Timisoara

Detalii

CategoriiTurism
TaguriRomania, Timisoara
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari18865

Voteaza & Distribuie

Descriere

Timisoara, oras situat in Campia de Vest a Banatului este al treilea oras ca marime din Romania cu o populatie de 338.920 locuitori la data de 1 iulie 1991 si cu osuprafata de 130,05 km2. Municipiul Timisoara avea in anul 1992 o populatie de 334.115 locuitori, iar la anul 1999 populatia stabila era de 328148 locuitori din care 47,2 % barbati si 52,8% femei. La 1 ianuarie 2004 Timisoara avea o populatie de 316.143 de locuitori.

Ca si structura etnica Timisoara este un oras cosmopolit ca si alte mari orase ale Europei. Astfel majoritari sunt romanii cu 82,1% din populatie urmati de maghiari 9,5%, germani 3,95, sarbi 2.4%, bulgari 0,39% evrei 0,16% romi 0,8%. Din punct de vedere al confesiunii religioase, 79% din populatie sunt ortodocsi, 12,4 % catolici, 2,5% reformati, 1,5% Greco-catolici.

Timisoara este situata la 571 km de Bucuresti capitala tarii fiind cel mai vestic oras mare al tarii. Geografic Timisoara este situata la intersectia paralelei 45 latitudine nordica cu meridianul 21 longitudine estica . Timisoara se afla la mai putin de 700km de mai multe capitale europene cumar fi Budapesta, Belgrad, Viena, Sofia, Zagreb. Timisoara este situata pe coridorul nr.4 avand acces la coridorul nr. 7, Dunare-Main-Rin.

Datorita pozitiei sale extreme de favorabile, atat geografic cat si terestru, aerian si naval, Timisoara este poarta principala de intrare in Romania dinspre Europa de Vest. Este punct principal de comunicare rutiera si feroviara, iar prin canalul Bega face legatura cu Rinul, Mainul si Dunarea. Aeroportul international "Traian Vuia" din Timisoara este unul dintre cele mai mari aeroporturi ale Romaniei.

Cu o istorie datand inca din 1935, aeroportul timisorean isi mentine statutul de lider in aceasta zona a tarii. Datorita legaturilor pe care le intretine cu diverse tari din Uniunea Europeana, aeroportul si-a fixat scopul de a atrage cat mai multi operatori de zbor pentru a facilita cursele directe din Timisoara in orasele mari ale Europei. Fiind destinat atat transportului de persoane, dar si celui de marfa, pe aeroportul "Traian Vuia" opereaza urmatorii transportatori internationali: FedEx, World Courier, World Media Trans, VRK Expeditions, Sabiko International Air Cargo, Kuehne-Nagel si TNT. Traficul in continua crestere, largirea suprafetei de stationare si modernizarea aerogarii, fac din "Traian Vuia" un aeroport cu standarde ridicate.

Timisoara este situata in o zona de climat continental de tranzitie specific Depresiunii Panonice cu anumite influente ale proceselor atmosferice. Prima atestare documentara de necontestat a cetatii Timisoara dateaza din anul 1266. In secolul al 14-lea, regele Ungariei Carol Robert de Anjou si-a stabilit resedinta in Timisora dezvoltarea ulterioara a orasului fiind stimulata de acest eveniment, in 1342 localitatea aparand in documente cu titlul de Oras. Din anul 1552 , dominatia otomana duce la o decadere generala a vietii economice a Banatului.

Din punct de vedere urbanistic, aceasta perioada este caracterizata de o retea stradala aleatorie cu strazi inguste si sinuoase, dea lungul carora casele si curtile erau dispuse neordonat. Modernizarea orasului incepe in anul 1716 odata cu eliberarea sa de sub dominatie ototmana Incepe construirea unor fortificatii de tip bastion in sistem VAUBAN, fortificatii care in cele din urma, au reprezentat cel mai amplu sistem de acest tip de pe teritoriul tarii noastre In anul 1727 contele Florimund Mercy emite "Regulamentul de Constructii pentru orasul si cetatea Timisoara", ce prevedea demolarea tuturor cladirilor existente si construirea unori cladiri noi, obligatoriu din caramida, pe o trama stradala rectangulara, complet noua. Noile edificii alcatuiau fronturi continue si cvartale rectangulare denumite "careuri".

In perioada 1728-1732 incepe construirea in oras a locuintelor si cladirilor administrative, militare si religioase, edificii care s-au pastrat pina in prezent . De exemplu: Domul Romano-Catoilc din Piata Unirii, Biserica Manastirii Calugarilor Mizericordieni (str.Sfantul Ion) Biserica Ortodoxa Sarba din Piata Unirii, Primaria veche din Piata Libertatii Palatul Mercy-resedinta primului guvernator al Banatului, monumentele Sfintei Fecioare Maria din Piata Libertatii si Sfintei Treimi din Piata Unirii, ambele sculptate la Viena.

Stilul arhitectural al acestei perioade este cel baroc, cu influente vieneze. In aceasta perioada incep sa se dezvolte cartierele exterioare ale orasului: suburbiile germane Iosefin si Fabric si suburbia ortodoxa (rasciana) Mehala, locuita de populatie romaneasca si sarba. In 1781 Timisoara este ridicata la rangul de "oras liber regal". Dupa o scurta perioada in care Timisoara este componenta a "Voivodinei Sarbestisi a Banatului Timisean", in 1860 Banatul este alipit Ungariei.

Spre sfarsitul secolului al 19-lea, Timisoara devine un oras industrial dezvoltat cu peste 60 de fabrici pe diverse domenii de activitate si 1200 de magazine care reflecta un progres comercial rapid. La 8 iulie 1869 se inaugureaza primul tramvai cu cai, in anul 1881 se instaleaza prima retea telefonica publica, in 12 noiembrie 1884 se introduce iluminatul electric stradal, Timisoara devenind astfel primul oras din Europa iluminat electric, cu 600 de becuri . Pentru a sublinia caraterul de "oras viu" al Timisoarei, nu putem sa nu amintim ca pulsul cetatii este accelerat de nenumarate ori pe an de manifestarile, cultural-artistice prilejuite de: Festivalul Inimilor, Student Fest, Festivalul Vinului ori al Berii. Ca si cluburi putem mentiona: Heaven, The Note, Cafe Colt, Irish Pubb House, etc. Transportul public este asigurat de o retea de tramvaie, autobuze si troleibuse avand o lungime totala de 145,8 km, 183,2 km respective 70,46 km. Reteaua de drumuri din interiorul municipiului are o lungime de 574 km si ocupa o suprafata 603ha.

In Timisoara exista multe puncte de atrctie turistica , printre care mentionez: Castelul Huniazilor, reconstruit in anul 1852 (actualmente Muzeul Banatului), Palatul Pasei Buinem, construit la inceputul sec 18-lea, Casa Printului Eugeniu de Savoya, Bastionul Cetatii, construite in secolulal 18-lea. Locuri de petrecere a timpului in aer liber: Parcul Rozelor, Parcul Poporului, Padurea Verde unde s-a amenajat Muzeul Etnografic al Banatului si Gradina Zoologica. Important centru cultural, Timisoara are patru teatre: Teatrul National, Teatrul German Teatrul Maghiar, Teatrul Evreiesc. Ca si institutii muzicale mentionez Filarmonica de Stat "Banatul" si Opera Nationala Romana.

Timisoara este un mare centru universitar, avand 4 universitati de stat (Universitatea de Vest, Universitatea de Medicina si Farmacie, Universitatea Politehnica, Universitatea de Stiinte Agricole Banatului) Prin istoria sa si prin caracterul locuitorilor sai, Timisoara este un adevarat oras al concordiei, spatiu urban in care sunt promovate cele mai progresiste idei, constituindu-se intr-un real exemplu al democratiei, tolerantei si dezvoltarii armonioase pentru toate celelalte mari Orase ale Romaniei.