Ulei esential din Bergamota 10 ml: proprietati, remedii naturale si utilizare

Ulei esential din Bergamota 10 ml: proprietati, remedii naturale si utilizare

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriuleiuri esentiale
Ultima actualizareMiercuri 1 septembrie 2021
Vizualizari92

Voteaza & Distribuie

Descriere

Uleiul esential de bergamota este utilizat pentru acnee ca agent antiinflamator si vindecator, iar in problemele intestinale, este utilizat ca tonic cu proprietati antidepresive, confera optimism, liniste si seninatate prin reducerea anxietatii.

Proprietatile uleiului esential de bergamota si beneficiile utilizarii acestuia in remedii naturale

Bergamota sau Citrus Bergamia este un fruct citric din familia Rutaceae a carui origine este incerta: pentru unii deriva din alte specii de citrice (portocala, lamaie), pentru altii ar fi o specie in sine sau o subspecie a portocalei amare. Originea numelui sau este la fel de incerta, insa cel mai probabil deriva din turcescul Bergamundi, insemnand “dar al Domnului”, datorita asemanarii sale cu para de bergamota. Este probabil o specie nativa din Calabria unde a fost cultivata din anul 1750, pentru extragerea esentei.

Zona sa de productie este predominanta in provincia Reggio Calabria (90% din productia mondiala), in zona de coasta plana, protejata de vant. In aceasta provincie, bergamota isi gaseste cel mai bun habitat, certificat de faptul ca, chiar daca este cultivata in Coasta de Fildes, Argentina si Brazilia, randamentul este semnificativ mai mic si, de asemenea, calitatea esentei este mai slaba. Bergamota este o planta care adora soarele si nu tolereaza temperaturile scazute. Este un copac de 3-4 metri cu flori albe foarte parfumate si frunze stralucitoare si carnoase, ca cele ale portocalului, care nu cad niciodata. Fructul este la fel de mare ca o portocala sau putin mai mare, cu o culoare galben intens, coaja neteda si subtire si este aplatizat la poli.

Fructul nu este foarte placut la gust si este folosit in ceai, inlocuind lamaia, in salate si ca coaja confiata. Coaja este foarte aromata si este utilizata pentru unele produse artizanale si pentru producerea unui lichior numit Bergamino. Sucul sau este foarte amar. Nu in ultimul rand, cercetarile stiintifice au aratat ca sucul, foarte bogat in polifenoli, datorita actiunii a doi flavonoizi in special, cu o actiune similara cu statinele, are capacitatea de a reduce colesterolul. Utilizarea sa se refera in principal la uleiurile esentiale.

Ulei esential din bergamota 10ml: compozitie si utilizare in cultura populara

Uleiul esential de bergamota provine din stoarcerea coajei de fructe coapte, are o culoare galben verzuie si este unul dintre cele mai frecvent utilizate uleiuri in industria parfumurilor, deoarece se amesteca bine cu aproape toate celelalte uleiuri. S-a raspandit in toata lumea deoarece este componenta de baza a parfumului inca din 1704, cand un emigrant italian a inceput productia parfumului cu acelasi nume in orasul Koln. Utilizarea sa se extinde de la apele de toaleta, la aroma pentru ceai. Aroma sa este dulce, patrunzatoare si foarte proaspata ca cea a altor citrice, dar se distinge printr-un parfum suplimentar similar cu lavanda. Nota de varf, indica un parfum proaspat, fructat, cu o persistenta mai mica decat alte uleiuri. Pentru a produce un litru de ulei, sunt necesare 200 kg de fructe!

Ce contine si cand trebuie utilizat uleiul

Componentele principale ale portiunii volatile (95%) ale uleiului de bergamota sunt acetat de linalil care poseda putere antivirala, linalol si limonen, un antiseptic si tonic pretios, in timp ce pentru portiunea nevolatila principalele componente sunt cumarinele si furanocumarinele (bergapten, responsabil de fototoxicitate).

Uleiul de bergamota este folosit in medicina populara occidentala de secole, in special impotriva febrei si a problemelor gastro-intestinale: pierderea poftei de mancare, paraziti si colici. Este antimicrobian, antiinflamator si vindecator. Antiseptic si antispastic, ca dezinfectant, este excelent impotriva respiratiei urat mirositoare, activeaza digestia si elimina balonarea intestinala. Mai recent, aromaterapeutii au descoperit proprietatile antidepresive, care insufla optimism, liniste si seninatate prin reducerea starilor de anxietate, agitatie si frica, ajuta la combaterea anxietatilor prin ameliorarea dispozitiei. Actiunea sa asupra sistemului nervos este relaxanta, iar o odihna fiziologica este concilianta.

Datorita calitatilor sale dezinfectante, este util pentru combaterea infectiilor sistemului genital: leucoree si mancarime. Este si un remediu valid pentru acnee, promoveaza refacerea unui Ph dezechilibrat, pentru eczeme si psoriazis, in doze moderate. Este, de asemenea, un bun balsam pentru caile respiratorii. Uleiul de bergamota este utilizat in cosmetica pentru bogatia sa in antioxidanti combinata cu un parfum foarte placut.

Deoarece bergamota, la fel ca alte esente citrice, creste fotosensibilitatea epidermei, aceasta favorizeaza tabacirea atunci cand este aplicata intr-o forma foarte diluata, dar nu protejeaza de razele ultraviolete ale soarelui, care sunt daunatoare pielii noastre, asa ca nu utilizati inainte de expunere.

Utilizarea practica si proprietatile uleiului esential

Cateva picaturi in difuzor sau in umidificatoarele caloriferelor ajuta la relaxare si aduc o nota de bucurie mediului inconjurator.

Gargara: adaugati 4 picaturi de ulei esential la un pahar cu apa cu care veti clati pentru a dezinfecta cavitatea bucala in caz de stomatita, gingivita sau halitoza.

Pielea: Face minuni in problemele pielii grase, deoarece, la fel ca toate citricele, are putere de curatare si este foarte utila in caz de acnee, deoarece este antiinflamator si vindecator. Se pot adauga 3 picaturi la tonerul sau hidratantul demachiant. O data pe saptamana puteti face bai de aburi pe fata, pentru a dilata porii si a curata pielea in profunzime.

Masaj anti-stres: adaugati 8 picaturi la 30-40 ml ulei de jojoba sau migdale dulci si masati usor, cu miscari circulare, tamplele sau, alternativ, doua picaturi pe batista, pentru a fi inhalate dupa cum este necesar.

Avertismente si contraindicatii la utilizare

Uleiul esential de bergamota este foarte valoros si, prin urmare, este usor de falsificat, putand fi facut cu esente sintetice sau de calitate slaba. Este important ca alegerea sa se bazeze pe produse de calitate care dau roade din punct de vedere al beneficiilor. Uleiul trebuie sa fie foarte pur, de preferinta BIO si obtinut prin presare la rece. La e-palosanto.com vei gasi numai ulei pur.

Atentie: uleiul esential de bergamota este in general bine tolerat, diluat in ulei de baza. Nu va expuneti la soare dupa utilizare, deoarece contine furocumarine care sunt fototoxice si pot provoca o pigmentare intunecata pe piele, dar si arsuri. Acordati o atentie deosebita in caz de bradicardie, astm si glaucom. A nu se utiliza in timpul sarcinii, alaptarii si asupra copiilor mici.