Remedii naturale pentru raceala si gripa

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2312

Voteaza & Distribuie

Descriere

Perioadele de toamna si iarna sunt extrem de propice pentru raspandirea racelii si gripei. Inainte insa sa dai fuga la farmacie, ar fi bine sa citesti urmatoarele sfaturi, intrucat exista o serie de remedii naturale si traditionale populare pentru tratarea acestor boli. Ce trebuie sa faci in cazul in care copilul tau s-a imbolnavit?

Cei mai multi parinti isi dau seama din timp ca, in ciuda tuturor masurilor de precautie, imbolnavirea copilului este aproape imposibil de evitat. Viata in comunitate, vremea nefavorabila si nerespectarea regulilor de igiena favorizeaza raspandirea epidemiilor si virusilor. Chiar si un copil sanatos se imbolnaveste, in medie, de 3-4 ori pe an, producand simptome de raceala si gripa.

raceala

Exista mai multe remedii naturale pentru raceala si gripa

In farmacii se gasesc fara prescriptie medicala o serie de comprimate, siropuri sau solutii destinate vindecarii sau atenuarii simptomelor provocate de raceala sau de gripa. Sa nu uitam insa ca si natura ne rezerva multe alternative pentru a atenua simptomele neplacute, care ii pot ajuta pe cei mici sa faca fata mai usor bolilor cauzate de virusi, fara ca organismul lor sa fie expus efectelor secundare ale medicamentelor.

Iata cateva tratamente naturale pentru raceala si gripa:

1. Eucaliptul - remediu pentru nas infundat si tuse

Uleiul de eucalipt este extras din frunzele arborelui cu acelasi nume si este folosit cu succes pentru ameliorarea tusei, durerilor de gat, inflamatiei sinusurilor nazale si pentru tratarea simptomelor de bronsita. In cazul in care copilul are o raceala sau gripa, puteti amesteca cateva picaturi de ulei intr-un vas cu apa fierbinte.

essential-oils-steam-inhalation

Inhalatiile cu ulei de eucalipt descongestioneaza caile respiratorii

Chiar si cateva minute de inhalare ajuta foarte mult pentru curatarea tractului respirator, dar este si un remediu extrem de revigorant. Este recomandat, de asemenea, si pentru umidificarea camerei, picurand cateva picaturi din uleiul de eucalipt pe un prosop ud intins pe calorifer.

2. Miere si lamaie - remedii pentru gatul inflamat si pentru o vindecare rapida

Oamenii folosiesc de mii de ani mierea si lamaia pentru ameliorarea simptomelor de raceala si gripa. Mierea are efect de detoxifiere, antioxidant si intareste sistemul imunitar, iar combinat cu continutul ridicat de vitamina C si efectul antibacterian al citricelor combate cu succes durerea de gat.

lamie si miere

Lamia si mierea amelioreaza simptomele de raceala si gripa

Supuse la temperaturi ridicate, atat mierea, cat si lamaia pierd din actiunea componentelor pretioase, drept pentru care trebuie evitata adaugarea lor in ceaiul fierbinte. Mierea se recomanda doar copiilor cu varsta de peste un an, putand provoca alergii sau chiar botulism (o boala rara, dar cu atat mai periculoasa).



Remedii naturiste contra racelii si a gripei{title}

3. Usturoiul - medicamentul-minune antibacterian si antiviral

Usturoiul este un antibiotic-minune, exercitandu-si cel mai pregnant efectele benefice daca este consumat proaspat si crud. Nu este util doar pentru consolidarea sistemului imunitar, ci este un puternic remediu antibacterian si antiviral.

usturoi

Usturoiul are efect antibacterial

Consumul zilnic de usturoi contribuie la eliminarea simptomelor de raceala si gripa si accelereaza procesul de vindecare. De asemenea, are un efect benefic pentru sistemul cardiovascular si este considerat chiar un remediu anticancerigen.

4. Ginsengul si ghimbirul - inapoi la radacini!

Ginsengul creste productia de celule albe (leucocite) din sange si stimuleaza functionarea eficienta a sistemului imunitar. Radacina a fost folosita de secole in Extremul Orient - in principal datorita proprietatilor sale de stimulent mental si fizic, dar este, de asemenea, cunoscut si ca afrodisiac.

ghimbir

Ghimbirul stimuleaza imunitatea

Ghimbirul nu este numai un condiment aromat, ci si o planta medicinala. Datorita continutului sau ridicat de uleiuri esentiale este un remediu excelent antispastic si analgezic, dar are efecte benefice si asupra sistemului digestiv. Cei bolnavi de gripa il consuma pentru efectele sale imunostimulatoare si anti-inflamatorii.

5. Zincul - un mineral esential in lupta impotriva bacteriilor

In stadiile incipiente ale unei raceli sau gripe, zincul ajuta la scurtarea perioadei de debut a simptomelor, reducand astfel neplacerile cauzate de boala. Zincul se poate lua, de asemenea, sub forma de supliment nutritiv (insa doar pentru o perioada mai scurta de timp, pentru a evita supradozajul, dar poate afecta si absorbtia altor nutrienti), insa sunt disponibile mai multe resurse naturale.

migdale

Migdalele contin mult zinc

Cantitati mai mari de zinc contin de exemplu migdalele, carnea rosie, ficatul, ouale si legumele pastaioase. Acest mineral joaca un rol important in producerea de celule albe in sange, oferind protectie organismului.