Perimetr, sistemul de "descurajare nucleara" sovietic

Perimetr, sistemul de "descurajare nucleara" sovietic

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriRusia
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1845

Voteaza & Distribuie

DescriereAndrei Tarkovski


Andrei Tarkovski,Perimetr pare sa fie numele Zonei din „Calauza", filmul lui Andrei Tarkovski, inspirat din nuvela „Picnic la marginea drumului", de Arkadi si Boris Strugatki, insa nu are nimic de-a face cu fictiunea. Este o realitate cat se poate de sinistra, despre care in Rusia se vorbeste cu foarte multa fereala. Cei care au fost mai slobozi la gura, si-au gasit moartea in circumstante nelamurite, dar sfarsitul lor pare sa poarte semnatura KGB-ului.Perimetr este denumirea oficiala a sistemului de descurajare nucleara al URSS (mostenit de Rusia post-1989), constand dintr-un mecanism complex care asigura lansarea tuturor armelor nucleare de pe teritoriul Rusiei asupra tintelor prestabilite, chiar daca toti factorii de decizie militari si civili au fost eliminati printr-o lovitura nucleara-surpriza. Unii folosesc denumirea de Mertvaia Ruka, „Mana mortului", pentru a-l descrie.


Un fost colonel KGB, fugit in Statele Unite, a relatat ca „Perimetr este un sistem foarte, foarte elegant. A inlaturat responsabilitatea unica de distrugere a omenirii de pe umerii militarilor si politicienilor". Istoricul american, Lewis Mumford, descrie „Perimetrul" drept „simbolul central al cosmarului exterminarii in masa, organizat stiintific".


Atuul principal al sistemului pus la punct de sovietici, in timpul razboiului rece, este ca garanteaza replica nucleara automata in cazul cand URSS-ul (Rusia) ar fi luata prin surprindere de un atac masiv cu arme de distrugere in masa. Daca Kremlinul este lovit, ministerul apararii de la Moscova, anihilat, la fel ca si statul major al armatei ruse, reteaua de comunicatii militare si civile, distrusa, iar toti cei cu grade pe umeri ucisi, senzorii de la sol ai sistemului ar determina natura loviturii prin surprindere si ar activa Perimetr: contraatacul ar fi lansat in cateva minute.


Toate incarcaturile nucleare rusesti ar porni catre tintele lor prestabilite. Sistemul a fost construit acum 26 de ani si ramane un secret bine pazit. Rusii nu discuta despre el, iar americanii, oficialii cu functiile cele mai inalte, de la Departamentul de Stat si Casa Alba, afirma ca nu au auzit de asa ceva. Perimetr este activ din 1985, dupa ce presedintele SUA, Ronald Reagan, a declarat ca zilele cand America batea in retragere s-au terminat. Din acel moment, sovieticii si-au zis ca americanii nu se mai tem de un razboi nuclear.


Noua administratie de la Washington a inceput sa extinda arsenalul atomic american si a anuntat initierea programului de inarmare orbital, asa numitul „Star Wars Innitiative". Replica Moscovei a fost Perimetr. Este un sistem proiectat sa ramana in stand by pana cand este activat total in caz de criza internationala. Din acel moment, va incepe sa monitorizeze teritoriul Rusiei prin senzori seismici, de radiatii si presiune atmosferica.


Inainte de a lansa loviturile nucleare, dupa alerta provenita de la senzori, va incerca patru masuri de verificare: daca Rusia a fost lovita de o arma nucleara, daca mai exista mijloace de comunicare cu statul major al armatei ruse. In cazul ca exista, dupa 15 minute – o ora, fara alte indicatii de atac, va deduce ca oficialii care pot ordona o contralovitura nucleara inca traiesc si se va deconecta automat.


Dar daca linia spre statul major este moarta, Perimetr va considera ca Apocalipsa nucleara a venit pentru Rusia si va actiona. Va transfera imediat autoritatea lansarii codurilor nucleare oricui se afla la butoanele sistemului. Daca in punctul de comanda al sistemului mai este in viata doar un sergent, acesta va putea actiona direct, fara nici un fel de coduri, trecand de toate esaloanele de comanda. Iar daca acea persoana se decide sa apese pe butonul de lansare, contraatacul va fi coordonat de un sistem format din asa numitele „rachete de comanda". Ele isi vor lua zborul si vor emite codurile de lansare nucleare catre toate armele atomice rusesti ramase intacte.


Din acel moment, rachetele nucleare vor prelua controlul razboiului, lovind toate tintele inscrise in memoria computerelor de bord. Sistemul va constata initierea corecta a secventelor de atac si se va decupla. Sfarsitul filmului horror, cu Perimetr in rolul principal, dar si al intregii omeniri.