Shoppingul compulsiv sau goana dupa cumparaturi

Detalii

CategoriiSanatate, Shoping
TaguriPsiholog, shopping
Ultima actualizareVineri 3 februarie 2023
Vizualizari1357

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dependenta de shopping apare in momentul in care nu mai ai control in a face, lua, sau folosi lucruri, pana la punctul cand iti face rau. Shoppingul devine o adictie atunci cand cumperi ceva de care nu ai nevoie si e urmat rapid de sentimente de vina, rusine, disperare. Sa faci cumparaturi poate functiona terapeutic, ca si comportament adaptativ. Cand compulsia de a cheltui bani s-a instalat, devine adictie. Cumperi – porti – te bucuri – e ok. Cumperi ca sa cheltui banii – nu le porti – nu e ok.

Aceasta tulburare a controlului impulsului are 4 faze:

  • anticiparea
  • pregatirea pentru cumparaturi
  • euforia in timpul cumparaturilor
  • sentimente de vina, rusine, depresie ca ai cheltuit o gramada de bani.

Arta cu care comerciantii si-au rafinat metodele de a crea nevoi, si de a te determina sa cheltui te poate coplesi daca ai o personalitate inclinata spre adictie. Dorinta pentru recompensa rapida ignora un model rational in favoarea unuia comportamental – emotional. Noi avem nevoi diverse - pentru dragoste, pentru a apartine, pentru autonomie, respect…Daca nu sunt implinite exista riscul de a incerca sa le rezolvam printr-o cale gresita. Una dintre aceste cai e shopingul compulsiv. Umplem un gol interior cu obiecte tangibile, care devin proprietatea cumparatorului, si care sunt vizibile de catre ceilalti si care dau masura succesului in lumea moderna. Aceasta implinire nu dureaza, si maine e nevoie de o alta sedinta de shoping. SenzatiaSenzatia ca ne lipseste ceva revine ciclic.

Cumparaturile in exces pot fi doar un comportament invatat – o obisnuinta, sau pot fi asa cum am spus un comportament sub care se ascund nevoi sau emotii care nu sunt intotdeauna atat de evidente. Poate in copilarie n-ai avut tot ce-ti doreai, poate e un mod in care te simti in siguranta, poate e o depresie ascunsa sau o anxietate, poate o dorinta de avea lucruri, de a avea succes…sau pur si simplu asa descarci stresul.

Ca orice adictie exista lucruri pe care nu le spui. Ti-e rusine de cate lucruri ai si nu mai ai loc pentru ele, ai acumulat o serie de datorii de care preferi sa nu se stie…

Ce poti sa faci?

  • Analizeaza profund, pana la radacina, care e motivul pentru care te comporti asa. Constientizeaza ca ai o problema.
  • Lichideaza-ti cardurile. Fa-ti o analiza financiara.
  • Fa-ti liste stricte de cumparaturi.
  • Foloseste psihoterapia pentru analiza si schimbare.
  • Gaseste modalitati diferite de a face fata stresului (sport, hobby..)
  • Evita pericolul (o anumita persoana, un grup, magazine…)
  • Da-ti permisiunea sa primesti suport de la oamenii in care ai incredere.
  • Recompenseaza-te facand ceva ce n-ai mai facut pana acum (excursii)

Desi cultural se spune ca femeile asa isi descarca stresul exista si barbati cu acest tip de adictie. Si sa nu uitam influenta pe care orice fel de adictie, deci si aceasta, o are asupra partenerului, familiei. Gandeste-te ce altceva te-ar putea face fericit! Aplica ce ai gandit! Succes!

Articol oferit de cabinet psihologic Carmen Alina Rosu din Timisoara - 0748092032
psihologcarmenrosu.ro