Reteta de week end: Varza murata

Reteta de week end: Varza murata

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriBucataria Romaneasca
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1956

Voteaza & Distribuie

Descriere

Varza murata



Ingrediente:

10-20 verze mici sau mijlocii,

sare,

apa rece,

1 lingura boabe de porumb,

2 gutui,

marar uscat,

frunze de visin,

4 bucati de hrean





Mod de preparare:

Se aleg verze indesate care sa aiba frunza subtire, se curata, se spala si la fiecare i se cresteaza cotorul. Se face o scobitura in cotor cu varful cutitului, necesara sa cuprinda cate o lingurita de sare. Se ia un vas mare, se spala si se opareste, apoi se limpezeste in apa rece. Se aseaza verzele in straturi, cu cotorul in sus, punand printre ele: marar uscat, doua gutui taiate felii mari, boabe de porumb sau felii de hrean. Se face o saramura rece cu 40 g sare grunjoasa la litrul de apa rece, se amesteca pana cand sarea se dizolva complet si se toarna peste verze. Timp de zece zile se aeriseste varza cu o teava curata, pe care se sufla aer sau se scoate lichid si se vantura de doua ori pe zi dupa 10 zile, cand varza s-a inmuiat putin, se pune o greutate peste varza. Se acopera butoiul si se lasa varza sa se mureze cel putin o luna, dupa care se poate folosi.



Mod de servire:

Varza murata se poate folosi ca si salata la un fel principal de mancare sau se poate folosi pentru prepararea diferitelor retete.