Reflexologia in vremuri vechi

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurireflexoterapie
Ultima actualizareJoi 11 aprilie 2019
Vizualizari723

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cand a aparut medicina reflexoterapeutica? Este o intrebare care nu are un raspuns exact. Se stie ca este o practica medicala antica, originea si istoria ei cronologica se pierde in negura timpurilor. Se considera ca aceasta terapie a fost transmisa prin traditie orala, apoi s-a trecut la reprezentari grafice asa cum se poate deduce in cele ce urmeaza.

Este mai putin usor sa se identifice o data precisa care sa fie consideratadata de inceput pentru reflexologia palmara si plantara. Exista dovezi arheologice evidente in China inca din anul 4.000 i.e.n., care sustin existenta acestei forme de terapie.

In Egiptul Antic, s-au descoperit picturi pe pereti, care reprezinta semne timpurii ale masajului reflexogen. Aceste picturi rupestre au fost descoperite in piramida lui Ankmahor, cunoscuta ca si “mormantul medicului”. Aceste picturi au o vechime aproximativa de 2.500 de ani. In mormantul medicului Ankmahor au fost gasite si alte proceduri medicale.

Simboluri ale reflexologiei (diagrame palmare si plantare) sunt considerate a fi inregistrate pe picioarele statuilor lui Buddha in India iar mai apoi in China.
Cartea Imparatului Galben scrisa in jurul anului 1.000 i.e.n. are un capitol privind “Examinarea metodei piciorului”. Incepand cu aceasta carte apar primele “discutii tiparite“, care fac legatura intre forta vietii si punctele sau zonele de pe talpa si maini. Se considera ca exploratorul Marco Polo, a tradus o carte de masaj din chineza in italiana, in jurul anilor 1300, introducand astfel in Europa tema masajului si a reflexologiei.

La sfarsitul secolului al XVI-lea, respectiv in anul 1582, doctorii Adamussi A’tatis publica o carte despre reflexologie. Tot ei sunt primii medici care introduc termenul de“zone terapeutice in talpa ” care corespund actualelor “zone reflexogene”.
In S.U.A., doctorul William H. Fitzgerald, este considerat “parintele reflexologiei”. In 1917 a scris o carte in care a descris aproximativ 10 zone vertical , care extind lungimea corpului. El a descoperit ca aplicarea unei presiuni care corespunde zonei unei rani, serveste ca o usurare a durerii in timpul interventiilor chirurgicale minore.

Activitatea medicala a doctorului Fitzgerald, a fost continuata de dr. Shelby Rile. Acesta a elaborat o harta a zonelororizontale care traverseaza corpul uman. De asemenea a creat o harta detailataa punctelor reflexe situate pe talpa si maini.