Un osciloscop este un instrument de masurare destinat vizualizarii unui semnal electric, cel mai adesea variabil in timp. Este folosit de multi oameni de stiinta pentru a vizualiza fie tensiunile electrice, fie diverse alte marimi fizice transformate anterior in tensiune prin intermediul unui convertor sau senzori corespunzatori. Curba de redare a unui osciloscop se numeste oscilograma.
Mai intai de toate, trebuie remarcat posibilitatea imagini inghetate. Puteti face acest lucru in orice moment, ceea ce este foarte convenabil. De asemenea, este necesara acuratetea masuratorilor. In acelasi timp, latimea de banda este destul de larga. Indiferent de viteza de scanare, imaginea de pe ecran este intotdeauna clara si luminata. Inainte de momentul de declansare, semnalul este deja afisat pe afisaj. Este instrumentul tipic de analiza a semnalelor in domeniul amplitudine – timp.
Este posibil sa se detecteze zgomot de impuls in timpul functionarii. Masurarea parametrilor de semnal are loc intr-un mod automat. Daca este necesar, osciloscopul digital poate fi conectat la un computer personal. Puteti utiliza imprimanta pentru a imprima date. Semnalul final este procesat nu numai matematic, ci si statistic. In plus, exista mijloace pentru autodiagnosticare.
Pentru ce este folosit un osciloscop?
Osciloscoapele sunt adesea folosite la proiectarea, fabricarea sau repararea echipamentelor electronice. Oamenii de stiinta folosesc un osciloscop pentru a masura fenomenele electrice si pentru a rezolva provocarile de masurare rapid si precis pentru a-si verifica proiectele sau pentru a confirma ca un senzor functioneaza corect.
Osciloscoapele moderne sunt digitale si prezinta grafice fie pe un monitor incorporat, fie pe monitorul unui calculator. Aceste osciloscoape convertesc semnalele electrice analogice de masurat intr-o reprezentare digitala corespunzatoare si pot avea functii suplimentare, precum analiza matematica a semnalelor, memorarea de date, salvarea si tiparirea acestora.
Cele mai importante modalitati de reglare si moderare ale osciloscoapelor.
In general, aceste osciloscoape au numeroase modalitati de reglare si de moderare, cele mai importante fiind:
scala de timp pentru baleierea pe orizontala;
amplificarea semnalelor de intrare si reglarea punctului lor de zero;
tipul de grafic: t-x sau t-y;
modul de declansare a baleierii (trigger);
intensitatea punctului luminos (spot).
Osciloscopul serveste la masurarea si observarea unor semnale electrice, in general de tensiune, provenite de obicei din circuite electronice, spre exemplu din televizoare, oscilatoare electronice, amplificatoare audio, diverse circuite digitale etc. Analiza formei si a parametrilor acestor semnale este utila in constructia, reglarea sau repararea acestor circuite.
Pentru masurarea semnalelor de intrare si a intervalelor de timp, pe ecran este afisat un caroiaj, ale carui diviziuni corespund unor unitati de tensiune sau de timp. Printre parametrii cei mai importanti ai semnalelor electrice care se pot masura cu ajutorul unui osciloscop, se numara:
timpul de crestere sau de descrestere al unui puls, de la un nivel dat la altul;
perioada sau frecventa semnalelor periodice;
durata unui puls;
intarzierea relativa a doua semnale;
factorul de umplere al unui semnal dreptunghiular.
Practic, principiul de functionare al osciloscoapelor analogice si digitale este acelasi. Un osciloscop digital include inca cateva tehnologii suplimentare pentru o mai buna procesare a semnalului si actionare cu mai multe canale.