste contrariul : intrarea artistului in alta varsta, la antipodul vechilor apostazii impotriva unor inchisori plastice.


N-avem la indemana masuratoare pentru distanta parcursa de Paul Chis de la intaia sa expozitie de pictura, cand i-am prevazut un "viitor luminos in arta", pana la vernisajul de azi. Cert este faptul ca Paul s-a integrat in societatea moderna pe care o "povesteste" atunci cand lucreaza. Povesteste miscarea, viteza, zgomotul, contraste mari, socuri, indoieli, asimetrie, echilibru instabil, lipsa de timp, agitatie, indrazneala, duritate, cautari.


Arta lui Paul Chis nu tasneste spontan dintr-o "necesitate launtrica". El porneste, de obicei, de la un motiv exterior, de la un efect de atmosfera - de pilda; dar, dupa ce este investita cu intreaga lui sensibilitate, ea da impresia unei opere cu totul non-figurative. O arta pornind de la analiza naturii si nu de la exprimarea necesitatii interioare.


In realitate, in infografiile lui Chis, aceasta imagistica care se ridica din zonele obscure ale unui univers sufletesc bantuit de nelinisti, din acele zone in care senzatiile sunt exprimate de forme nedeterminate si de culori imprecise, dezvaluie o mare desperare. E desperarea unui spirit nemultumit de existenta obiectiva concreta a formelor reale care-l inconjoara.


Daca ar trebui sa-i dau un titlu generic actualei expozitii a lui Paul Chis as intitula-o "Disparitia si reaparitia imaginii".


Interesanta epoca! De puternica expansiune, ca a unei explozii.