Prima Casa: un apartament vechi cu trei camere in oricare mare oras din tara

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii, Judetul Cluj
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6237

Voteaza & Distribuie

Descriere

www.imobiliare.ro prezinta o analiza a evolutiei pietei rezidentiale in luna mai 2009, in cele mai dinamice orase din Romania. Studiul se refera la preturile de strigare, cerute de vanzatori pentru apartamentele cu trei camere din blocurile construite inainte de 1990, publicate pe www.imobiliare.ro. Se constata in continuare scaderi de preturi la nivelul marilor orase din tara, cu exceptia municipiului Cluj-Napoca, unde, pentru prima data in acest an, evolutia este una ascendenta. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderile sunt spectaculoase, diferentele de pret insumand zeci de mii de euro. In toate orasele analizate exista pe piata oferte pentru apartamente cu trei camere care sa se incadreze in suma garantata de stat prin programul "Prima Casa".

Bucuresti – "Prima Casa" – un apartament cu trei camere in Titan, Berceni sau Drumul Taberei

In capitala, preturile cerute de vanzatori pentru apartamentele cu trei camere au inregistrat scaderi si in luna mai, ajungand la o valoare medie de 100.000 euro. La inceputul lunii, un apartament cu trei camere din Bucuresti era scos la vanzare pentru pretul mediu de 105.000 euro. De remarcat este faptul ca in urma cu exact un an, pentru acelasi tip de apartament, pretul de strigare era cu aproximativ 40.000 de euro mai mare. Cei care doresc sa achizitioneze un apartament cu ajutorul programului "Prima Casa" au toate sansele sa gaseasca apartamente cu trei camere in jurul valorii de 60.000 euro, sau chiar sub acest pret in cartiere precum Titan, Berceni, Brancoveanu sau Drumul Taberei.

Brasov – apartamentele cu trei camere cu 24.000 euro mai ieftine decat in urma cu 12 luni

Segmentul apartamentelor cu trei camere continua sa manifeste o tendinta de scadere si in Brasov. Daca la inceputul lunii mai, pentru un apartament cu 3 camere, agentiile imobiliare si proprietarii cereau un pret mediu de 85.000 de euro, la sfarsitul aceleasi luni, pretul mediu de strigare pentru acelasi tip de apartament a ajuns la 80.000 euro, cu 24.000 de euro mai putin decat pretul de strigare valabil in mai 2008. Pe piata brasoveana exista numeroase oferte garantate de agentiile imobiliare pentru apartamente cu trei camere in zone precum Tractorul, Astra sau Calea Bucuresti, a caror pret de strigare se situeaza in jurul valorii de 60.000 euro, constituind o alternativa reala pentru "Prima Casa".

Cluj-Napoca – singurul mare oras din tara cu cresteri de pret in luna mai

In Cluj-Napoca insa, in luna mai se manifesta o evolutie diferita fata de cea inregistrata in celelalte mari orase din tara, astfel ca preturile de strigare in cazul apartamentelor cu 3 camere au crescut pentru prima data in acest an. Astfel, pretul mediu cerut de vanzatori a crescut de la 82.000 euro pana la 89.000 euro, valoare inregistrata la sfarsitul lunii. Totusi, fata de aceeasi perioada a anului 2008, exista o diferenta de pret considerabila, de 28.000 euro. Exista si oferte mai ieftine, care pot fi luate in calcul pentru programul "Prima Casa", situate in zone precum Gheorgheni sau Marasti.

Constanta – scadere de 11.000 de euro in mai putin de o luna

In ceea ce priveste evolutia preturilor de strigare pentru apartamentele cu trei camere din Constanta, tendinta de scadere inregistrata in luna mai este evidenta. Intre pretul mediu de la inceputul lunii si cel inregistrat la sfarsitul aceleasi luni exista o diferenta semnificativa, de 11.000 euro, pretul mediu cerut pentru un astfel de apartament a coborat la 70.000 euro. In aceeasi luna a anului trecut, pentru acelasi tip de proprietate vanzatorii cereau in medie suma de 105.000 euro. Tomis Nord este zona cu cele mai multe proprietati din categoria apartamentelor cu trei camere, compatibile cu programul "Prima Casa".

Iasi – preturile de strigare inregistreaza noi minime

Tendinta de scadere se manifesta si in capitala Moldovei. Preturile apartamentelor cu trei camere a coborat in luna mai de la 66.500 euro pana la 65.000 euro. La Iasi, scaderea este mai putin spectaculoasa decat in celelalte orase mari din tara. Totusi, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, in prezent preturile sunt in medie cu 21.650 euro mai scazute. In zone precum Alexandru cel Bun sau Mircea cel Batran, potentialii clienti pot gasi oferte pentru apartamente cu trei camere sub pretul mediu de strigare care se incadreaza in suma prevazuta de programul "Prima Casa".

Timisoara – multe alternative la pret de "Prima Casa"

In orasul de pe Bega, preturile au inregistrat, de asemenea, scaderi pe parcursul lunii mai a anului in curs. Daca la inceputul lunii, apartamentele cu 3 camere erau scoase pe piata pentru un pret mediu de 75.000 euro, la sfarsitul aceleasi luni, pretul mediu al ofertelor de vanzare a apartamentelor cu 3 camere din Timisoara a ajuns la 72.000 euro. Pretul mediu de strigare, pentru acelasi tip de apartament, a scazut cu 17.000 euro, fata de luna mai a anului trecut. Cei interesati pot gasi oferte pentru apartamente cu trei camere care sa se incadreze in suma garantata prin programul "Prima Casa" in cartiere bune ale Timisoarei precum Aradului sau Circumvalatiunii.

Evolutia preturilor la apartamente va fi afectata de programul "Prima Casa"?

Programul "Prima Casa" reprezinta in primul rand un semnal pozitiv pentru piata imobiliara, insa este greu de preconizat in acest moment daca va genera sau nu rezultatele dorite. "Coreland toate dezbaterile din ultima perioada in legatura cu programul Prima Casa cu analizele preturilor cerute de vanzatori pe care le efectuam periodic, putem spune ca nu se vad deocamdata influente, tendinta este in continuare una de scadere naturala, pe fondul lipsei cererii, in majoritatea marilor orase din tara, urmand trendul inceput in ultima parte a anului trecut. Cert este ca piata imobiliara avea nevoie de un semnal pozitiv, pentru ca, pe langa blocajul financiar, aceasta piata sufera in mod evident si din cauza unui blocaj psihologic", sustine Adrian Erimescu, directorul general al portalului.

Despre www.imobiliare.ro:

Lansat in ianuarie 2000, www.imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 13 000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati:

Daniel Crainic – Marketing Manager ; tel 0748.882.811, daniel.crainic@imobiliare.ro