Pantofii cu platforma nu sunt o tendinta a modei secolului XX, asa cum ai putea crede. Chopines-urile, care sunt precursoarele pantofilor cu platforma erau purtate inca din perioada Renasterii, cand femeile le incaltau peste pantofi.
Abia in anii 30, au aparut pantofii cu platforma sub forma pe care o stim astazi. De exemplu, in octombrie 1938, revista Vogue scria: „In zilele noastre este un compliment sa ti se spuna ca porti pantofi grosolani. Daca nu ati purtat deja pantofi cu platforma, cumparati-va unii in aceasta toamna".
Mai tarziu, actrita Carmen Miranda a avut o mare influenta asupra popularitatii acestor pantofi, aceasta fiind foarte indragostita de platforme deoarece era foarte mica de inaltime (1,52 m). Se pare ca actrita a comandat o pereche la Ferragamo in anul 1936, iar de atunci a aparut nebunia cu pantofii cu platforma. Ferragamo a fost un inovator in materie de platforme, folosind o varietate de materiale si un design inspirat din arta.
Acest tip de pantofi de dama au ramas la moda in anii 30 si 40, fiind purtati atat ziua, cat si la evenimentele de seara. Au devenit si mai populari in timpul razboiului, datorita materialelor din care se confectionau talpile groase: lemnul si pluta – materiale ieftine si se puteau gasi usor si in timpul razboiului. Ferragamo folosea pentru pantofii lui chiar pluta de la dopurile sticlelor de vin.
Platformele au fost la moda pana la sfarsitul anilor '40. Pana si regina Elizabeta a purtat o pereche de pantofi cu o mica platforma la nunta ei din 1947. In anii 50 au devenit populari pantofii mai eleganti, dar perioada platformelor nu s-a incheiat de tot. Moda anilor 30 a fost reinterpretata in anii 60, si astfel, pantofii cu platforma revin la moda sub o forma mult mai extravaganta, in interpretarea creatorilor Terry de Havilland si Chelsea Cobbler.
Revenind in zilele noastre, femeile sunt inca indragostite de pantofi cu platforma. Probabil, cea mai faimoasa pereche de platforme din secolul XX a fost cea realizata de Vivienne Westwood si purtata de Naomi Campbell.