Andrei Tarkovski

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4280

Voteaza & Distribuie

Descriere

In urma cu 79 de ani, pe 4 aprilie, se nastea undeva in Rusia cel care urma sa fie unul dintre cei mai importanti pioni de pe tabla celei de-a 7-a arte.

Andrei Arsenievici Tarkovski a fost un cunoscut si remarcabil regizor, actor si scriitor rus, ba chiar una dintre cele mai influente figuri ale cinematografiei sovietice si nu numai. Rolul sau in dezvoltarea cinematografiei moderne nu este deloc minuscul, iar viziunea sa poetica are rasfrangeri majore asupra timpului in film. De la Eisenstein incoace, care ne initia in arta montajului, Tarkovski poate fi numit cel mai celebru regizor rus.

Andrei Tarkovski
Andrei Tarkovski
Tarkovski
s-a nascut intr-un regim opresiv, este normal sa se fi lovit de foarte multe piedici in drumul sau catre gloria marilor ecrane, tocmai de aceea cariera sa de 27 de ani nu include decat sapte filme si cateva scurt-metraje. Unele filme regizate de Tarkovski contin idei legate de planurile obscure ale Uniunii Sovietice (Andrei Rubliov, Oglinda, Calauza).
Andrei Tarkovski poate fi numit drept vizionar in ceea ce priveste spatiul si timpul in cadrul productiilor cinematografice, isi leaga viziunea despre film de poezie si isi marcheaza deschiderea drept un moment deifnitoriu in dezvoltarea artei moderne a filmului. Totodata, nu isi exprima niciodata in mod direct viziunile politice, dar preocuparile sale metafizice se pot observa putin in filmele amintite anterior.

Andrei Tarkovski
Andrei Tarkovski
Regizorul rus a fost nascut in 1932 in Zavraje, localitate care se afla astazi in Bielorusia, a fost fiul unui poet, Arseni Tarkovski si al actritei Maria Ivanovna, fapt ce explica atat inclinatia sa mareata catre film, dar si dorinta de a imbina cinematografia intr-un cadru liric. Poeziile tatalui sau apar in Oglinda, Calauza si Nostalgia, iar mama sa are un rol in Oglinda.
Andrei Tarkosvki a studiat cultura araba la Insitulul de Limbi Orientale din Moscova, intre 1951 si 1954 si geologia in Siberia, inainte de a se inscrie la faimoasa scoala de film, VGIK Moscova, in 1959. Aici l-a avut drept profesor pe Mikhail Romm. In aceasta perioada, a lucrat la o mica productie pentru televiziune - There Will Be No Leave Today. Proiectul sau de absolvire, The Steamroller and the Violin (1960), a fost unul dintre cele premiate si a fost scris in colaborare cu viitorul regizor, Andrei Mikhalkov-Konchalovsky, cu care a lucrat si la scenariul filmului Andrei Rubliov.



Andrei Tarkosvki - regizor rus
{title}
Primul sau proiect cu adevarat important, Copilaria lui Ivan (1962) a fost o adaptare dupa o poveste de razboi scrisa de Vladimir Bogomolov si a ajuns unul dintre cele mai importante filme de razboi, premiat in vest cu Leul de Aur de la Venetia.

Filmul Andrei Rubliov a prezentat un avans enorm in tehnica regizorului rus. Chiar daca a fost bazat pe viata faimosului pictor medieval, Rubliov, prezinta mai degraba niste serii despre meditatie legate de supravietuirea si relevanta artei din acea perioada si sub acele circumstante. Se realizeaza astfel, un fel de alegorie a situatiei unui artist sub regimul sovietic al acelor vremuri.

Andrei Tarkovski
Andrei Tarkovski
Precum a explicat si in cartea sa, Scultura in timp, Tarkovski sustine ca cinematograful are capacitatea de a captura timpul, aceasta fiind cea mai importanta trasatura a sa. Regizorul a preferat sa filmeze mai mult pentru a-i permite timpului sa curga peste fiecare inregistrare individuala ca sa aiba astfel, un anumit efect asupra audientei. Stilul sau contemplativ, imagistic, empatizeaza cu integrarea caracterelor in lumea din jurul lor. Precum Antonioni, a propus ca cinematografia bazata pe observatia bruta a momentului prezent sa se opuna unui subiect condus de preocuparea constanta de a afla ce se intampla in continuare.
Pana si alegerea sa in ceea ce priveste locatiile de filmare tine de simtul lui de a renunta la timp. Doar trei din filmele sale au un mediu urban. In Oglinda, orasul este prezentat aproape in intregime din interiorul apartamentelor, curtilor si fabricilor. Solaris, Nostalgia si Sacrificiul contin doar o bucata scurta ce include prezentarea mediul ubran.
La inceputul anilor '80, Tarkovski a parasit Rusia pentru totdeauna. Ultimii ani din viata regizorului au reprezentat pentru acesta o lupta constanta cu autoritatiile rusesti care nu i-au permis familiei sale sa il insoteasca. Si-a reinceput apoi cariera de regizor in Italia. Tarkovksi a murit in 1986 si este inmormantat la cimitirul ortodox din Sainte-Genevieve-des-Bois, Franta).