Ouale Faberge

Ouale Faberge

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7660

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ouale Faberge sunt piese de bijuterii fabricate de Casa Faberge intre anii 1885 si 1917. Istoria acestor oua pretioase este fascinanta si, desi parte din ele s-au pierdut de-a lungul timpului, inca mai exista un numar reprezentativ in colectiile particulare si in muzee. Mare parte din ouale create de Casa Faberge au luat drumul familiei imperiale ruse. Primul ou creat de Gustav Faberge a fost daruit Tarului Alexandru III, care la randul lui i l-a dat sotiei sale, Tarina Maria Feodorovna.
Oua Faberge


Oua Faberge
Dupa plecarea familiei Faberge din Rusia, in urma revolutiei bolsevice din 1917, denumirea de Faberge a inceput sa apara pe orice ou realizat de diversi producatori in stilul cunoscutei case de bijuterii.


Istoria oualor Faberge

Casa Faberge a fost fondata in 1842 de catre bijutierul Gustav Faberge, insa abia dupa ce i s-a alaturat si fiul sau, Peter Carl, afacerea a inceput sa ia amploare. In 1869, Casa Faberge vindea primele piese Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg.


In timpul domniei ultimilor doi tari rusi, Carl Faberge a avut onoarea de a folosi blazonul familiei imperiale in logoul Casei sale. Colaborarea cu Tarul Alexandru III a inceput in 1882, cu ocazia Expozitiei Pan-Ruse din Moscova, cand Maria Feodorovna a cumparat doi butoni Faberge pentru sotul sau. Incepand de atunci, Casa Faberge a avut parte numai de clienti bogati, nobili sau membri ai familiei imperiale.
Ou imperial Faberge


Ou imperial Faberge
In 1885, Faberge a castigat medalia de aur la o expozitie din Nurnberg, pentru piesele reproduse dupa comorile antice de la Kerci. In acelasi an a fost produs si primul ou imperial, extrem de simplu in exterior dar care adapostea in interior un galbenus, iar in galbenus era asezata o gaina de aur cu un diamant si un mic ou din rubin. Oul a fost daruit Tarinei Maria, care s-a aratat incantata si emotionata de cadou. De atunci, Tarul i-a comandat Tarinei in fiecare an cate un nou ou Faberge, care au devenit cu timpul din ce in ce mai rafinate si mai elaborate, ornamentate cu pietre pretioase si, ocazional, oferind si cate o surpriza.
Ou imperial Faberge


Ou imperial Faberge
Obiceiul familiei Romanov de a darui ouale Faberge s-a transmis mai departe Tarului Nicolae II, care oferea cadou mamei si sotiei sale de Paste cate o piesa de bijuterie a Casei Faberge. In total, 50 de oua a fost produse pentru tarii rusi, oua denumite sugestiv "imperiale", insa cateva s-au pierdut.
Ou Faberge cu surpriza


Ou Faberge cu surpriza: o corabie
Revenirea oualor imperiale in Rusia

Malcom Forbes a avut cea mai mare colectie privata de oua Faberge si, dupa moartea sa, mostenitorii au decis sa scoata la licitatie colectia. Insa inainte ca licitatia sa aiba loc, intreaga colectie de oua Faberge a fost vanduta lui Victor Vekselberg si dusa inapoi in Rusia


Nu toate ouale sunt Faberge

De-a lungul timpului, producatorii oualor-bijuterii s-au folosit de numele Faberge pentru a-si promova piesele, fie ca le vindea ca fiind exact oua Faberge sau oua in stil Faberge. In realitate, singura companie autorizata sa reproduca ouale imperiale este FabergeWorld, companie care produce si alte piese de decor precum tacamuri si alte obiecte de argint, rame, ornamente si piese de cristal, toate sub numele Faberge.


Cei care isi doresc un ou Faberge trebuie sa scoata o suma considerabila de bani din buzunar. Fascinante prin istoria lor si prin aspectul deosebit, ouale Faberge sunt extrem de scumpe si accesibile numai celor dispusi sa investeasca o avere in achizitionarea lor.
Ou Faberge


Ou Faberge ce reproduce in miniatura palatul Gatcina in care s-a nascut Marea Ducesa Olga Alexandrovna a Rusiei
Totusi iubitorii se pot delecta admirandu-le in colectiile particulare si in muzee sau, cu putin efort finaciar, pot cumpara o copie a piesei Faberge. Acestia se pot orienta catre replicile autorizate ale oualor imperiale, catre piesele create de descendentii lui Carl Faberge sau catre ouale produse de compania autorizata sa foloseasca celebrul nume.
Oua Faberge bijuterie


Oua Faberge bijuterie, purtate la gat