Proteine in urina

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari21754

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nivelul de proteine ​in urina este masurat folosind un esantion aleatoriu de urina si/sau prin utilizarea unui esantion de urina de 24 de ore. Testul de urina este de asemenea cunoscut sub numele de test „dipstick". Detectarea unei proteine ​​ca albumina in urina indica in principal probleme renale.


Acest test este cunoscut sub numele de "proteinurie" sau "albuminurie" sau "albumina in urina". Albumina este de fapt prezenta in abundenta in sange. Proteinele, pietrele de temelie ale organismului, sunt necesare pentru a consolida functiile celulare, muschii, oasele, parul si unghiile. Proteinele ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea bolilor. Pierderea proteinelor ​prin urina poate duce la diferite complicatii de sanatate.
proteine in urina


proteine in urina
Cum sunt trasportate proteinele ​​in urina si cum se reduce nivelul de proteine ​​in urina? Iata informatii privind nivelurile normale de proteine ​​in urina si cauzele proteinuriei.


Nivelul normal de proteine ​​in urina

 • Valorile normale de proteine ​​pentru un esantion aleatoriu de urina: aproximativ 0-8 mg/dL.


 • Valoarea normala de proteine ​​pentru urina de 24 de ore: mai putin de 150 mg pe 24 ore.


Valorile normale de proteine in urina pot varia usor de la un laborator la altul. Un medic va poate ajuta sa interpretati rezultatele in mod corespunzator.In mod normal, un test de rutina „dipstick" nu arata nici un nivel de proteine ​​in urina. Stim cu totii ca rinichii nostri functioneaza ca filtrarea plantelor. Rinichii ajuta la separarea substantelor nefolositoare din sange si fluid. Rinichii sunt parte a sistemului excretor si joaca un rol vital in producerea urinei prin filtrarea substantelor nefolositoare pentru organism.


Moleculele proteice ​​sunt relativ mai mari si nu pot trece rapid prin filtrele sau glomerulii rinichilor. Astfel, rinichii mentin proteinele ​​in sange, deoarece acestea sunt necesare pentru organism. Mici cantitati de proteine ​​care trec prin glomeruli sunt in mod normal resorbite de organism si utilizate pentru a genera energie.


Prezenta proteinelor ​​in urina cu un nivel normal sau scazut de proteine in sange indica disfunctii ale rinichilor. Uneori, in cazul in care exista un nivel foarte ridicat de proteine in sange, proteinele ​​pot fi prezente in urina in ciuda functionarii normale a rinichilor. Deci, impreuna cu proteine​​le din urina sunt masurate si proteinele din sange.


Cauzele nivelului ridicat de proteine ​​in urina

Nivelul ridicat de proteine ​​in urina indica in principal infectii la rinichi sau boli de rinichi care afecteaza functionarea glomerulilor. Exista mai multe cauze ale nivelului ridicat de proteine ​​in urina: • Pielonefrita, infectie bacteriena in rinichi care conduce la inflamarea nefronilor din rinichi


 • Glomerulonefrita, infectie a glomerulilor nefronilor


 • Diabet zaharat necontrolat de tip 1 si 2


 • Hipertensiune arteriala sau presiune ridicata in sange, care conduce nu numai la proteine ​​in urina ci si la sange in urina


 • Preeclampsie in timpul sarcinii (hipertensiune arteriala si retentie de lichide)


 • Infectii ale tractului urinar


 • Amiloidoza, depozit de amiloid (substanta amorfa cu structura aparent proteica) in organe sau tesuturi


 • Tumori ale vezicii urinare


 • Insuficienta cardiaca congestiva


 • Deshidratarea, aportul insuficient de apa si fluide


 • Nefropatie diabetica


 • Sindromul Goodpasture, insuficienta renala rapid progresiva, impreuna cu boli pulmonare


 • Intoxicatii cu metale grele


 • Lupus eritematos


 • Hipertensiune maligna


 • Mielom multiplu (boala neoplazica a tesutului sanguin)


 • Sindrom nefrotic


 • Utilizarea anumitor medicamente (medicamente nefrotoxice), care pot dauna rinichilor


 • Boala de rinichi polichisticaProteinuria, in general, nu prezinta nici un simptom. Testele de urina si sange de rutina ajuta la detectarea acestei conditii. Trebuie sa se tina cont de faptul ca deshidratarea, stresul emotional excesiv, aportul de anumite medicamente, exercitiile intense, infectii ale tractului urinar sau urina contaminata (cu secretii vaginale) pot afecta rezultatele testului de urina.


Cum se reduce nivelul de proteine in urina?

Medicul va determina tratamentul dupa depistarea cauzei exacte a proteinelor ​in urina. Daca aveti hipertensiune sau diabet, trebuie sa luati masuri de precautie adecvate pentru a mentine un nivel normal de zahar din sange si un nivel normal al tensiunii arteriale. Dieta echilibrata si exercitiile fizice regulate joaca un rol important in stabilizarea nivelului de zahar din sange si al tensiunii arteriale.Pentru a combate infectile rinichilor sau ale tractului urinar, medicul va va prescrie antibiotice. Trebuie sa urmati cu strictete instructiunile medicului. Medicatia prompta si schimbarea stilului de viata (introducerea fructelor in regimul alimetar, fara stres, cu exercitii fizice, fara alcool, droguri, fumat, cofeina excesiva, etc) pot contribui semnificativ la imbunatatirea functiei renale. Regimul alimentar cu restrictionare de sare si proteine ajuta la scaderea nivelului de proteine din urina.