Plantele aromatice, aliatii in profilaxia si terapia afectiunilor

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriPlante medicinale
Ultima actualizareJoi 31 mai 2018
Vizualizari1149

Voteaza & Distribuie

Descriere

Terapia cu plante aromatice sau aromaterapia a renascut in zilele noastre. Este cunoscuta si practicata din vechi timpuri. Aromaterapia a cunoscut o adevarata glorie in Egiptul antic, Grecia antica si Imperiul Roman. Parintele medicinei Hipocrate cunostea care sunt proprietatile plantelor cum ar fi efectul antiseptic, bacteriostatic, antifungic, hipotensiv, carminativ, digestiv ca sa enumar doar cateva dintre ele.

O planta aromatica des intalnita in aceasta perioada a anului in piete. O planta biblica cu calitati terapeutice binecunoscute din vechime. Este vorba despre busuioc sau pe numele lui latinesc Ocimum basilicum L. Face parte din aceeasi familie Labiatae impreuna cu menta, rozmarinul, maghiranul, cimbrul, isopul.

Busuiocul contine cantitati considerabile de ulei volatil cu efecte antibacteriene, antifungice, antiasmatice si bronhodilatatoare. Este antiinflamatoare, galactogena (stimuleaza lactatia), antiemetica (contra stariilor de greata), antidepresiva.

Tot busuiocul trateaza afectiuni respiratorii de genul alergii, bronsite, astm. De asemenea este indicat in afectiuni ale ficatului si vezicii biliare, ale rinichilor, in nevroze si depresii, in disfunctii ale glandelor suprarenale, mamare si sexuale. Masajul ca si terapie complementara ajuta in special in redarea tonusului pielii cu efect de restructurare dermica si intinerire, atunci cand se foloseste uleiul de busuioc la sedinta de masaj.

In continuare pot sa va zic o reteta usor de realizat. Este vorba despre uleiul de busuioc. Se culeg si se spala inflorescente de busuioc si se pun la macerat cateva ore de seara pana dimineata, stopite cu putin alcool alimentar. Se aseaza intr-un borcan de sticla cu capac si peste plante se toarna ulei de masline. Este de dorit ulei de masline dar este bun si uleiul de floarea soarelui sau de porumb. Dupa 14 zile, se strecoara si se pun in sticlute.