Cum alegi centrala termică pentru o casă cu etaj?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricentrale pe gaz, centrale termice
Ultima actualizareMiercuri 8 iulie 2020
Vizualizari1208

Voteaza & Distribuie

Descriere

Alegerea soluției de încălzire pentru casa ta cu etaj reprezintă o investiție cu efecte pe termen lung. În funcție de sursa de energie și de calitatea materialelor utilizate, vei avea cheltuieli lunare de întreținere care îți pot îngreuna bugetul familiei sau, dimpotrivă, te pot ajuta să amortizezi, mai repede, costurile de instalare. Cel mai important este să obții un sistem termic eficient, care să-ți ofere confortul dorit în sezonul rece, cu facturi rezonabile.

Centrală termică pe gaz


Acolo unde rețeaua de gaze naturale este disponibilă, instalarea unei centrale termice pe gaz reprezintă o alegere demnă de luat în calcul. Pentru o casă cu parter și etaj sau mansardă, vei avea nevoie de o putere de cel puțin 24 kW. Puterea necesară crește proporțional cu suprafața și cu numărul de locatari. Conform ultimelor directive europene, cazanele convenționale trebuie înlocuite cu acele centrale termice în condensație, care au calificativ maxim la clasa energetică. Acestea sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător și au marele avantaj că recuperează o parte din energia degajată de gazele arse, proces care implică un consum mai mic și facturi scăzute la întreținere. Înainte de a alege dintre numeroșii producători existenți, consultă un specialist care să-ți stabilească necesarul de energie și să te îndrume către gama de modele care se potrivește nevoilor tale. Pentru a produce doar cantitatea de energie termică de care ai nevoie, fără a face risipă atunci când nu ești acasă, poți instala un termostat portabil sau o aplicație care te ajută să controlezi centrala de oriunde te-ai afla.

Centrală termică electrică

Centrala termică electrică este o alternativă la încălzirea cu gaze naturale. Puterea unei astfel de centrale pornește de la 4 kW și poate depăși 300 kW, așadar acoperă spații de la o garsonieră, până la o hală industrială. Avantajul acestui tip de cazan este că se potrivește cu echipamentele convenționale de încălzire, așadar trecerea la centrala electrică se poate face și în cadrul unui proces de renovare, nu doar la momentul construirii casei. Pentru un astfel de sistem, coeficientul de energie al clădirii este esențial, fiindcă influențează consumul. Dacă ai ales materiale de calitate, cu grad înalt de izolare pentru uși, ferestre, pereți, pardoseală și plafon, costurile lunare de întreținere pentru încălzirea electrică sunt rezonabile. Pentru instalare, ia în calcul o investiție suplimentară în circuitul electric al casei. La capitolul avantaje se regăsesc dimensiunile mici și conexiunile la tot ce înseamnă dispozitiv inteligent.

Centrală termică pe combustibil solid

Acolo unde nu există rețea de gaze naturale și nu vrei încălzire electrică, poți alege alt tip de combustibil. Centralele termice pe lemne, cărbuni sau peleți se adaptează la sistemele convenționale de distribuire a căldurii în casă. Necesită o cameră specială de depozitare, preferabil în afara locuinței, și un spațiu pentru înmagazinat materia primă. Randamentul și consumul diferă în funcție de modelul ales, de la arderea normală până la gazeificare. Alege combustibilul solid s dintre variantele pe care le ai la îndemână în zona în care este construită locuința. Pentru o casă de vacanță dintr-un sat de munte, alegerea naturală va fi lemnul, disponibil în punctele locale de exploatare.

Amprenta de 150 de metri pătrați pentru parter și etaj reprezintă unul dintre cele mai frecvente proiecte de casă din țara noastră. În funcție de zona în care este construită, vei putea alege sursa de încălzire care se potrivește cel mai bine bugetului și nevoilor tale. Eficiența termică a clădirii și numărul de locatari sunt doar două dintre datele esențiale de care trebuie să ții cont înainte de a investi.

Sursa foto: pixabay.com/photos/radiator-heating-flat-radiators-250558/