Recensamant 2011

Detalii

CategoriiSocial
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2864

Voteaza & Distribuie

Descriere

Recensamantul este o operatiune administrativa de numarare oficiala a populatiei pe intreg teritoriul Romaniei si de colectare a anumitor informatii ce servesc la realizarea unor statistici demografice si sociale.


Mai exact, recensamantul presupune culegerea de pe teren a unor informatii ce includ numarul cetatenilor, distributia teritoriala a acestora, compozitia populatiei, date referitoare la gospodarii, la conditiile de trai, la veniturile populatiei etc.




Recensamant 2011


Recensamant 2011




Astfel ca, din data de 20 octombrie pana pe 31 octombrie, va avea loc recensamantul populatiei si al locuintelor 2011, considerat de oficiali un demers statistic de importanta strategica pentru Romania. Recensamantul 2011 se desfasoara sub directa coordonare a Institutului National de Statistica.


Metoda de inregistrare

Chestionare recensamant



Metoda de colectare si de inregistrare a informatiilor este cea clasica, traditionala, folosita si pana acum la recensamintele anterioare, si anume chestionarea directa a populatiei. Astfel, recenzorii vor veni la usile cetatenilor si le vor adresa acestora o serie intrebari dintr-un chestionar prestabilit, iar raspunsurile vor fi inregistrate in chestionarele respective de recensamant. Inregistrarea informatiilor va fi realizata in baza declaratiilor facute de persoanele majore.


Intrebarile se vor referi la numarul membrilor familiei, varsta acestora, gradul de rudenie, numarul persoanelor plecate in strainatate, spatiul locuit (cladire, numar de camere), numarul de proprietati detinute, ocupatia cetatenilor, locuri de munca, studii, venit, gospodaria familiei etc.


Exista opt chestionare, denumite in functie de domeniul de referinta: G – Gospodarie, LC – Locuinta, Cladire, M – Persoane plecate in strainatate, P – Persoane, PPI – Persoane plecate in strainatate pentru o perioada indelungata, PR – Personalul de recensamant, SC – Spatiul colectiv de locuit, TP – Persoane temporar prezente. Chestionarele au fost redactate in limbile romana si maghiara.


Cine trebuie sa participe?

Conform legii, toti cetatenii Romaniei cu domiciliul in tara trebuie sa participe la recensamant si sa fie inregistrati. De asemenea, se vor mai inregistra si persoanele cu cetatenie straina sau fara cetatenie care au resedinta permanenta pe teritoriul Romaniei sau o resedinta temporara, in cazul refugiatilor, solicitantilor de azil sau de cetatenie romana sau strainilor prezenti pe teritoriul Romaniei in interes de afaceri sau personal.




Recensamant populatie


Recensamant 2011 - chestionarea populatiei




Participarea este obligatorie iar, in caz de nefurnizare a informatiilor solicitate, cetatenii sunt pasibili de plata unei amenzi de pana la 5000 de lei.


Vor fi vizitate de recenzori toate cladirile de locuit, cladirile in care sa afla si locuinte, cladirile de locuit la comun precum caminele studentesti sau de nefamilisti, internatele, casele de copii, casele de batrani, hotelurile, cabanele, spitalele sau sanatoriile.


Sunt exclusi de la inregistrare cetatenii straini, membri ai reprezentatelor diplomatice sau consulare sau ai reprezentantelor organizatiilor internationale in Romania precum si membrii familiilor acestora. Acelorasi conditii li se supune si personalul fortelor armate straine, personalul flotei comerciale navale sau aeriene sau corespondentii de presa aflati in Romania in perioada desfasurarii recensamantului.




Recensamant statistici


Recensamant 2011, desfasurat sub coordonarea Institutului National de Statistica




De asemenea, nu vor fi inregistrate cladirile cu alta destinatie decat cea de locuit, precum cele administrative, industriale, comerciale etc, atata vreme cat in interiorul lor nu exista unitati de locuit de niciun fel. Inchisorile, cazarmile sau alte cladiri aflate in incintele Ministerului Apararii, Ministerului de Interne, Ministerului de Justitie si Serviciului Roman de Informatii nu intra in sfera de cuprindere a recensamantului 2011.


La fel, cladirile aflate in proprietatea altor state dar construite pe teritoriul Romaniei, cele administrate de reprezentantele consulare si diplomatice ale altor tari sau cele aflate sub administratia reprezentatelor organizatiilor internationale nu vor fi inregistrate, daca in interiorul lor nu au domiciliul cetateni romani.