Terorism

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11036

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1995, la o ora de varf a diminetii, in Tokyo, Japonia, cinci echipe de teroristi, formate din cate doua persoane, apartinand sectei religioase Aum Shinrikyo si calatorind in metrouri separate, s-au intalnit in statia Kasumigaseki dupa care au raspandit in aer gaz sarin letal. Apoi, teroristii au luat antidotul pentru sarin si au scapat, in timp ce navetistii care circulau cu metroul, orbiti si respirand greu, au fugit spre iesire. Doisprezece oameni au murit, iar 5500 au fost tratati in spitale, unii dintre acestia intrand in coma. Majoritatea supravietuitorilor s-au recuperat, insa unele victime au suferit prejudicii permanente la ochi, plamani si sistemul digestiv.
O subcomisie din Senatul american a estimat mai tarziu ca daca gazul sarin ar fi fost imprastiat cu mai multa eficacitate in statia Kasumigaseki, un punct central al sistemului de metrouri din orasul Tokyo, ar fi putut sa fie ucise zeci de mii de oameni. Ca o consecinta a atacului, politia japoneza a efectuat raiduri la sediile sectei si a arestat sute de membri, inclusiv liderul orb al sectei, Shoko Asahara. Secta, care combina buddhismul si yoga cu filosofia crestina apocaliptica, era deja anchetata cu privire la un atac cu sarin din 1994 in care au fost ucise sapte persoane si cu privire la asasinarea mai multor adversari poilitici ai sai. In timpul anilor ’80, Asahara, un calugar buddhist autodeclarat a inceput sa castige numerosi adepti pentru secta sa Aum Shinrikyo, care in traducere libera inseamna "Invataturile Supreme ale lui Om."
Asahara a exploatat golul spiritual lasat in urma anilor de explozie economica a Japoniei si a promis tinerilor japonezi care nu apreciau rigida societate omogena din tara lor, o renastere religioasa si puteri supranaturale. In 1989, Aum a fost recunoscuta in Japonia ca societate religioasa, iar pana in 1995 avea in toata lumea mai bine de 40000 de adepti si un patrimoniu de peste 1 miliard de dolari.
La inceputul anilor ’90, Asahara a adaugat invataturilor sale budiste idei apocaliptice crestine si a pretins ca este reincarnarea atat a lui Isus Christos cat si a lui Gautama Buddha. Aum a devenit o secta militanta, adunand arme si recrutand oameni de stiinta tineri si straluciti, care sa o ajute sa acumuleze un arsenal de arme biochimice, printre care agenti avansati de stimulare neuronala, cum ar fi VX precum si boli ucigatoare, spre exemplu febra Q si anthrax. Asahara a promis ca aceste arme vor duce secta Aum Shinrikyo la victorie, in Armageddonul ce urma sa vina.
Peste doisprezece adversari politici ai sectei au fost asasinati, iar cadavrele acestora au fost incinerate in cuptoare cu microunde speciale. In iunie 1994 Aum a realizat primul sau atac cu gaz sarin la Matsumoto, in vestul orasului Tokyo. Un automobil, modificat pentru a raspandi gazul in mod strategic, a fost condus in apropierea unui camin in care erau cazati judecatorii si personalul auxiliar al instantei care se ocupau cu judecarea unei spete referitoare la secta Aum. Sapte persoane au fost ucise, iar 150 au fost ranite. Autoritatile japoneze, fiind intarziate de protectia constitutionala a organizatiilor religioase, nu au reusit sa il aresteze pe Asahara sau sa reprime secta acestuia, desi membrii sectei erau principalii suspecti ai atacului.
La inceputul lui 1995, Asahara le-a spus adeptilor sai ca incepuse al treilea razboi mondial. Astfel, a fost planificat un al doilea atac cu gaz sarin pentru sistemul de metrouri din Tokyo, care transporta zilnic aproximativ patru milioane de pasageri. In anii care au urmat atacului din 1995, au fost condamnati la moarte cinci membri Aum pentru actele criminale comise de secta la statia Kasumigaseki si pentru alte activitati infractionale, iar altii au fost condamnati la inchisoare pentru perioade diferite de timp. Procesul lui Shoko Asahara, care avea 17 capete de acuzare, fiind invinuit de omor si tentativa de omor, continua si in ziua de astazi si ar putea fi tergiversat pentru alti 15 ani, din cauza ritmului lent al sistemului judiciar japonez.
Aum Shinrikyo a fost lipsita de statutul sau legal de organizatie religioasa si de privilegiile de impozitare aferente, insa guvernul japonez a concluzionat ca nu mai reprezenta o amenintare si nu a uzat pana la urma de legea anti-subversiune pentru a o suprima. Aum si-a schimbat denumirea in Aleph, prima litera a alfabetului iudaic, menita sa simbolizeze reinnoirea. Organizatia are si astazi un numar semnificativ de adepti.