Revolutia Bolsevica

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriRascoale/Revolutii, Rusia
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12450

Voteaza & Distribuie

Descriere

Condusi de catre liderul partidului bolsevic Vladimir Lenin, revolutionarii de extrema stanga au dat o sangeroasa lovitura de stat impotriva Guvernului Provizoriu care era ineficient. Bolsevicii si aliatii lor au ocupat cladirile guvernamentale si alte locatii strategice din capitala Rusiei aflata la Petrograd ( actualul Sankt Petersburg) si in doua zile au format un nou guvern avandu-l la conducere pe Lenin. Rusia bolsevica, numita mai tarziu Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice ( USSR) a fost primul stat marxist al lumii.

Nascut sub numele de Vladimir Ilich Ulyanov, in anul 1870, Lenin a fost atras in cadrul fortelor revolutionare dupa moartea fratelui sau din 1887 care fusese executat pentru complotarea ce viza asasinarea tarului Alexander al III-lea. El a studiat Dreptul si a facut practica in Petrograd, unde s-a alaturat cercurilor revolutionarilor marxisti. In anul 1895 el a ajutat la organizarea gruparilor marxiste din Petrograd in " Uniunea pentru lupta de eliberare a clasei muncitoare" care dorea sa ii alature pe muncitori cauzei marxiste.

Revolutia bolsevica

In decembrie 1895, Lenin si alti lideri ai Uniunii sunt arestati. Lenin a fost inchis timp de un an si apoi exilat in Siberia pe termen de trei ani. La sfarsitul exilului, in anul 1900, Lenin s-a dus in Europa de Vest, pentru a-si continua activitatea revolutionara. In aceasta perioada el a adoptat pseudonimul de Lenin. In anul 1902 el a publicat un pamflet intitulat : " Ce trebuie facut ?" care avea ca ideologie faptul ca numai partidul revolutionarilor profesionisti puteau aduce Socialismul in Rusia. In anul 1903, se intalneste cu alti rusi marxisti la Londra si formeaza Partidul Muncitorilor Rusi Social- Democrati ( RSDWP ). Totusi, inca de la inceputuri, exista o sciziune intre bolsevicii lui Lenin care erau majoritari si care doreau militarismul si mensevicii ( minoritari ) care sustineau o miscare democratica in locul Socialismnului. Aceste doua grupari s-au opus una alteia tot mai mult, si Lenin a facut oficiala sciziunea in anul 1912 la conferinta Partidului Bolsevic.

Dupa inceperea Revolutiei Ruse din anul 1905, Lenin s-a reintors in Rusia. Revolutia, care a constat in principal in lovituri in Imperiul Rus, s-a finalizat atunci cand tarul Nicolae al II-lea a promis reforme, precum adoptarea unei constitutii ruse, si stabilizarea unei legislaturi elective. Totusi, dupa reinstaurarea ordinii, tarul nu a respectat majoritatea reformelor si in anul 1907 Lenin a fost trimis din nou in exil. Lenin era de parere ca Primul Razboi Mondial, care a inceput in anul 1914, era un conflict imperialist si a apelat la soldatii proletari sa isi indrepte armele spre liderii capitalisti care ii trimisesera in misiuni sinucigase.

Pentru Rusia, Primul Razboi Mondial a fost un dezastru fara precedent : victimele rusesti au fost mai numeroase decat toate celelalte existente in vreun razboi vreodata. Intre timp, economia ruseasca a fost distrusa de costurile ridicate impuse de starea de razboi si in martie 1917, au izbucnit rascoale si revolte in Petrograd datorita lipsei de hrana. Fortele de armata demoralizate s-au alatuat revolutionarilor si la data de 15 martie, Nicolae al II-lea a fost fortat sa abdice, luand astfel sfarsit decenii de guvernare tarista. Ca o urmare a Revolutiei din Februarie ( cunoscuta astfel datorita faptului ca Rusia folosea Calendarul Iulian ), puterea a fost impartita de catre un Guvern Provizoriu foarte slab si soietici, sau " consilierii " soldatiilor si a comitetelor de muncitori. Dupa izbucnirea Revolutiei din Februarie, autoritatile germane i-au permis lui Lenin si adeptilor sai sa traverseze Germania in drumul lor dinspre Elvetia si Suedia intr-o masina de cale ferata sigilata. Berlinul spera (in mod corect ) ca reintoarcerea socialistilor anti-razboinici in Rusia vor submina pregatirile de razboi ale Rusiei care erau infaptuite sub Guvernul Provizoriu. Lenin a solicitat sovieticilor sa desfinteze Guvernul Provizoriu, si a fost condamnat a fi : " agent german" de catre conducatorii Guvernului. In iulie a fost fortat sa zboare in Finlanda dar apelul sau pentru : " pace, pamant si paine " s-a bucurat de o sustinere crescuta in randul populatiei si astfel bolsevicii au obtinut majoritatea in Petrogradul sovietic.

In octombrie, Lenin s-a intors in secret in Petrograd si in 6-8 octombrie el a condus Armata Rosie in vederea destituirii Guvernului Provizoriu si a stabilirii dictaturii sovietice. Lenin a devenit astfel dictatorul primului stat Marxist din lume. Guvernul sau a restabilit pacea cu Germania, a nationalizat industria, si a distribuit legea, dar a trebuit sa se confrunte cu un razboi civil devastator la inceputul anului 1918 luptand impotriva fortelor tariste. In anul 1920, taristii au fost infranti si in anul 1922 Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice ( USSR ) a fost infiintata. Dupa moartea lui Lenin, la inceputul anuli 1924, corpul sau a fost imbalsamat si plasat intr-un mausoleu in apropierea Kremlinului din Moscova. Dupa o lupta pentru putere, revolutionarul Joseph Stalin l-a succedat pe Lenin ca si conducator al Uniunii Sovietice.